Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Hva er opphavet til julekakene?

Julekaker er vel noe vi oppfatter som typisk norsk og mange av de vi bruker har lange tradisjoner i Norge, men kommer egentlig fra andre land. Smultringen er for eksempel trolig amerikansk og hjortetakk har kommet hit fra Tyskland via Danmark.
Skriv ut

Mange av de kakene vi bruker til jul i dag var heller ikke julekaker til å begynne med. På 1700-tallet var det mange kaker som vi i dag regner som julekaker som ikke ble sett på som julekaker den gang.

 

På 1800-tallet ble komfyr til å bake i noe alle hadde i Norge. Sent på 1800-tallet kom også kokebøker for folk flest, begrepet julekaker ble innført og listen over hvilke julekaker som skulle bakes begynte å likne på den vi har i dag.

 

Julekakene kan deles i tre ulike typer:

De eldste julekakene vi kjenner til her til lands er «jernkakene». Det er kaker stekt i ulike jern som goro og krumkaker. Hvor lenge en har brukt slike jern i Norge er uklart, men i Europa stammer de eldste funnene tilbake til 1400-tallet.

 

En annen type julekaker er «smultkakene» som smultringer og fattigmann. Smultkakene går trolig helt tilbake til middelalderen. «Fattigmann» kom trolig til Norge en gang på slutten av 1700-tallet eller begynnelsen av 1800-tallet. Navnet er svært misvisende da ingrediensene i «Fattigmann» både var dyre og eksklusive.

 

Den siste typen kaker er de som må bakes i ovnen. Pepperkakersirupssnipper, berlinerkranser og sandkaker er typiske slike kaker og som kom til Norge på 1600-tallet. Før komfyren ble vanlig på 1800-tallet, måtte slike kaker kjøpes fra bakeriene eller kom fra storgårder med egen bakerovn.

 

utskrift?

Klikk her for å laste ned PDF «Hva er opphavet til julekakene?» for å skrive ut og bruke i klassen.

 

Hva er dine favoritter til jul?

Vi har satt opp de vanligste 7 slag kaker her. Fortell oss gjerne hvilke kaker du må ha for at det skal bli jul.

Finn mer om samme tema: