Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Fredrik jakter på nytt nordisk gull

Denne helgen arrangeres nordisk mesterskap i baking. På nøyaktig syv timer skal Fredrik Lønne og de andre bakerne på landslaget gi sitt beste i jakten på en ny nordisk gullmedalje.
Skriv ut

På én måte skjønner ikke Fredrik Lønne (36) at han orker: De intense forberedelsene, det kvernende tankekjøret, og – på selve dagen – den ekstreme konsentrasjonsøvelsen. 

 

– Det er forferdelig slitsomt, og sinnssykt gøy, en «elsk-hat»-greie, sier Fredrik Lønne på bakerlandslaget.

 

Kommende helg, 6. og 7. september, stiller han i Nordic Bakery & Pastry Cup, som arrangeres på hjemmebane under festivalen Matstreif i Oslo. På bakerlandslaget er også Trude Beate Brendehaug og Jonathan Burt. De tre skal konkurrere i klassene søtbakst, brød og brødskulptur.

 

I fjor var Fredrik med på å vinne tredjeplassen Nordisk mesterskap, og vant selv i klassen for brød, baguetter og kuvertbrød. Året før var han på laget som dro hjem gullet i det nordiske mesterskapet. 

 

– Når jeg er ferdig med en konkurranse er jeg kjempeglad for at det er over. Har det gått bra, er jeg jo glad for det også. Etter et halvt år, får jeg lyst til det igjen. Det er jo sånn at du ikke husker hvor vondt det er å brenne seg, forklarer Fredrik Lønne, sittende i en grønn, gammel stol i sitt eget bakeri i Porsgrunn: Harmoni Håndverksbakeri, som han åpnet for et drøyt år siden.

 

Alt må klaffe på minuttet

 

I 2017 var det film som var temaet for Nordic Bakery & Pastry Cup, i år er det kunst. Hva Fredrik & co planlegger, er en hemmelighet.

 

Disse James Bond-inspirerte bakverkene var med på å sikre nordisk seier i 2017. (Foto: Baker- og Konditorlandslaget/VestVind Media)

– Det var enklere å finne på noe med tilknytning til film, jeg laget blant annet et rundt brød med det karakteristiske siktet fra James Bond-filmene, og så hadde vi noen Bond-damer på brød, forteller han.

 

Bak de syv intense timene som Fredrik & co skal bake foran publikum, ligger uker og måneder med oppkjøring. For når dagen kommer, skal alt klaffe. Alle må gjøre nøyaktig det de skal – på minuttet. Tiden må utnyttes maksimalt, de får trekk om de blir for ferdig for sent, eller for tidlig.

 

Det strikte programmet innebærer at de knapt rekker å spise, og definitivt ikke gå på do. De andre på laget, som ikke konkurrerer, tilbyr vann, kaffe, mat, rydder og vasker.

 

– Du må jobbe som en gærning i sju timer for å bli ferdig, og alt må se helt perfekt ut, sier Fredrik.

 

Både han og hans makkere kan fremstå som særdeles sindige under konkurransen.

 

– Vi tre er kanskje de roligste på laget, vi sier veldig lite, og snakker ganske lavt, men kommuniserer likevel hele tiden. Mange sier det virker som om vi ikke styrer med noe, at vi bare står der og pusler, rolig og avbalansert, men det er ikke akkurat sånn det er.

 

Får idéene mens han løper

 

Det er noen særdeles stressende timer mens konkurransen pågår. Likevel; Fredrik synes stressnivået før selve konkurransen er høyere. Det har han for lengst funnet en løsning på. Han vet ikke om det er avgjørende, men trener så mye han kan. Bakeren løper minst fem dager i uka, i tillegg kommer økter på treningsstudio.

 

– Siden jeg er en veldig planlegger, unngår jeg å komme i veldig stressende situasjoner, sier baker Fredrik Lønne. Han er likevel spent før helgens nordiske mesterskap. (Foto: Krister Sørbø)

 

– Å holde formen og kondisjonen oppe hjelper meg veldig. Det verste er å bli så sliten i huet, hele tiden tenke på hva jeg kan gjøre bedre, på alle ideene, på hele programmet, det surrer og går.

 

Derfor synes Fredrik Lønne det er så bra å knyte på seg skoene:

 

– Når jeg løper er det som om jeg ikke tenker, likevel dukker det opp mange nye ideer. Jeg løper grums ut, og får noe nytt inn. Som kuvertbrødene vi skal lage i dette mesterskapet. Ideene til alle, de kom jeg på under en løpetur, sier Fredrik.

 

I fjor gikk Fredrik glipp av NM i baking. Under treningen, drøyt to uker før mesterskapet, glapp han kniven og fikk et dypt kutt i tommelen. Kollega Nikolai Meling overtok derfor Fredriks forarbeid og mesterskapsplass, og ble Norges beste baker. Til helgen kjemper Lønne om å igjen bli Nordens beste.

 

Se video fra bakeri.net: Slik trener laget til nordisk mesterskap:

>> Lyst å prøve deg på en av Fredrik Lønnes oppskrifter? Prøv ut Fredriks rustikke surdeigsrundstykker