Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Slik får du sunnere vaner

Hvorfor er det så utfordrende å få nye sunne vaner? Her får du 4 enkle tips til hvordan du får det til.
Skriv ut

3 av 4 kjenner til helsemyndighetenes anbefaling om å spise grove kornprodukter hver dag, men kun 1 av 4 får i seg nok fullkorn.

 

Hvorfor er det slik at selv om vi vet hva som er sunne matvarevalg, velger vi likevel ofte å spise en helt annen type mat? Og hvordan endre eller etablere en ny vane? Vi har tatt et lite dypdykk i psykologiens fagfelt for å få svar.

 

I gjennomsnitt tar vi over 200 matvarevalg hver eneste dag! De aller fleste av valgene tar vi helt uten å tenke over det – det går på automatikk og instinkt. Slike matvalg er enten vaner eller koblet til følelseslivet vårt. Du har kanskje merket hvordan en dårlig dag gjerne medfører en sjokolade til snack, selv om man planla å spise et eple? Bare ved å bli litt mer bevisst dine matvalg, er du langt på vei mot et sunnere kosthold.

 

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise 70-90 gram fullkorn hver dag. Det er fordi fullkorn reduserer risiko for overvekt/fedme, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer. En av årsakene til dette er trolig et høyt innhold av fiber. Fiber gjør også godt for fordøyelsen og tarmfloraen vår. Fullkorn er i tillegg rik på vitaminer og mineraler samt antioksidanter. Så hvordan kan du enkelt få i deg nok fullkorn?

 

4 måter å få i seg nok fullkorn:

 1. fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, for eksempel merket ekstra grovt i Brødskalaen
 2. én tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød
 3. én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris
 4. to tallerkener havregrøt

Velg én av disse måltidsløsningene daglig, og det er alt som skal til for en betydelig positiv effekt på din helse. Men hva gjør du for at dette skal bli en vane og bare gå på automatikk?

 

4 steg mot å gjøre fullkorn til en vane:

 1. Velg atferd selv. Det er enklere å gjennomføre noe du har bestemt selv. Er det et fullkornsprodukt du liker bedre enn andre, da går du for det.
 2. Gjør det enkelt for deg selv. Sett deg delmål med små endringer. Hvis du for eksempel pleier å spise to grove brødskiver om dagen, kan målet være å øke til tre. Og når det går automatisk, øker du til fire grove brødskiver om dagen.
 3. Endringen må være relevant for deg. Velg en matvare eller et måltid du spiser hver dag. Jo oftere du eksponeres for den nye vanen jo raskere er den etablert.
 4. Følg fremgangen din. Skriv det ned hver gang du valgte en fullkornsalternativ, å se det svart på hvitt hvor flink du har vært er en skikkelig motivasjonsboost. Jo flere ganger du tar rett matvalg, jo lettere blir det!

Noen ganger vil det imidlertid være vanskelig, og du ender kanskje opp med et kakestykke til lunsj på en tirsdag når du egentlig skulle spise en skive grovbrød. En grunn til det er at velsmakende mat fanger automatisk vår oppmerksomhet i motsetning til mat vi oppfatter som mindre velsmakende.

Bagett med kyllingsalat

Sjekk ut våre oppskrifter for masse sunn og god inspirasjon!

I tillegg foretrekker vi mennesker umiddelbar belønning. Den søte smaken av kake gir belønningssignaler i hjernen, og selv om vi godt vet at grovbrød er best for oss på sikt kan det være vanskelig å motstå den umiddelbare nytelsen. Vi sliter også med å gjenkjenne dette dilemmaet med selvkontrollen vår; suget her og nå etter noe søtt, salt eller fett og samtidig det langsiktige målet om bedre helse via et sunnere kosthold.

 

Men det finnes strategier for å motstå søtsuget og få etablert den sunne matvanen du ønsker deg.

 

4 strategier når søtsuget melder seg:

 1. Bli mer bevisst på matvarevalgene og situasjonene knyttet til dem. Bare det å være mer oppmerksom og tenke over hvorfor du egentlig velger som du gjør vil gjøre det enklere å stå imot fristelser og ta sunnere valg. Det muliggjør også å ta i bruk noen av strategiene nedenfor
 2. Fokuser på de umiddelbare fordelene ved å velge sunne matvarer – «hvis jeg spiser en brødskive får jeg mer jevn energi og blir mett, enn hvis jeg spiser denne sjokoladen».
 3. Bestem deg for å spise den usunne matvaren en annen gang. Da lures hjernen, man sier på en måte ja, men utsetter det litt – «jeg skal få nyte sjokolade, men ikke nå, venter litt». Da vil du mest sannsynlig ende opp med å ikke spise den sjokoladen, fordi du glemmer den når fokuset på den fjernes.
 4. Lag deg noen «hvis – når» planer. Eksempelvis: hvis jeg spiser et skikkelig brødmåltid først, så kan jeg belønne meg selv med en liten dessert etterpå. 

HUSK! Alt med måte, til hverdags bør det gå i skikkelig grovt brød, men i blant er det greit med en god loffskive.

 

 

Sist oppdatert 02.01.2019