Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Tar julebaksten med venninnegjengen

Venninnegjengen syntes det ble altfor lite tid til å ses i førjulsstria. Så kom de opp med en genial idé: Julebakst kombinert med venninnetreff!
Skriv ut
De siste seks årene har barndomsvenninnene fra Nesodden møttes en helg før jul for å bli ferdig med alle syv slagene på én gang
 
Når de møtes, er det egentlig ikke selve kakebakingen som er hovedaktiviteten. Mens de produserer mengder av krumkaker, pepperkaker, serinakaker, kokosmakroner, cookies, biscotti og berlinerkranser, går nemlig skravla i ett.
 

Maria Bræck Ammerud lagde krumkaker første gangen venninnegjengen hadde bakekveld. Og dermed ble hun utnevnt til krumkakesjef. (Alle foto: Stefanie Padtberg)


–  De fleste av oss er ikke av den typen som du ville gjettet på at baker syv slag til jul. Så det blir nok vel så mye skravling som baking, forteller Maria Bræck Ammerud.
 

Startet litt på måfå

Ingen av venninnene hadde noe særlig erfaring med julebakst før de bestemte seg for å begynne med den nye tradisjonen.
 
– Da vi startet var det litt på måfå, ettersom ingen egentlig hadde deltatt i julebakst tidligere. Ettersom jeg tok ansvaret for krumkakene det første året, ble det hengende ved – og jeg er nå blitt krumkakesjefen, sier Maria. 
 
 

Gjorde en helaften ut av det

Venninnene har nå fått hver sin spesialitet, men det hender også at de skeier ut med noen kakeslag de ikke har prøvd før de møtes. 
 
Underveis får de også tid til litt sushi og bobler i glasset – og en runde med pakkelek når de fortjener en pause. 
 
– Etter noen år utvidet vi og gjorde en helaften ut av det. Så nå overnatter vi slik at vi kan fortsette skravlingen til langt ut på formiddagen dagen etter, forteller Maria.  
 
Og hjemme hos familiene er det ingen som klager når mamma blir borte en førjulshelg. Litt utpå dagen på søndag får de nemlig i retur en blid mamma og syv velfylte kakebokser med innhold som kan nytes resten av jula. 

Hanne, Maja, Thale og Maria synes det sosiale er vel så viktig som bakingen når de møtes hvert år for å gjøre unna kakebaksten sammen.

 

Kakebakernes venninnebakEtips

Etter seks år med venninnebaking har gjengen fra Nesodden gjort seg noen erfaringer de gjerne deler med andre som vil prøve samme strategi. 
 

1. Lag deigen på forhånd

Det blir altfor lite tid til skravling om dere skal lage deigen samme dag som utbakingen. Lag en ekstra stor deig, så det blir nok til alle som skal være med på bakingen. 
 

2. Fordel arbeidet etter interesse og spesialitet

Alle trenger ikke gjøre alt. De som har mest anlegg for det visuelle kan pynte pepperkakene, mens de som liker å få ting unna kan gjøre det mest arbeidskrevende. 
 

3. Hold ambisjonsnivået nede

Med mindre dere allerede er avanserte kakebakere, trenger dere ikke velge de vanskeligste slagene. 
 

4. Begrens pepperkakedeigen

Pepperkaker tar desidert lengst tid å lage, spesielt ettersom det går med mye tid til steking. Spar gjerne noe av denne deigen til å bake ut med barna i tillegg.
 
>> Les også: Her er barnas 7 slag
 

5. Utpek en klokkesjef

Den personen som ikke så lett lar seg distrahere av skravling bør bli utnevnt til klokkesjef. Denne har det overordnede ansvaret for at kakene kommer seg ut av ovnen før de blir brent. 

Finn mer om samme tema: