Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Bakedommer André Løvaas

André Løvaas er en av to dommere i Bakermesterskapet på NRK. Vi har intervjuet ham om forholdet til baking og bakst.
Skriv ut

André Løvaas jobber til daglig i Åpent bakeri, og har tidligere jobbet hos blant annet  Lantmännen Cerealia og Nofima, og vært trener for Baker- og Konditorlandslaget. Vi i Opplysningskontoret i brød og korn har fått mange gode baketips og oppskrifter fra André helt siden oppstart i 2007.

 

Elsker bakst

 

Hva baker du selv?
– Jeg baker mye på jobb, så må innrømme at jeg ikke baker så mye hjemme. Men når jeg baker hjemme baker jeg oftest brød. Ekstra gøy er det å bake ute om sommeren. I vårt lille hagekjøkken baker jeg berlinerboller, for det er jo mye bedre å koke smult ute enn inne, og samtidig synes jeg det er hyggelig å kunne dele nystekte boller med naboen over gjerdet. Når jeg baker pizza i den vedfyrte ovnen, bør vi helst være flere enn to, så det blir ofte pizzafest hos oss.

 

Hva baker andre til deg?
– «Konemor» liker å ha kanelboller liggende i fryseren. Hun har tatt med se den svenske fikatradisjonen, så vi har nok kanskje kaffekos litt oftere enn hva som er vanlig i Norge. Hun setter bolledeigen mens jeg coacher henne ved kjøkkenbordet, men jeg får ofte oppgaven med å forme ut knuter med ulikt fyll ettersom hun synes jeg gjør det raskere enn henne.

 

En god marsipankake er forresten noe av det beste jeg vet, og den kan godt være kjøpt hos bakeren.

En klassisk marsipankake passer til de fleste anledninger. Kjøp den hos bakeren eller prøv oppskriften på denne kaken matprat.no.

 

 

og lidenskapelig baker

 

Hva liker du med baking?
– Dette kunne jeg snakket veldig mye om, men kort fortalt er det tre grunner til at jeg elsker baking. For det første er det følelsen deigen gir i hendene. Så er det hva kjemien i deigen gir hodet. Og ikke minst så liker jeg å spise bakst, og blir aldri lei av å bake.

 

Hvem bakte du med som liten?
– Jeg satt ofte på kjøkkenbenken mens mamma bakte, så oppi kjøkkenmaskinen og fikk også prøve meg. Jeg likte også å se Ingrid Espelid Hovigs lekenhet på TV-skjermen, hvordan hun fikk matlaging til å se så lett ut. Egentlig drømte jeg om å bli kokk, men det ble baking og det har jeg aldri angret på.

 

Har du en signatur-bakerett/ kake som du alltid serverer?
– Nei, det for mye forskjellig mel/mange gode råvarer som jeg vil teste ut, så baker helst noe nytt hver gang. Å bake det samme er som å lese samme boken to ganger.

 

Tid er bakerens viktigste ingrediens

 

Hva er ditt beste baketips?
– Veie alle ingrediensene og ikke være stressa, men sette av nok tid. For oss bakere er tiden kanskje en av de viktigste ingrediensene. Når du baker hjemme er prosessen like viktig som resultatet. Ikke være så selvkritisk, men glede seg over bakeprosessen. Det er ikke så farlig om det ser ut som det ikke er kjøpt. Det viktigste at du synes det smaker godt.

 

Noen andre tommelfingerregler jeg har:

  1. Bruke kaldt vann
  2. Bruke lite gjær
  3. Elte lenge nok

Hva er det morsomste med denne jobben som dommer?
– Å se hvor flinke deltakerne er. Jeg er imponert over hva de greier å levere på et ukjent kjøkken i et partytelt på med så kort tid. Det er deltakerne som gjør jobben. Vi som dommere er bare katalysatorer. Det er gøy å smake på så mye forskjellig og samtidig krevende å dømme både den første og siste kaken likt slik at det blir en rettferdig konkurranse.

 

Hvilke ting ser du etter når du bedømmer kandidatene?
– Utseende er det første kriteriet – se om det er en plan bak og om de har fulgt denne. Deretter om smakene og teksturen sitter, og balansen mellom disse. Hver enkelt deltaker har sine kvaliteter. Topp og bunn skiller seg raskt ut, det er vanskeligst å rangere mellomsjiktet.

 

Det er ikke bare bare å være dommer i Bakemesterskapet. Se et lite klipp fra dommerjobben på NRK.

 

Oppskrifter signert André

Opplysningskontoret for brød og korn har fått mange gode oppskrifter fra André gjennom årene. Om du har lyst til å bake brød eller søt gjærbakst med oppskrifter fra ham, har du et utvalg her:

Saftige rosinbrød

Saftige rosinbrød

Fine surdeigsbrød

Brøddyr

Brioche med hvit og mørk sjokoladefyll

Franske boller med sjokoladefyll

 

 

Les også intervjuene med programleder i Bakemesterskapet Ulrikke Brandstorp , kakedommer Marthe Kilen og deltaker Nils Rusås Ruud.

 

 

Toppbilde:  Anders Myhr Nielsen/NRK

Sist oppdatert : 1. mars 2024

Finn mer om samme tema: