Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Godt brød er viktig for kjøkkensjef Lisbeth Størvold på Søstrene Karlsen i Trondheim. Her er hennes forslag til brødbasert middag: En myk brioche med kylling og asiatisk salat.
Skriv ut
– Jeg elsker brød og gjærbakst! Og brød til middag er helt supert. Godt brød og godt smør er for meg noe av det beste som finnes, sier Lisbeth Størvold.
Som kjøkkensjef på Søstrene Karlsen i Trondheim har hun vært med på å sette spisestedet på brødkartet med et av byens beste brød. Kanskje ikke så rart, når Lisbeth selv elsker brød og gjærbakst.
Brødet de baker er bakt med surdeig og gjær, hvete og rug.
– Vi starter dagen før med deigen. Den heves to ganger, før vi baker det ut og lar det hvile på kjølen om natten. Neste dag blir det dampet og stekt, forklarer hun entusiastisk.
På denne måten får brødet utvikle en smak og skorpe hun betegner som magisk.
Brød til middag er mer enn ok
Kjøkkensjefen er opptatt av det gode håndverket i brødbakingen. Hun synes at det er godt å se at det er mer oppmerksomhet rundt gode håndverksbrød og dyktige fagfolk med pasjon for både faget og brød.
At brød til middag er mer enn ok, er hun tydelig på.
– Klart det er det! Lag dine egne middagstradisjoner og spis det du syns er godt. Hvorfor ikke gjøre det litt eksotisk og annerledes? Dra på piknik i egen hage eller stua til middag. Sett frem godt brød og pålegg – voilá; middag!
Kjøkkensjef Lisbeth Størvold synes ikke at alt trenger å være så komplisert.
– Et av mine gode barndomsminner er loff med «håndtak», fortært med bare smør på. Loff med håndtak er da spiralloff, forklarer hun smilende.
Variant av lobster roll
– Da jeg var liten vanket det innimellom ostesmørbrød til middag, eller pølse i brød. Og jeg digget det. Nå kan favoritten være digge ostesmørbrød toppet med speilegg og avokado eller versjoner på lobster roll bare med andre ingredienser, eller noe så enkelt som lasagne eller tacorester i toast, foreslår Lisbeth.
Hennes brødbaserte middagsforslag er en herlig myk brioche med kylling ledsaget av en frisk asiatisk salat.
– En rett med inspirasjon fra nesten hele verden, smiler hun.
Her er Lisbeth Størvolds middag basert på brød:
Kylling i brioche
Hvor lang tid tar det?3-4 timer
Hvor vanskelig er det?Middels
Hvor mye bakst blir dette?4 porsjoner
Kylling i en herlig myk brioche! Kjøkkensjef Lisbeth hos Søstrene Karlsen i Trondheim har tatt brød til middag til et skikkelig digg nivå.
Hvor lang tid tar det?3-4 timer
Hvor vanskelig er det?Middels
Hvor mye bakst blir dette?4 porsjoner
Kylling i brioche
Kylling i en herlig myk brioche! Kjøkkensjef Lisbeth hos Søstrene Karlsen i Trondheim har tatt brød til middag til et skikkelig digg nivå.
Ingredienser
Brioche
100 g smør
3 egg
300 g hvetemel
40 g sukker
1 ts havsalt
½ pk gjær
Egg til pensling
Sesamfrø til pynt
Fyll til brioche
2 kyllingfileter
1 fedd hvitløk
½ ts chiliflak
Nøytral olje til steking
Majonessaus til kyllingrøre
150 g majones
½ ss finkuttet ingefær
½ rød chili, finkuttet
2 vårløk, skåret tynt
1 ts srirachasaus, eller en annen chilisaus
Skall fra 1 lime og saft fra ½ lime
Salt etter smak
Råkost med SomTam-dressing
¼ rødkål
1 stor gulrot
½ agurk
3 ss ristede peanøtter
1 ss sesamfrø
4 røde chili med eller uten sten (med sten gjør at den blir sterkere, uten er også godt)
1 lite fedd hvitløk
5 ss palmesukker eller demerarasukker (vanlig sukker funker også)
4 ss tamarindsaus, kan erstattes med 3 ss limesaft og 3 ss brunt sukker
4 ss limesaft
4 ss fishsauce
Ekstra dressing
1 boks kesam
3 ss frisk koriander (finkuttet)
¼ ts salt
½ ss sukker
Saften av en halv lime
slik gjør du
Vis Ingredienser
Slik gjør du
Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.
Bland alle ingrediensene bortsett fra smøret i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen slipper kanten på bollen, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.
Dekk bakebollen med plast, og la den heve til dobbel størrelse, 1-2 timer. Eller la deigen heve i kjøleskapet over natten.
Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 8-10 like store emner. Rull emnene til pølser med samme lengde som du ønsker de ferdige pølsebrødene, men tynnere. Legg pølsebrødene på stekeplate med bakepapir og trykk dem litt flate.
Dekk pølsebrødene med plast eller klede og la dem heve til dobbel størrelse.
Pensle med egg og strø sesamfrø på toppen.
Stek pølsebrødene midt i ovnen ved 200°C i 8 – 10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
Stek kyllingfiletene på begge sider i varm panne til de har fått farge. Legg dem i en ildfast form og stek ferdig i ovnen på 180 °C i cirka 6 minutter. Er det veldig store fileter trenger de litt lengre tid. Avkjøl.
Kylling i brioche kan også lages med ferdiggrillet kylling.
Bland sammen ingrediensene til majonessausen.
Riv eller skjær opp kyllingfiletene og bland med majonessausen.
Finsnitt rødkål og lag tynne strimler av gulrot og agurk ved hjelp av en ostehøvel eller en mandolin.
Kjør alle ingrediensene sammen på blender eller med stavmikser.
For kesam-dressingen, bland alle ingrediensene sammen. Smak til med salt og la stå litt så sukkeret får løst seg opp før du eventuelt tilsetter mer.
Brødene varmes litt i ovnen før de snittes på langs på toppen. Legg litt kyllingrøre i og pynt eventuelt med friske urter eller finkuttet vårløk.
Vend Somtam-dressingen i råkosten og strø over peanøtter og sesamfrø. Denne salaten serveres ved siden av kylling i brioche. Ekstra dressing for deg som vil ha litt ekstra.
Etter 8 intense uker på tv-skjermen er det nå avklart hvem som gikk av med seieren i Bakemesterskapet på NRK. Nemlig Tonje Johnsen fra Trondheim. I tillegg til tittelen «Norges beste hobbybaker» får hun et flott inngravert kakefat laget av en lokal glasskunstner. Nå drømmer hun om å starte eget kakebakeri.
Tonje Johnsen elsker å bruke kreativiteten sin til å bake kaker. Hun startet tidlig og har fortsatt å bake, noe som fikk henne helt til topps i Bakemesterskapet. Her forteller hun litt om veien dit og deler sine beste baketips.
Nils Rusås Ruud konkurrerer sammen med 11 andre hobbybakere i Bakemesterskapet. Det var oppdagelsen av bakeprosent som gjorde ingeniøren til en dedikert surdeigsbaker. Han har også en egen bakeblogg som heter Brødhue.
Som årets konditor, tidligere landslagskonditor og med eget konditori er Marthe Kilen godt kvalifisert til jobben som dommer i Bakemesterskapet på NRK. Der måtte hun smake seg gjennom over 200 kaker og gikk opp hele seks kilo.
10. februar har Bakemesterskapet premiere på NRK, og går det som i England, blir dette en gigasuksess. «The Great British Bake Off» har kjørt 14 sesonger og hadde nesten 14 millioner seere på det meste. Vi har intervjuet programleder Ulrikke Brandstorp for å høre hennes beste baketips.