Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Nybakt i Stavanger

Stavanger er viden kjent for sin gastronomi, men at oljebyen også har et særdeles spennende utvalg av bakerier, er en godt skjult hemmelighet.
Skriv ut

Det viste seg at Stavanger bugner av nybakte fristelser. Ikke bare av det tradisjonsrike grovbrødet med sirup eller lunsjfavoritten horn med ost, skinke og Piffikrydder, men også surdeigsbrød bakt med god tid og kjærlighet, fantastiske croissanter i ulike former, økologisk grovbakst og en egen sesong for berlinerboller.

Vi har besøkt byen sammen med Maison Mat & Vin, og det ble en reise i gode smaker og spennende historier.

 

Ostehuset

Ostehuset i Stavanger

 

Ostehuset i Stavanger er mer enn bare ost. Gründerne Hanne Norman Bernetzen og Tom Helge Sørensen er lidenskapelig opptatt av godt brød og bra råvarer.

 

– Baking er håndverk, og tradisjonelt har danskene hatt en sterkere kultur på dette området. De ønsker ferske bakevarer hver dag og de elsker sitt rugbrød. Selv kunne jeg ha levd på dansk rugbrød, avslører Hanne som selv kommer fra Danmark.

 

Ostehuset har tre avdelinger med servering og stort vareutvalg. I bakeriet sørger fire danske bakere for brød, boller og kaker som de baker natt og dag hele uken.

 

Renaa:Xpress

Renaa:Xpress i Stavanger

 

– Jeg hadde alltid drømt om et lite bakeri med skikkelig godt brød og den aller beste pizzaen, sier Sven Erik Renaa.

 

I fjor gikk drømmen i oppfyllelse med Renaa:Xpress i Stavanger kulturhus. Franske Adam David, danske Fredrik Rasmussen og italieneren Beniamino Bilali står for moderne bakverk og pizza basert på gamle tradisjoner.

 

Godt Brød

bakeri i Stavanger

 

– De mest naturlige brødene er de beste, sier landslagsbaker og bakesjef i Godt brød, Thomas Valand. Godt brød serverer og selger økologiske bakervarer. Størsteparten av brødene i hyllen er surdeigsbrød. I disken venter ikke ferdigsmurte smørbrød, for at du skal selv få bestemme hva slags brød og pålegg du vil ha. Betjeningen står klar og smører.

 

Vaaland Dampbakeri & Conditori

MAISON-5611

 

Vaaland Dampbakeri & Conditori i Muségata er innarbeidet og så populært at det nevnes i annonser når boliger skal selges i nærmiljøet. Tredjegenerasjonsbaker og daglig leder Trygve Ottesen sørger for at kunder i bakeriets tre utsalg, samt bedriftskantiner og hoteller, får det de ønsker av brødvarer. Hege Høgstø, som er landslagskonditor, har vunnet Årets kake-konkurransen tre ganger og spilt inn TV-serie om kakebaking, har ansvaret for kaker og søte saker. Og det er kanskje kakene bakeriet er aller mest kjent for; marsipankaker, sjokoladekaker, ostekaker, eplepaier…

 

Besøker du bakeriet mellom jul og påske kan du nyte smultstekte, vaniljekremfylte og melisglasserte berlinerboller.

 

Kanelsnurren

MAISON-6150

 

På Kanelsnurren dufter det godt av kaffe og nybakt brød. Hyllene strutter av brød i ulike fasonger og typer, og i disken ligger velfylte smørbrød og venter på gjestene. Men det som fanger blikket aller først, er en kurv i størrelse XXL, fylt med med stedets singnalprodukt og spesialitet nummer én; kanelsnurrer.

 

– En ideell kanelsnurr er myk, saftig og har nok kanel. De skal ikke nødvendigvis se identiske ut. Våre seks bakere snurrer alle på hver sin måte, forteller Torben Dam Krarup, som driver bakeriet sammen med sin samboer Lærke Olesen.

 

Jakob’s brød

Jacob`s bakeri Stavanger

 

– Etter å ha jobbet på stjernerestauranter flere steder i Europa, kom jeg til Stavanger for å få litt frisk luft. Jeg skulle bli her i to måneder. Nå har jeg vært her i 14 år, forteller danske Jakob Silas Philipsen, som endte opp med Jakob’s brød – et sertifisert økologisk bakeri, butikk og vegetarkafé i det som opprinnelig var en blomsterbutikk.

 

I hyllene bugner det det av brød bakt på gamle kornsorter og på disken står det kurver med søt småbakst av ymse slag.

 

Buøy Bakeri

Buøy bakeri Stavanger

 

«Våre varer er ikke bakt på linje og bånd, men med hjerte og hånd» står det på veggen i det lille bydelsbakeriet på Buøy, rett over bybroen fra Stavanger sentrum. Jo-Krister Rasmussen og Lena Idland Rasmussen driver Buøy Bakeri, som hadde 50-årsjubileum i fjor.

 

– Vi baker fremdeles kneipp og andre tradisjonelle brød, men vi er opptatt av trender og sesonger også. Vi skal være et levende bakeri. Jeg elsker faget mitt. Å kunne videreutvikle og fornye produktene våre er en lykke, synes Jo Krister. Ektefellen Lena sørger for at Buøykundene får kakene de vil ha.