Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv

Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
Skriv ut

Fra gammelt av skulle det stå sju slag julekaker på bordet til jul. Tradisjonen med søte småkaker står fortsatt sterkt.

 

Valget av kaker har likevel forandret seg litt gjennom tiden, og det er heller ikke alle vi baker selv lenger. 

 

Årets sju slag julekaker

 

Favorittkakene våre til jul har vært ganske stabile, men det er noen endringer både i rekkefølge og hvilke typer som ligger på nordmenns topp 7 i årets juleundersøkelse, som Opinion har gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn og  Matprat.no.

 

krumkaker

Krumkake er vår eldste og mest populære julekake. Dette handler nok både om den vakre formen, den knasende konsistensen, den runde smaken og at tradisjoner er ekstra viktige i jula.

 

Vår eldste julekake krumkaken holder stand på toppen sammen med kransekake. Det blir ikke jul uten at disse kakene kommer på bordet.

 

I år ser vi at en fransk klassiker har klatret opp på pallen. Sarah Bernhardt er navnet på en kake med mandelbunn toppet med sjokoladekrem og smeltet sjokolade. Kaken er oppkalt etter den berømte franske skuespilleren Sarah Bernhardt.

 

Brune pinner, pepperkaker, smultringer og kokosmakroner utgjør resten av listen over de sju mest populære julekakene i 2024.

 

>> Les også: Barnas sju slag julekaker

 

Tradisjonelt ble de sju slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner.

 

– Mange av disse sortene er fortsatt like populære, men det er også noen som har mistet popularitet, sier Torunn Nordbø.

 

Cookies i juledrakt

 

Det er tydelig at det er flere nye kakesorter som bakes før jul. En av årets store trender på kakefronten i sosiale medier er cookies, og nå kommer også de i juledrakt. 

 

Hva med en deilig, seig cookie med marsipan, tørket tranebær og hvit sjokolade?

 

Cookies kan du bake og oppbevare i en tett boks, men du kan også ha cookiedeig på lur i fryseren, enten formet som en pølse du kan skjære av eller ferdig trillet i kuler. Da er veien rask til nystekte julekaker om du får uventet besøk. Spesielt godt er det å legge en kule is mellom to cookies, da har du også en superenkel dessert til en av julens middager. 

 

– Vi kan kanskje tørre å spå at cookies kryper oppover listen med julekakefavoritter allerede til neste år, sier Torunn Nordbø.

 

>> Se også: Sju slag brød til jul

 

Får kaker av venner og familie

 

Selv om du i dag kan kjøpe ferdige kaker i alle dagligvarebutikker, er det fortsatt mange som koser seg med baking i adventstiden. Den julekaken flest baker selv er pepperkaker, men det er også mange som velger å kjøpe ferdig pepperkaker i matbutikken.

 

Også krumkakejernet går varmt på mange kjøkken i disse tider, disse kakene lager vi gjerne selv eller får fra venner eller familie.

 

Mange velger å kjøpe kransekake og smultringer hos bakeren eller i butikken, men det er også vanlig å få en boks med krumkaker, smultringer, sirupsnipper eller en kransekake av venner og familie som baker det selv.

 

Kake dekorert med pepperkakemenn

Pepperkaker er populære blant både store og små, og kan også brukes som pynt som her på denne pepperkakekaken.


Sist oppdatert: 8. desember 2024

Finn mer om samme tema: