Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Folket har talt: Her er de sju slag julekaker

...og den mest populære av dem alle er kransekaken.
Skriv ut

Fra gammelt av skulle det stå sju slag julekaker på bordet til jul. Tradisjonen med søte småkaker står fortsatt sterkt.

 

Valget av kaker har likevel forandret seg litt gjennom tiden, og det er heller ikke alle vi baker selv lenger. 

 

Årets sju slag julekaker

 

Favorittkakene våre til jul har vært ganske stabile, men det er noen endringer både i rekkefølge og hvilke typer som ligger på nordmenns topp 7 i årets juleundersøkelse, som YouGov har gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn og  Matprat.no.

 

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn

Kransekake er den mest populære julekaken. 11 prosent av de spurte svarte at dette er julekakefavoritten.

 

I år ser vi at krumkakene har tatt igjen andreplassen fra i fjor og skjøvet pepperkakene ned på tredjeplass. Brune pinner, Sarah Bernhardt, smultringer og delfiakake utgjør resten av listen over de sju mest populære julekakene i 2022.

 

Familietradisjoner

 

Nordmenn flest er altså tro mot de tradisjonelle sju slag julekaker. De fleste beholder dessuten julekakene fra barndommen også i voksen alder.

 

– Hvilke sorter vi baker til jul avhenger særlig av hvor i landet vi bor og familiens tradisjoner, sier daglig leder Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn.

 

Spørreundersøkelsen viser dessuten at oppskrifter på julekaker går i arv. Av de som baker julekaker, oppgir 43 prosent av de spurte at de har fått oppskriften fra moren sin. 

 

>> Les også: Barnas sju slag julekaker

 

Tradisjonelt ble de sju slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner.

 

– Mange av disse sortene er fortsatt like populære, men det er også noen som har mistet popularitet, sier Torunn Nordbø.

 

Berlinerkranser på vei ut

 

Skal man tro undersøkelsen fra YouGov, er goro, fattigmann og berlinerkranser noen av julekakene som er på vei ut.

 

– Noe av årsaken til det kan være at de er litt vanskelige å lage. Samtidig er det ikke slik at man må ha sju slag lenger. Da er det de sortene vi syns smaker best som overlever, sier Nordbø.

 

Hun legger til at det ikke ser ut til at det er så vanlig å erstatte julens småkaker med nye varianter.

 

– Man kunne kanskje tenke seg at nye kaker som biscotti, cupcakes og cookies ville overta for de tradisjonelle sju. Men det ser ut som folk flest heller vil ha de julekakene de er vant med, sier hun.

 

>> Se også: Sju slag brød til jul

 

Får kaker av venner og familie

 

Selv om du i dag kan kjøpe ferdige kaker i alle dagligvarebutikker, er det fortsatt mange som koser seg med baking i adventstiden. Den julekaken flest baker selv er pepperkaker, men det er også mange som velger å kjøpe ferdig pepperkaker i matbutikken.

 

Også krumkakejernet går varmt på mange kjøkken i disse tider, disse kakene lager vi gjerne selv eller får fra venner eller familie.

 

Mange velger å kjøpe kransekake og smultringer hos bakeren eller i butikken, men det er også vanlig å få en boks med krumkaker, smultringer, sirupsnipper eller en kransekake av venner og familie som baker det selv.

 

Gutt med pepperkake

Pepperkakene står høyt i kurs hos både store og små når det er jul.

Sist oppdatert: 29. november 2022

Finn mer om samme tema: