Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Dette er barnas drømmebrødskive

For barn er brødskiven elementær. Den likes, og diskuteres ikke. Brødskiven har en helt naturlig plass i barns tilværelse.
Skriv ut

Når barn får velge blir brødskiven gjerne noe mer. Den bygges ut, endrer fasong, får nye smakskombinasjoner, opptrer i andre sammenhenger. Når barn får velge blir brødskiven til drømmebrødskiven. Og da handler det aller meste om pålegget.

 

Barn kan gjerne drømme litt mer på kjøkkenbenken også. Det er OK å utfordre etablerte «sunnheter» av og til. Så lenge brødskiven er grov nok og spises med stor matglede, er pålegget av mindre betydning. Iallfall innenfor visse grenser.

Blir barn gitt valget om sin favoritt skolemat, favoritt mellommåltid eller favoritt kosemat, er brødskiven nesten alltid den grunnleggende delen av «løsningen». Med kreativitet og av og til (for voksne) merkelige smakspreferanser bygger de fort om matpakkeskiven til sin egen drømmebrødskive.

Sunt brød må ikke alltid ha like sunt pålegg. Det er bedre med tre grove brødskiver med søtt pålegg enn å få urørte matpakker hjem igjen. Ikke bare for barna og kroppen deres, men også for planeten.

 

Det finnes et lite men, heller ikke vi vil at barn skal spise for mye sukker. Vi introduserer derfor «matpakkebonus». En usunn brødskive skal følges av én sunn brødskive. Og begge må spises, hvis ikke ryker den usunne varianten dagen etter!

Fancy matpakkedesign, middagsrester og grøt på glass er spennende skolemat av og til, men blir ikke særlig interessant om det blir en vane. Barn ønsker seg variasjon, men klarer seg like godt med påleggsvariasjon på brødskiven. Får de være med å lage maten selv, ihvertfall bestemme pålegget, blir matpakken fort et hjem for drømmebrødskiven.

Mot helgen melder kosebehovet seg for fullt. Og helgekos er en vel fortjent. Hvis barn får velge hvordan de skal tilfredsstille behovet, er gjerne brødskiven en viktig del av kose-løsningen.

Slutt å ha dårlig samvittighet for matpakken. Barna vil ha brød – med selvvalgt pålegg, av både søt og salt karakter, og smører gjerne brødskiven sin selv.

Det spiller egentlig liten rolle hva som er på brødskiva, så lenge barna får i seg grovt brød. For det er godt, næringsrikt, enkelt, raskt og billig.

 

Sist oppdatert: 07.08.2018