Nyt Norge
Når du ser Nyt Norge på en pakke mel eller havregryn betyr det at produktet inneholder norsk råvare, er produsert og pakket i Norge og at gårdsbrukene som har levert råvaren følger strenge, norske regler.
Brød er et sammensatt produkt, altså det består av flere råvarer. I et sammensatt produkt må minimum 75 % av råvarene være norske. I tillegg kan det være inntil 25 % importerte råvarer som f.eks sukker, olje og salt
Hvem står bak
Informasjonsmerket NYT NORGE viser at en matvare består av norske råvarer, er produsert i Norge og at råvarene kommer fra gårdsbruk som er med i kvalitetssystemet i landbruket (KSL). NYT NORGE administreres av Matmerk, som er en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet.
Hva vil vi med merke
Målet for NYT NORGE er å gjøre det enkelt for deg som forbruker å velge norsk mat i butikken.
Hvor finner du det
I 2016 er det cirka 2600 matvarer som er merket med Nyt Norge, fra omtrent 70 ulike matprodusenter. Se etter merket på emballasjen.
KRAV TIL NYT NORGE
- Norske råvarer
NYT NORGE-merket garanterer bruk av norske råvarer. Kjøtt, egg og melk er alltid fra Norge. For sammensatte produkter, som f.eks brød, er det tillatt med inntil 25 % ikke-norske ingredienser, eksempelvis salt, ris og sukker som vi ikke produserer her til lands.
-
Videreforedlet i Norge
NYT NORGE stiller krav til at matproduktene i sin helhet er produsert av virksomheter som er lokalisert i Norge.
- Kvalitetssikret
Når du velger et produkt merket med NYT NORGE, er du sikret at råvaren kommer fra et gårdsbruk der hensynet til dyr, mennesker og miljø er ivaretatt etter bestemte standarder og at dette kan dokumenteres. Altså at bonden følger Kvalitetssystemet i landbruket (KSL)
Kilde: Matmerk
Sist oppdatert: 16.03.2017