Gahkko – samisk festbrød
Gahkko er et tradisjonelt samisk brød som gjerne serveres sammen med Bidos på Samefolkets dag 6. februar.
Ingredienser
50 g smør
1 ss mørk sirup
1 ts malt anis eller fennikel
5 dl melk
25 g gjær
½ ts salt
300 g hvetemel
300 g grov sammalt hvete
slik gjør du
Ingredienser
Slik gjør du
- Smelt smør. Bland inn sirup og malt anis eller fennikel. Rør godt så sirupen løser seg opp. Hell i melken og varm opp til blandingen er fingervarm.
- Ha melkeblandingen i en bakebolle og bland inn salt og det meste av melet. Kna deigen godt for hånd. Tilsett mer mel om deigen er for klissete. Deigen skal være smidig, og ikke for hard.
- Legg deigen i en bakebolle og dekk med et rent kjøkkenhåndkle. La den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord og elt den sammen igjen. Trill den til en pølse og del den i 20 biter. Trill bitene til boller og legg dem under håndkleet igjen. La dem hvile minst 5 minutter.
- Trykk bollene flate og bruk hendene til å forme dem til runde leiver, ca. ½ cm tykke. Legg dem på en stekeplate med bakepapir.
- La dem etterheve under kjøkkenhåndkleet i ca. 30 minutter.
- Prikk brødene med en gaffel.
- Stek brødene midt i ovnen ved 200 °C i 10-12 minutter. De er ferdige når de har hevet seg litt og er gylne.
- Avkjøl brødene litt på rist, og server de varme og ferske. Gahkko kan gjerne serveres til den samiske nasjonalretten Bidos.
Oppskriften er hentet fra MatPrat