Ø-merket

Ø-merket er forbrukerens garanti for at økologisk mat er økologisk. For at en vare skal kunne bli økologisk, stilles strenge miljø- og dyrevelferdskrav til produksjon og foredling av varen.
Begrepet økologisk er beskyttet for næringsmidler, og for å kunne selge produkter som økologiske med Ø-merket må du sertifiseres av Debio.
I 40 år har Debio vært garantisten for at varer merket med Ø-merket er produsert på en økologisk og bærekraftig måte.
Debio fører tilsyn med at landbruks- og akvakulturprodukter som markedsføres med henvisning til den økologiske produksjonsmetoden, tilfredsstiller kravene i regelverket. Alle som får en godkjenning, blir fulgt opp med årlig tilsyn og uanmeldte besøk.
I Norge er økologisk matproduksjon regulert av økologiforskriften. Denne er fastsatt av Landbruks- og matdepartementet, og er basert på EU-standarden for økologisk produksjon. Mattilsynet er tilsynsmyndighet, og har delegert ansvaret for tilsynet til Debio. Ø-merket eies av Debio.
Kilde: Debio
Sist oppdatert: 21.03.2025