Forbruk av korn til mat i Norge

Hvert år produseres det 1,1 - 1,3 millioner tonn korn i Norge. I kornsesongen 2024 brukt matmøllene 320 000 tonn matkorn hvorav 37 prosent var produsert i Norge.
Skriv ut

Figur 1: Forbruk av matkorn til norsk melindustri og andel norsk, 2010-2024. Tonn og prosent.

Nedgangen i matkornforbruket over år skyldes mindre forbruk av brød og bakervarer.

 

I 2024 brukte møllene 320 000 tonn matkorn, en økning på 1,5 prosent fra 2023. 82 prosent av matkornet som ble brukt i 2024 var hvete, mens havre utgjorde 12 prosent, rug 5 prosent og bygg kun 1 prosent.

 

Figur 2: Forbruk av matkorn til Norge, fordeling norsk og importert

 

 

Andelen norsk matkorn i melet var på kun 40 prosent i 2024. Ser vi bort ifra tørkesesongen 2018, var dette den laveste norskandelen siden 2012. Kun 33 prosent av mathveten var norsk, mens 83 prosent av mathavren var norsk.

 

>>Flere tall på kornproduksjonen i Norge.

 

Kilde:

Felleskjøpet Agri
Landbruksdirektoratet

 

Sist oppdatert: 5. juni 2025