Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Visste du at grovbrød kan hjelpe deg ned i vekt?

Grovt brød gir deg stabilt blodsukker, og holder deg mett – lenge. Det er gull når du ønsker å ta kontroll over vekten!
Skriv ut

Mange nordmenn ønsker å gå ned i vekt, og mange nordmenn trenger også å gå ned i vekt. Over halvparten av befolkningen har en kroppsmasseindeks, såkalt BMI, på 25 eller mer. Det er definert som overvekt.  Ønsker du bedre vektkontroll kan grovbrød være din nye bestevenn.

 

Kari H. Bugge er ernæringsfysiolog hos Grete Roede, og har lang erfaring med kosthold knyttet til vektreduksjon. Hun er klar i sin anbefaling.

 

– Vi i Grete Roede anbefaler grove brød- og kornvarer, også når man ønsker å gå ned i vekt. Det er det flere grunner til; Når du velger grovbrød og grove kornvarer gir det mye metthet, og en mettet som varer. Du får et mer stabilt blodsukker, noe som igjen gjør det lettere å spise regelmessig og holde seg til måltidene når man inkluderer brødmat i kosten, forklarer Bugge.

 

Hun påpeker også at grovbrød og grove kornvarer inneholder mange vitaminer og antioksidanter, og at de faktisk er en av våre viktigste kilder til mineraler.

 

Noe å tygge på…

Mange har fått med seg at grovbrød også er vår viktigste kilde til fiber. Det er lurt å få i seg, fordi fiber bidrar til både økt metthet og bedre fordøyelse. Dette er gunstig når man er opptatt av å passe vekten.

Kari H. Bugge er ernæringsfysiolog hos Grete Roede.

Kari H. Bugge er ernæringsfysiolog hos Grete Roede.

– Det er imidlertid viktig å velge de grove brød- og kornvarene. Gjerne Nøkkelhullsmerket, med tre til fire kakestykker på brødskalaen. Da får du mer å tygge på, og det blir ikke like lett å spise for mye, presiserer Kari.

 

Roedemetoden gir råd som er i tråd med de offisielle anbefalingene fra helsemyndighetene, det vil si at de grove kornproduktene bør til sammen gi 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. Dette er tall som baserer seg på bred dokumentasjon knyttet til helsegevinst.

 

– Studier viser faktisk at helsegevinsten av å spise grove brød- og kornvarer er større enn det man kan tilskrive fiber alene. Det er med andre ord og andre virkestoffer i brødet som bidrar til helsegevinsten, påpeker Kari.

 

– I tillegg til å forebygge kreft i mage og tarm, samt enkelte andre kreftformer, er grove kornprodukter med på å forebygge hjerte- og karsykdommer, legger ernæringsfysiologen til.

 

Alt med måte

Til tross for brødets mange fordeler, har den gode, gamle brødskiva vært i hardt vær de siste årene. Nye dietter og mattrender har utpekt karbohydrater som syndebukken for vektøkning.

 

– Mye av den prosesserte maten som inneholder raffinert mel, er mat som er forbundet med økt overvekt. Dette gjelder for eksempel boller, fine hamburgerbrød og muffins. Mat som er designet for at du skal spise mer heller enn å gi deg metthet. Den er så lett å tygge og svelge at du ikke rekker å føle deg mett før du har fått i deg for mye energi, sier Kari.

 

Når du skal ned i vekt, bør du altså være ekstra obs på de raffinerte matvarene – men også være bevisst energiinntaket fra de grove og sunne matvarene. For til syvende og sist gjelder; at skal du ned i vekt må du forbruke mer energi enn du inntar.

 

– Selv om du velger grov scones hos bakeren, er det veldig energirikt – men den er mye sunnere enn de lyse sconesene. Det viktigste er likevel å unngå sukker og søtsaker, samt raffinert mat, legger Kari til.

 

Lunken til lavkarbo 

Hva så med lavkarbo-dietter? Har de noe for seg? Kari klarer å styre sin begeistring.

 

– En lavkarbo-diett vil normalt gi et raskt vekttap i starten, men det vil flate ut når kroppen blir rutinert på å bryte ned fett og proteiner til karbohydrater. Mange erfarer dessuten at dersom de ønsker å inkludere karbohydrater igjen, noe de fleste gjør på sikt, går de opp i vekt.

 

Kari ser imidlertid at enkelte trives godt med lavkarbo-kosthold, men at det har en del aspekter som det er verdt å reflektere rundt.

 

– Det er ikke et spesielt bærekraftig kosthold, med tanke på etikk og miljø. I tillegg er det lite gunstig i forebyggingen av kreft og hjerte- og karsykdommer.

 

Viktig med trivsel

Nøkkelen til å lykkes med vektreduksjon – og å få resultater som varer – er noe så enkelt som trivsel.

Mat, trivsel, brød, venner, middag

Nøkkelen til å lykkes med vektreduksjon er trivsel. Det handler om å finne matvaner du kan leve med på sikt, og som ikke snur helt opp-ned på tilværelsen.

– Liker du brød og kornvarer? Ja, da bør du beholde de i kosten selv om du skal ned i vekt! De endringene du trives med, blir opprettholdt, påpeker Kari.

 

Matvaner som er tilpasset hverdagen er også viktig. Det er naivt å tro at man kan leve på et kosthold som snur opp-ned på tilværelsen. Kan resten av familien spise det du skal spise? Får du tak i maten i kantinen – eller i matbutikken på hjørnet? Hva med bursdager og juleferier?

 

– Gjør grep du trives med, og tenk vanlig, sunt kosthold som hele familien kan leve av. De som ikke trenger å redusere vekten, trenger heller ikke tenke på mengde. For det er ikke bare valg av matvarer som er viktig ved vektreduksjon, men mengden, oppsummerer Kari.

 

 

Sist oppdatert: 1. april 2019