Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Boller

Hjemmebakte, ferske, duftende boller

Hvem kan motstå en rykende fersk hvetebolle? Ikke vi!

Det går lang tid mellom hver gang vi møter noen som ikke liker boller. For hva er det å ikke like? Særlig når de er hjemmebakt og kommer rykende ferske ut av ovnen, luftige og velduftende.

 

Det første du trenger når du skal bake boller, er en god oppskrift. Vi anbefaler selvsagt vår egen oppskrift på luftige hveteboller, som det er lett å få et godt resultat med. 

 

Gode råd når du baker boller 

 

Boller er ikke det vanskeligste man baker. Men noen synes det kan være vanskelig å få dem til å bli skikkelig luftige. Vi har samlet våre beste tips for søt gjærbakst her, der noen av høydepunktene er:

 

  • Hold igjen litt av væsken. Det er bedre å justere konsistensen på deigen ved hjelp av væske enn å spe på med mer mel.
  • Vær sikker på at du elter lenge nok. Dette er spesielt viktig for søt gjærbakst fordi sukker og fett gjør deigen tung slik at den krever ekstra sterkt glutennettverk for å løftes opp. Eltingen gjør at glutenet kommer godt i gang og skaper en luftig deig som henger sammen. Av samme grunn bør du også tilsette smøret til slutt, når deigen er nesten ferdig eltet. 
  • Ha tålmodighet! Deigen må få tid til å heve skikkelig for å bli skikkelig luftig og smake godt. La den gjerne hvile på en fuktig plass, for eksempel over kjøkkenvasken med varmt vann. 

Boller for viderekomne

 

De som mestrer bollebaking vil kanskje ta det et hakk videre. Da anbefaler vi at du prøver deg på tangzhong-baking, som gir ekstra saftige boller som holder seg lenger. Ingrediensene er stort sett de samme, men metoden er litt annerledes.

 

Tangzhongmetoden skiller seg fra den tradisjonelle fremgangsmåten ved at man først lager en jevning av mel og melk i en kjele, før man fortsetter med de andre ingrediensene. Dette gjør at man kan bruke mer væske i bakingen – som gir ekstra saftige og holdbare boller.

 

Har du lyst å prøve deg, finner du tangzhong-oppskriften her. 

Sportsboller

Sportsboller er et litt sunnere alternativ til den fine hvetebollen.

 

 

Boller med variasjoner

 

En av de tingene som er fint med boller, er at variasjonsmulighetene er endeløse. Nedenfor ser du noen av de bollevariasjonene vi har i oppskriftsdatabasen vår, alt fra de tradisjonelle kanelbollenesolbollene, berlinerbollene og skolebrødene til franske boller, litt sunnere sportsboller og havreboller med vaniljekrem

 

Vi har også en god oppskrift på glutenfrie boller

 

Lykke til med bollebakingen!

Boller - Flere oppskrifter og artikler

Fastelavnsboller med krem og syltetøy

Fastelavnsboller med krem og syltetøy er toppen av søt gjærbakst for mange og det perfekte bakverk på fastelavnssøndag.
Middels
Middels

Fylte fastelavnsboller

Fylte fastelavnsboller med vaniljekrem eller makronfyll er søt gjærbakst som alle liker. Med fyll i bollene er de klare til å nytes rett fra ovnen.
Middels
Middels

Kjempeskolebrød

Et kjempeskolebrød som kan deles opp som en kake blir et muntert innslag på kakebordet. Kjent og kjært bakverk i størrelse L.
Middels
Middels
Fint

Maiblomster

Nydelige boller formet som maiblomster er perfekte til maifestene. Dekorative, smakfulle - og en favoritt for barna.
Middels
Middels

Tangzhong boller

Boller bakt på tangzhong metoden som gjør baksten ekstra luftig og saftig. Bollene gir også en følelse av nybakt litt lenger.
Middels
Middels

Klassiske skolebrød – luftige og gode skoleboller

Klassiske skolebrød, også kalt skoleboller, er søte hveteboller med vaniljekrem og melisglasur, dyppet i kokosmasse. Denne oppskriften gir 24 luftige skolebrød.
Middels
Middels

Sunne skolebrød

Sunne skolebrød er grovere skoleboller som bakes med sammalt hvete og fylles med litt vaniljekrem og masse blåbær.
Middels
Middels
Grovt

Veganske skolebrød

En god oppskrift på skolebrød, også kalt skoleboller for deg som er vegetarianer eller ikke tåler melk.
Middels
Middels

Fargerike skolebrød

Lyst til å gjøre en vri på skolebrødene i år? Bland din favorittfarge i kokosen.
Middels
Middels

Glutenfri boller

Her er oppskrift på grunndeig til boller uten gluten. Den kan brukes som utgangspunkt til å lage skoleboller og kanelsnurrer, eller bare nytes som vanlige boller.
rask
Middels

Eple- og kanelboller

Saftige eple- og kanelboller kan enkelt lages som en bollekake i ildfast form og går fort når du har lyst på noe godt. Hvetebollene er og fin turmat.
Middels
Middels

Solboller

Solboller er skikkelige gode hveteboller med kanel og vaniljekrem. I Tromsø feirer de at solen kommer tilbake med berlinerboller på "soldagen" den 21. januar. Vi foreslår et alternativ som er enkelt å bake hjemme.
Middels
Middels