Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Brødbransjen langt fremme på saltreduksjon

Cerealbransjen samles i saltpartnerskapet for å jobbe mot reduksjon av salt i sine produkter, spesielt brødvarer er viktig. Og bakerne er allerede godt i gang.
Skriv ut

Bakerbransjen har jobbet lenge med saltreduksjon. På kort sikt har mange redusert saltinnholdet med 10 – 15 % og på lengre sikt jobbes det med å få ned saltinnholdet med 30 % eller mer, forteller daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn Torunn Nordbø. 

 

Mål om 30 % reduksjon

Opplysningskontoret for brød og korn er en av aktørene som skrev under avtalen mellom myndigheter og bransje 5. oktober 2015. Saltpartnerskapet forplikter bedriftene som er med å jobbe for å redusere saltinnholdet i produktene de tilbyr. Denne avtalen mellom myndighetene og matindustrien er et av flere tiltak for å redusere nordmenns saltinntak med 30 % innen 2025, og 15 % innen 2018.

 

For korngruppen har reduksjon av salt i brød har vært ett av hovedfokusområdene. Det er matvaregruppen hvor det trolig monner mest. Målet innen 2018 er 0,9 g salt/100 g i fersk brød. Arbeidet er godt i gang, og de 30 mest solgte hverdagsbrødene inneholder nå 0,9 g salt eller lavere!

 

– Vanligvis er det lite salt i ett brød, rundt ett gram salt per 100 gram brød, men mengden brød vi spiser gjør at brødet betyr noe i forhold til det totale saltinntaket. Bransjen tar derfor sitt ansvar overfor forbruker for å få ned det totale saltforbruket i Norge. For kutter en ned på det grove brødet i kostholdet, kutter en også ned på viktige næringsstoffer og sykdomsforebyggende fiber. Det er ikke ønskelig, opplyser Nordbø.

 

Sunt med grovt brød

Grovt brød er sunt fordi det inneholder masse fiber som er godt for fordøyelsen, gir næring til immunforsvaret vårt, gjør at vi føler oss mette lengre og gir et stabilt blodsukkernivå. Fiber virker også forebyggende både mot diabetes 2 og tarmkreft. Og sist men ikke minst inneholder grovt brød i tillegg til masse vitaminer, som B- og E-vitaminer, viktige mineraler som jern, sink og magnesium.

 

Tabell saltreduksjonsmål bakervarer:

Matvarekategori​​ 

Saltmål ​

(g salt/100 g vare)​​​

1 ​Ferskt brød

​0,9

2 ​Fryste bakervarer

​1,1*

3 Langtidsholdbare brødprodukter

​1,1*

4 Bagetter

​1,2*

5 ​Knekkebrød

​1,0

6 ​Brød og knekkebrød med fyll (inkluderer knekkebrød med salttopping)

​1,3

​7 Melmiks og kakemiks

​7.1 Melmiks

​0,9

​7.2 Kakemiks

​0,9

​8 Frokostblandinger

8.1 Müsli

​0,3

​8.2 Andre frokostblandinger

​8.2.1 Naturell og smaksatt med bær/honning/yoghurt etc.

​0,9

​8.2.2 Smaksatt med kakao/sjokolade

​0,7

​8.3 Grøt tørrvare

​0,6

​8.4 Cerealbarer

​0,3

*Disse varegruppene domineres av import fra EU. Det norske markedet er lite i forhold til de fleste produsentene i EU og har liten påvirkningsmulighet ift. endring av resepter pga. lave volumer.

 

Les mer om salt og helse.

 

 

Sist oppdatert: 20.06.17