Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Feriebakst for alle slags kjøkken

Baking på ferie trenger ikke være utfordrende – med disse enkle triksene går baksten lekende lett.
Skriv ut

Enten du skal på tur til hytta, i campingvogn, båt eller telt i sommer – baking på ferie trenger ikke være et stort hokkus pokkus. 

Å bake er matnyttig, sosialt og kan gjøres veldig enkelt. Det er ikke vanskelig å bake på ferieturen, uansett hva slags kjøkken du har tilgjengelig.

 

Vi gir deg fire ulike bakemetoder med oppskrifter, som vil gi en enkel og smakfull bakst uavhengig av hvor du er og hva slags utstyr du har.

 

Ta med ferdig blandede tørrvarer

 

For å gjøre baking på ferie enda enklere kan du ta med ferdige blandede tørrvarer, altså alle de tørre ingrediensene som inngår i oppskriftene. Før du reiser blander du ingrediensene hjemme og lager porsjonspakninger som du oppbevarer i tett bokser eller i plastposer – plastposene egner seg også ypperlig til gjenbruk i ferien.

 

Du kan også kjøpe ferdige bakeblandinger i butikk. Det finnes et stort utvalg tilgjengelig, men sjekk at du har tilleggs-ingrediensene tilgjengelig på feriestedet for få feriebaksten ferdig.

 

Ved å lage ferdige blandinger selv eller kjøpe med ferdigblandet, er det enklere å unngå matsvinn.

 

Baking på hytta: Eltefritt og enkelt

Deigen til fine, eltefrie rundstykker kan røres sammen kvelden i forveien på 1-2-3. Voilà – saftige rundstykker med perfekt skorpe til frokosten!

Eltefritt er akkurat det navnet på metoden sier – her trenger du ikke å elte deigen. Derfor behøver du heller ingen kjøkkenmaskiner, men du trenger stekeovn eller en grill med lokk.

Om du skal bake eltefritt brød trenger du en gryte med lokk eller en annen beholder som tåler høy varme. Derfor kalles dette ofte også for grytebrød. En vanlig kjele uten plasthåndtak eller plast på lokket kan fint brukes, det samme kan en ildfast form med lokk eller trekt med aluminiumfolie. For eltefrie rundstykker trenger du ingen kjele.

Siden deigen skal heves lenge, må du sette deigen dagen før du skal bake ut brødet.
Dette er en perfekt deig å lage hjemme, for så å ta med på hyttetur og steke ferdig på hytta.

 

Om du ikke har stekeovn eller grill er det litt vanskeligere, men du kan steke de eltefrie rundstykkene i en stekepanne. Senk temperaturen, legg på et lokk og husk å steke de på hver side.

 

Baking på camping- og telttur: Sodabrød 

 

Med bakepulver eller natron som hevemiddel sparer du tid – ingen heving og ingen elting. Scones og pinnebrød er kanskje mest kjent når det gjelder baking med bakepulver. Begge deler egner seg godt til baking på ferie, for de gir både søte og salte smaksmuligheter. 

Grove scones med syltetøy egner seg godt til baking på ferie

Grove scones passer godt for feriefrokosten. Ettersom de ikke inneholder gjær, trenger de ikke hevetid.

 

Har du campingvogn eller campinghytte med stekeovn er scones enkel og godt bakst. Grove scones passer særlig godt for feriefrokosten. Ettersom de ikke inneholder gjær, trenger de ikke hevetid og du kan røre deigen sammen for hånd.

 

Ferieres det med teltferie og en primus, er det en pinnebrøddeig som er det enkleste. Og du? Husk at du slett ikke må vikle deigen rundt en pinne selv om det kalles pinnebrød. Du kan fint forme deigen til en litt tykk lefse og steke brødet i en stekepanne over primusen. 

 

Bak brød på grillen

 

Og når du så har funnet et sted du kan grille, da kan du grille brød. Ja, det er helt sant, brød kan fint grilles! 

 

Skal du steke brød som har lang steketid, er det viktig at du velger indirekte varme på grillen. For å få indirekte varme på kullgrill legger du grillkullet i midten og ikke på sidene. Da kan du plassere baksten på hver sin side av grillkullene. Det er viktig å bruke lokk på grillen – da skapes samme effekt som i en stekeovn.

 

Om du skal steke et grytebrød på grillen må du klargjøre grillen til høy varme, rundt 250 °C. Forvarm gryta med lokk i grillen i omtrent 15 minutter, slik at den blir god og varm. Legg deigen over i den varme gryten. Sett lokket på gryta, og legg lokket på grillen. Stek brødet i 30 minutter med lokk, og deretter 15 minutter uten lokk. 

 

Eller hva med grillet focaccia? Enkelt og godt!

focaccia på grill

Focaccia kan fint bakes på grillen!

 

NB! Om du griller ute, bruk godkjente bål- og grillplasser. Husk å forholde deg til regler om varme i skog og mark hvis du skal grille utendørs. Dette kan du lese mer om hos Norsk brannvernforening

 

Kaldheving – for hjemmeferie med god tid

 

Hjemmeferie betyr god tid til å planlegge baking i ferien. Godt brød tar tid og de fleste brøddeiger med gjær kan med fordel kaldheves. Gjennom kaldheving får melkesyrebakteriene tid til å utvikle seg, siden deigen hever lenge. Det gir brødet mer smak og en bedre skorpe.

 

Et kaldhevet brød vil som regel ha en hevetid på 12 timer, men deigen kan fint stå i kjøleskapet opp til 24 timer – og helst ikke lenger.

 

Du kan fint kaldheve de fleste deiger, selv om det ikke står i oppskriften. Halvér gjærmengden i oppskriften, og du er i gang. Hva med en herlig fletteloff eller et surdeigsbrød med havre?

Surdeigsbrød med havre kan nytes på lange, late sommerdager.

Husk å nyte fri!

 

Vi trenger fri og ferie. Det å kjenne lave skuldre, litt solbrente skuldre, noen irriterende myggstikk, sene frokoster og enkle, lette måltider.

 

Når vi har ferie har vi bedre tid til å gå innom bakeriene som har stort tilbud av deilige bakervarer, så ta en tur innom den lokale bakeren. Vi lover at det vil øke ferielykken!

 

Nyt god bakst og en god tur!

 

>> Les også: MatPrats turkit til sommerferien

 

Sist oppdatert: 20. juni 2022

Finn mer om samme tema: