Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Julebakst er en sosial aktivitet

Når vi baker julekaker, gjør vi det helst sammen med andre. En fersk undersøkelse viser at mer enn 6 av 10 som baker til jul, gjør det sammen med familie eller venner.
Skriv ut

Vi elsker å bake sammen til jul. Få ting gir julestemning som å tenne stearinlys, finne frem pepperkakeformene og kjenne duften av kanel, ingefær og nellik bre seg i hjemmet.

 

I høst gikk Opplysningskontoret for brød og korn sammen med MatPrat for å finne ut av nordmenns bakevaner til jul. Spørreundersøkelsen ble utført av meningsmålingsbyrået YouGov og konklusjonen var tydelig: Julebakst er en sosial aktivitet.

 

Julebakst sammen med andre

Torunn Nordbø  oppfordrer oss til å bake sammen til jul

Torunn Nordbø mener julekakebaksten er både nyttig, hyggelig og sosial.

 

Ifølge undersøkelsen er det et klart flertall – hele 64 % av oss som baker julekaker – som gjør det sammen med noen. Flertallet av disse baker julekaker sammen med barn og familie, og nesten 10 % baker også sammen med venner.

 

Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn Torunn Nordbø har bakt julekaker i 50 år og deler av sin erfaring.

 

– Når vi baker julekaker gjør vi det helst sammen med våre nære og kjære. Familie og venner samles for å gjøre noe koselig i lag, samtidig som vi snakker om alt som har skjedd siden sist, sier hun.

 

En nyttig, hyggelig og sosial aktivitet

Å bake sammen til jul gjør at barna får mestringsfølelse

De minste i familien synes ofte det er ekstra stas å bake sammen til jul – bakingen gir læring, mestringsfølelse og kos.

Å bake julekaker sammen er både nyttig, hyggelig og sosialt, mener Torunn. Hun oppfordrer til å invitere både voksne og barn til et felles juleverksted.

 

– Familiens barn får mestringsfølelse av å få til noe sammen med de voksne. Dessuten kan man se og nyte det gode resultatet med det samme, forklarer Torunn.

 

Hun anbefaler også å være raus med deling av oppskrifter.

 

– Når vi baker julekaker sammen lærer vi av hverandre og fører kunnskap videre. Baking gjør godt både mellom generasjoner og på tvers av kulturer, sier Torunn.

 

Få mye gjort med enkelt juleverksted

Å bake sammen til jul får julegavene gjort

Å bake sammen til jul kan enkelt og effektivt føre til at både kaker og julegaver går i boks.

I tillegg til kosen er det mer effektivt med et felles julekakeverksted for de som har mye som skal gjøres før jul. Man får unnagjort «nødvendige» juleforberedelser, som å få kaker og hjemmelagde julegaver i boks.

 

En del av suksessoppskriften til en felles julekakebakst er å holde det enkelt, mener Torunn.

 

– Julekakene skal ikke være et stressprosjekt. Det viktigste er jo at vi skal gjøre noe hyggelig sammen og få en god julefølelse med bakingen, sier hun.

 

Torunn foreslår å velge seg ut mellom en og tre julekaker som man har et forhold til. Gjestene kan også bidra med egen kakedeig eller utstyr til juleverkstedet, slik at verten slipper å stille med alt alene.

 

>> Les også: Syv baketips for de syv slag.

 

Julekakene vi baker sammen til jul

Å bake sammen med andre til jul kan gi mange ulike slag julekaker

Når vi baker sammen kan vi enklere få mange ulike kaker til jul. Slik oppbevarer du de ulike julekakene på best mulig måte.

Til høytiden baker vi de gode gamle juleklassikerne. Pepperkaker og krumkaker seiler opp som favoritter, etterfulgt av kokosmakroner, brune pinner, kakemenn, serinakaker, smultringer og sandkaker. Kransekaken er populær å gi i gave.

 

Trygg julebakst i fellesskap

 

I en tid der mange er opptatt av hygiene er det dessuten en stor fordel at julekakene stekes på høy varme.

 

– Så lenge vi følger vanlige hygieneregler, er det trygt å bake julebakst til andre og motta julekaker som andre har laget, sier Torunn.

 

>> Les også: Ja, det er trygt å bake julebakst til andre.

Finn mer om samme tema: