Hva er opphavet til julekakene?
Mange av de kakene vi bruker til jul i dag var heller ikke julekaker til å begynne med. På 1700-tallet var det mange kaker som vi i dag regner som julekaker som ikke ble sett på som julekaker den gang.
På 1800-tallet ble komfyr til å bake i noe alle hadde i Norge. Sent på 1800-tallet kom også kokebøker for folk flest, begrepet julekaker ble innført og listen over hvilke julekaker som skulle bakes begynte å likne på den vi har i dag.
Julekakene kan deles i tre ulike typer:
De eldste julekakene vi kjenner til her til lands er «jernkakene». Det er kaker stekt i ulike jern som goro og krumkaker. Hvor lenge en har brukt slike jern i Norge er uklart, men i Europa stammer de eldste funnene tilbake til 1400-tallet.
En annen type julekaker er «smultkakene» som smultringer og fattigmann. Smultkakene går trolig helt tilbake til middelalderen. «Fattigmann» kom trolig til Norge en gang på slutten av 1700-tallet eller begynnelsen av 1800-tallet. Navnet er svært misvisende da ingrediensene i «Fattigmann» både var dyre og eksklusive.
Den siste typen kaker er de som må bakes i ovnen. Pepperkaker, sirupssnipper, berlinerkranser og sandkaker er typiske slike kaker og som kom til Norge på 1600-tallet. Før komfyren ble vanlig på 1800-tallet, måtte slike kaker kjøpes fra bakeriene eller kom fra storgårder med egen bakerovn.
utskrift?
Klikk her for å laste ned PDF «Hva er opphavet til julekakene?» for å skrive ut og bruke i klassen.
Hva er dine favoritter til jul?
Vi har satt opp de vanligste 7 slag kaker her. Fortell oss gjerne hvilke kaker du må ha for at det skal bli jul.