Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

5 gode råd for baking med barn

Det å kunne få være med på kjøkkenet, få veie, måle, elte og forme vil gi mye glede for de små. Her er våre beste tips når barn skal være med på baking.
Skriv ut

Barn har godt av å være med og bake. De lærer å lese og å følge en oppskrift. De får veie, måle og vurdere mengder.

 

De får også bruke mange av sansene sine: I tillegg til å lukte og smake på baksten, kan de underveis også kjenne på deigen når de elter eller ruller den. Det kan styrke finmotorikk og det å kjenne på konsistens. 

 

1. Planlegg godt

 

Det er alltid lurt å planlegge når du skal bake eller lage mat, men det er ekstra viktig når barn skal bake. Nedturen blir mangedoblet dersom det er barn med høye bakeforventninger som må avbryte underveis. Sørg for at du har alt i hus før det skal bakes.

Barn som baker

Havrekjeks har kun to ingredienser og er enkle å bake selv for barnehagebarn.

 

Vil du gjøre det superenkelt? Gå for havrekjeks som har bare to ingredienser. 

 

2. Sett av nok tid

 

Pass på at dere ikke får det travelt, for det forsurer stemningen. Det kan være en fordel at oppskriften eller fremgangsmåten er en du kjenner. Enda bedre om det er en oppskrift du selv har testet og tenkt «Denne bør jeg bake med barna!» Da vet du at akkurat den oppskriften passer til dine barn.

 

Hva med grissini? Gøy å rulle ut og gøy å spise. 

 

3. Avklar forventningen

 

Forventninger er viktig å få avklart. Hvilke forventninger har barna, og hvilke har du? Du kjenner barnet ditt, med tanke på alder, modenhet og temperament, men også hvilke grenser som kan strekkes i mestring og læring. Hva kan dere gjøre sammen? Og hva kan barnet selv klare?

 

Vi anbefaler grove horn med ost og skinke. Da kan hver få lage sine egne horn. Det er ofte ekstra stas.

 

4. Innarbeid gode vaner

 

Når du baker sammen med barna, vil de lære mer enn «bare» baking. Det gjelder for det første hygiene, gjennom vasking av hender før det skal bakes, og underveis i bakingen. 

 

Barnet ditt vil også lære mer om råvarer og produkter. Det er spennende for barn å få ta på og lukte på de forskjellige ingrediensene dere skal bruke, som for eksempel egg og krydder. Prøv for eksempel denne krydderkaken med rosiner og barnevennlig sjokolade på toppen.

 

Det er også viktig å få barna til å bli med på å rydde og vaske etter at bakingen er ferdig. La dette være en helt naturlig del av kjøkkenopplevelsen. 

 

5. Oppfordre til samarbeid

 

Når det skal settes en deig, elte, forme og steke, hva er det dere kan gjøre sammen Hvilke oppgaver kan barnet selv mestre, og hva er det barnet kan hjelpes med? Mange ganger er det enklere å gjøre det selv – men prøv å stå imot trangen til å fikse det for barnet. 

 

Si for eksempel ting som: Kan du gi meg…? Hva synes du…? Kan jeg hjelpe deg? Kan du hjelpe meg med…? Tror du at deigen er ferdig hevet? Når du tar barnet med inn i oppgavene er baking en fantastisk aktivitet for både små og store.

 

Tenk også litt på hvilke forskjellige oppgaver oppskriften legger opp til: For eksempel muffins, hvor det både skal måles, blandes, piskes, stekes og pyntes.

 

>> Les også på MatPrat.no: Hvordan legge til rette for barna på kjøkkenet.

Piknik i egen hage med egenbakte grissini kan bli en populær aktivitet i hjemmeferien.

PS! Her er tre andre gode oppskrifter for barn: Brownies, brøddyr og havrekuler

Finn mer om samme tema: