
Forbruk av korn til mat i Norge
Figur 1: Forbruk av matkorn til norsk melindustri og andel norsk, 2010-2024. Tonn og prosent.
Nedgangen i matkornforbruket over år skyldes mindre forbruk av brød og bakervarer.
I 2024 brukte møllene 320 000 tonn matkorn, en økning på 1,5 prosent fra 2023. 82 prosent av matkornet som ble brukt i 2024 var hvete, mens havre utgjorde 12 prosent, rug 5 prosent og bygg kun 1 prosent.
Figur 2: Forbruk av matkorn til Norge, fordeling norsk og importert
Andelen norsk matkorn i melet var på kun 40 prosent i 2024. Ser vi bort ifra tørkesesongen 2018, var dette den laveste norskandelen siden 2012. Kun 33 prosent av mathveten var norsk, mens 83 prosent av mathavren var norsk.
>>Flere tall på kornproduksjonen i Norge.
Kilde:
Felleskjøpet Agri
Landbruksdirektoratet
Sist oppdatert: 5. juni 2025