Kosthold

Opplysningskontoret for brød og korn sin samling av artikler om brød, korn og kosthold. 

Nyheter Korn og mel Kosthold Bærekraft Matpakketips

Brød uten salt?

De tre viktigste næringskildene våre kjøtt, brød og melkeprodukter er også kilder til salt i kostholdet. Et høyt saltinntak gir økt risiko for høyt blodtrykk. Derfor jobber bakerbransjen målrettet med saltreduksjon for å bidra til bedre folkehelse.

Dette brødet gjør deg gladere

Her er 7 gode grunner til å spise mer rug.

En undervurdert kilde til antioksidanter: Fullkorn

De aller fleste har hørt at kaffe, rødvin og grønt er gode kilder på antioksidanter. Fullkorn inneholder imidlertid og et bredt spekter av helsefremmende antioksidanter.

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er næringsstoffer med viktige funksjoner i kroppen som vi trenger for å fungere optimalt hver eneste dag. Et for lavt inntak kan føre til blant annet mangelsykdommer, men et for høyt inntak kan også få konsekvenser for en rekke funksjoner i kroppen. 

Grovhets-kalkulator

Lurer du på hvor grovt brødet du baker er?
Test grovheten

Hva er gluten?

Gluten finnes naturlig i alle norske kornslag utenom havre.

Proteiner

Proteiner er en av de grunnleggende bestanddelene i alt liv. Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - for å danne organer, muskler, bindevev, negler, hår, hud, enzymer, hormoner, hemoglobin, arvestoff, immunstoffer og skjelett. Noe går også til energiproduksjon. Uten protein kan vi ikke leve.

Kostfiber

Kostfiber finnes i alle slags grove brød og kornprodukter, som i de sammalte melsortene, i havregryn, byggryn, frokostblandinger av helkorn og naturris. Mesteparten av kostfibrene kommer fra plantecelleveggene i matvarene.

Kostråd for alle

Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for kropp og velvære.