Vi snakker ikke om stygge gloser og et grisete språk, men om brødskiva som du stapper inn kjeften. Hvor grov er din brødskive? Når det gjelder kosthold er det akkurat det vi ønsker, mer grovhet. Grove bakverk og andre grove kornprodukter er nemlig veldig sunne!
De tre viktigste næringskildene våre kjøtt, brød og melkeprodukter er også kilder til salt i kostholdet. Et høyt saltinntak gir økt risiko for høyt blodtrykk. Derfor jobber bakerbransjen målrettet med saltreduksjon for å bidra til bedre folkehelse.
De aller fleste har hørt at kaffe, rødvin og grønt er gode kilder på antioksidanter. Fullkorn inneholder imidlertid og et bredt spekter av helsefremmende antioksidanter.
Vitaminer og mineraler er næringsstoffer med viktige funksjoner i kroppen som vi trenger for å fungere optimalt hver eneste dag. Et for lavt inntak kan føre til blant annet mangelsykdommer, men et for høyt inntak kan også få konsekvenser for en rekke funksjoner i kroppen.
Proteiner er en av de grunnleggende bestanddelene i alt liv. Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - for å danne organer, muskler, bindevev, negler, hår, hud, enzymer, hormoner, hemoglobin, arvestoff, immunstoffer og skjelett. Noe går også til energiproduksjon. Uten protein kan vi ikke leve.
Kostfiber finnes i alle slags grove brød og kornprodukter, som i de sammalte melsortene, i havregryn, byggryn, frokostblandinger av helkorn og naturris. Mesteparten av kostfibrene kommer fra plantecelleveggene i matvarene.
Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Merkeordningen “Brødskalaen” er utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød.