Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Kakedommer Marthe Kilen

Som årets konditor, tidligere landslagskonditor og med eget konditori er Marthe Kilen godt kvalifisert til jobben som dommer i Bakemesterskapet på NRK. Der måtte hun smake seg gjennom over 200 kaker og gikk opp hele seks kilo.
Skriv ut

Marthe Kilen er utdannet kokk og konditor, og driver sin egen konditorbedrift Fru Nelik. Marthe fikk 1. plass for beste sjokoladeskulptur i NM 2023, og har tidligere vært utøver og kaptein på Baker- og konditorlandslaget. Hun elsker jobben sin og særlig når hun kan teste ut nye råvarer og utvikle nye kaker og andre godsaker.

 

Kakekunst og bakeglede

 

Hva baker du selv?

 

– Jeg driver jo egen bedrift, Fru Nelik i Rissa, så her består dagene mest av sukker og sjokolade. Vi lager godsaker og kaker til alle anledninger. Men vi baker ikke så mye gjærdeig. Om jeg skal bake hjemme så går det mest i brød, kanelboller og andre boller.

 

Hva baker andre til deg?

 

– Mamma baker nyyyydelige brød. Men det er ofte jeg som må stå for søtsakene. Ingen som tørr å bake kake til meg. Hehe.

 

Hva liker du med baking?

 

Jeg elsker å teste ut nye ting! Prøve «rare» smakskombinasjoner og se om det funker. Noen funker bedre enn andre. Haha. Det fine med å drive egen bedrift er at vi får mange forskjellige kakeforespørsler. Jeg synes det er veldig gøy når en får utfordret ferdighetene sine litt. Målet er å hele tiden bli bedre. Henter også mye inspirasjon fra sosiale medier, så jeg bruker en del tid der.

 

Hvem bakte du med som liten?

 

– Husker at jeg fra tidlig alder hadde stor kjøkkeninteresse, men jeg likte nok å stå alene å holde på.

 

Små kaker med mye smak

 

Har du en signatur-bakerett/ kake som du alltid serverer?

 

– Nei, det har jeg ikke. Jeg liker veldig mye forskjellig og prøver å variere ut ifra både sesong, råvaretilgang og anledning. Jeg er veldig glad i små, men flere «smaker» enn en hel kake. Typ tapas dessert passer meg ypperlig.

 

Sjokolademoussekaker kreert av tidligere landslagskonditor Pierre Xavier Chinniah

 

Slå deg løs, vær kreativ og lek!

 

Hva er ditt beste baketips?

 

– I forhold til baking så må du ha en god del tålmodighet, ta deg tid til å la deigen heve/hvile nok. Jeg har ikke veldig mye tålmodighet, derfor synes jeg det er gøyere med mousser, kremer og ganacher enn å vente på at deigen hever. Tipset mitt for kaker er: slå deg løs, vær kreativ og lek!

 

Hva er det morsomste med denne jobben som dommer?

 

– Alt var gøy! Vi hadde det virkelig så trivelig i det baketeltet. Det er gøy å se at deltagerne tar dette seriøst, det er gøy å se at de stresser og det er gøy å se at de klarer å levere. Og går det ikke helt veien en gang så tar de lærdom og reiser seg igjen. Det er skikkelig moro å se.

 

Hvilke ting ser du etter når du bedømmer kandidatene?

 

– Først og fremst smak og konsistens. Men også hvor kreativ de har vært. Kult om de tar en sjans og prøver å skille seg litt ut. Jeg liker at de «tenker smart» og løser oppgaven på en ypperlig måte. De må ta med i betraktningen tiden som er gitt å ha en god plan før start. Å jobbe ryddig og systematisk er også en fordel.

 

Sitronterte med marengs kreert av tidligere landslagskonditor Line Tonerud Johansen

 

Les også intervjuene med programleder Ulrikke Brandstorp, bakedommer André Løvaas og deltaker Nils Rusås Ruud

 

Toppbilde:  Anders Myhr Nielsen/NRK

Sist oppdatert: 1. mars 2024

Finn mer om samme tema: