Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Nyt Norge

Hvordan vet du at melet er offisielt norsk? Lagd på norsk korn som er dyrket i Norge og kvernet i en norsk mølle? Da må du se etter NYTNORGE-merket.
Skriv ut

NytNorge_CMYK_SortRammeNår du ser Nyt Norge på en pakke mel eller havregryn betyr det at produktet inneholder norsk råvare, er produsert og pakket i Norge og at gårdsbrukene som har levert råvaren følger strenge, norske regler.

 

Brød er et sammensatt produkt, altså det består av flere råvarer. I et sammensatt produkt må minimum 75 % av råvarene være norske. I tillegg kan det være inntil 25 % importerte råvarer som f.eks sukker, olje og salt

 

Hvem står bak

Informasjonsmerket NYT NORGE viser at en matvare består av norske råvarer, er produsert i Norge og at råvarene kommer fra gårdsbruk som er med i kvalitetssystemet i landbruket (KSL). NYT NORGE administreres av Matmerk, som er en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet.

 

Hva vil vi med merke

Målet for NYT NORGE er å gjøre det enkelt for deg som forbruker å velge norsk mat i butikken.

 

Hvor finner du det

I 2016 er det cirka 2600 matvarer som er merket med Nyt Norge, fra omtrent 70 ulike matprodusenter. Se etter merket på emballasjen.

 

KRAV TIL NYT NORGE

  1. Norske råvarer

    NYT NORGE-merket garanterer bruk av norske råvarer. Kjøtt, egg og melk er alltid fra Norge. For sammensatte produkter, som f.eks brød, er det tillatt med inntil 25 % ikke-norske ingredienser, eksempelvis salt, ris og sukker som vi ikke produserer her til lands.

  2. Videreforedlet i Norge

    NYT NORGE stiller krav til at matproduktene i sin helhet er produsert av virksomheter som er lokalisert i Norge.

  3. Kvalitetssikret
    Når du velger et produkt merket med NYT NORGE, er du sikret at råvaren kommer fra et gårdsbruk der hensynet til dyr, mennesker og miljø er ivaretatt etter bestemte standarder og at dette kan dokumenteres. Altså at bonden følger Kvalitetssystemet i landbruket (KSL)

Kilde: Matmerk

 

 

Sist oppdatert: 16.03.2017