Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 2-3 timer
Hvor vanskelig er det? enkelt
Hvor grov blir baksten? Halvgrov
Hvor mye bakst blir dette? 20 porsjonsbrød
Hvor lang tid tar det? 2-3 timer
Hvor vanskelig er det? enkelt
Hvor grov blir baksten? Halvgrov
Hvor mye bakst blir dette? 20 porsjonsbrød

Gahkko – samisk festbrød

Gahkko er et tradisjonelt samisk brød som gjerne serveres sammen med Bidos på Samefolkets dag 6. februar.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Det finnes mange ulike oppskrifter og variasjoner på det samiske festbrødet gahkko – eller gáhkku, som det opprinnelig heter. Brødet har en sentral plass i den samiske matkulturen og serveres tradisjonelt til høytider og fest.

Gahkko er lett krydret brød, saftig i konsistensen. Malt anis gir et hint av lakris og sammen med sirup får brødene en søtlig smak.

I form kan gahkko minne om polarbrød. Dette gjør at brødene både passer ypperlig alene med brunost og som tilbehør til bidos, finnbiff, supper og salater.

Det finnes også mange ulike måter å steke gahkko på – gahkko passer nemlig ypperlig som turmat. Skal du ut på tur kan du blande vann og den tørre melblandingen ute i det fri eller ta med deg deigen hjemmefra i en boks. Deigen kan stekes som pinnebrød over bål eller trilles som boller og trykkes flate på steinheller og stekepanne over ild og primus. Hjemme på kjøkkenet steker du festbrødet i ovn eller på takke.

Gahkko passer både som fersk bakst eller du kan legge brødet i fryseren og tine dem opp for å ha i matpakken.

Slik gjør du

  • Smelt smør. Bland inn sirup og malt anis eller fennikel. Rør godt så sirupen løser seg opp. Hell i melken og varm opp til blandingen er fingervarm.
  • Smuldre gjæren med fingrene og rør den ut i melken.
  • Ha melkeblandingen i en bakebolle og bland inn salt og det meste av melet. Kna deigen godt for hånd. Tilsett mer mel om deigen er for klissete. Deigen skal være smidig, og ikke for hard.
  • Legg deigen i en bakebolle og dekk med et rent kjøkkenhåndkle. La den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.
  • Ta deigen ut på et lett melet bakebord og elt den sammen igjen. Trill den til en pølse og del den i 20 biter. Trill bitene til boller og legg dem under håndkleet igjen. La dem hvile minst 5 minutter.
  • Trykk bollene flate og bruk hendene til å forme dem til runde leiver, ca. ½ cm tykke. Legg dem på en stekeplate med bakepapir.
  • La dem etterheve under kjøkkenhåndkleet i ca. 30 minutter.
  • Prikk brødene med en gaffel.
  • Stek brødene midt i ovnen ved 200 °C i 10-12 minutter. De er ferdige når de har hevet seg litt og er gylne.
  • Avkjøl brødene litt på rist, og server de varme og ferske. Gahkko kan gjerne serveres til den samiske nasjonalretten Bidos.
Brødene kan også stekes på takke eller helle over åpen ild.

Oppskriften er hentet fra MatPrat

Finn mer om samme tema:

2.8 / 5
261 stemmer