Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Feriebakst for alle slags kjøkken

Baking er en viktig og hyggelig del av både hverdag og helg – og ferier. Men hjemme på vårt kjente kjøkken vet vi hvor alt er og hvordan alt fungerer. På ferie tenker vi kanskje at baking blir mer strevsomt og utfordrende? Sånn behøver det ikke være. Her er baksten som passer overalt, enten kjøkkenet ditt er på hytta, i campingvogna, båten eller utenfor et telt.
Skriv ut

Å bake er matnyttig, kan være sosialt om flere gjør det sammen – og er definitivt sosialt når en nyter de ferdige produktene, og det kan gjøres veldig enkelt. Det er ikke vanskelig å bake på ferieturen, uansett hva slags kjøkken du har tilgjengelig.

 

Vi gir deg fire ulike bakemetoder med oppskrifter, som avhengig av hvor du er og hva slags utstyr du har, gir det smakfull bakst enkelt. Finn den baksten som passer deg og din ferie.

 

Ta med ferdig blandede tørrvarer

For å gjøre det enda enklere kan du også ta med ferdige blandede tørrvarer, dvs. alle de tørre ingrediensene som inngår i oppskriftene. De kan du blande selv hjemme før du reiser og lage porsjonspakninger som du oppbevarer i tett bokser eller i plastposer (husk at plastposer også kan gjenbrukes). Men du kan også kjøpe ferdige bakeblandinger i butikk. Det finnes et stort utvalg tilgjengelig, men sjekk at du har det som skal i tillegg der du skal være, for å bake det ferdig.

Ved å lage ferdige blandinger selv eller kjøpe med ferdigblandet, er det enklere å unngå matsvinn.

 

Eltefritt – på hytta

 

Eltefritt er akkurat det navnet på metoden sier; her trenger du ikke å elte deigen. Så du trenger ingen kjøkkenmaskiner, men du trenger stekeovn eller en grill med lokk.

Om du skal bake eltefritt brød trenger du en gryte med lokk eller en annen beholder som tåler høy varme. Derfor kalles dette ofte også for grytebrød. En vanlig kjele uten plasthåndtak eller plast på lokket kan fint brukes, eller en ildfast form med lokk eller aluminiumfolie som lokk. For eltefrie rundstykker trenger du ingen kjele.

Siden deigen skal heves lenge, må du sette deigen dagen før du skal bake ut brødet.
Dette er en perfekt deig å lage hjemme, for så å ta med på hyttetur og steke ferdig på hytta.

 

Om du ikke har stekeovn eller grill er det litt vanskeligere, men du kan faktisk steke de eltefrie rundstykkene i en stekepanne. Stek på hver side. Senk temperaturen, og legg på et lokk.

 

Sodabrød – på camping

 

Med bakepulver eller natron som hevemiddel sparer du tid – ikke skal det heve lenge og ikke skal det eltes. Scones er kanskje mest kjent når det gjelder baking med bakepulver. Eller pinnebrød. Begge deler er skikkelig fritidsbakst. De gir mange muligheter, både søte og salte. 

grove scones med syltetøy

Grove scones passer godt for feriefrokosten. Ettersom de ikke inneholder gjær, trenger de ikke hevetid.

 

Grove scones passer godt for feriefrokosten. Ettersom de ikke inneholder gjær, trenger de ikke hevetid. Og man kan røre deigen sammen for hånd.

 

Har du campingvogn eller campinghytte med stekeovn er scones enkel og godt bakst. Ferieres det med teltferie og en primus, er det en pinnebrøddeig som er det enkleste.

 

Husk at du slett ikke må vikle deigen rundt en pinne selv om det kalles pinnebrød. Du kan fint forme deigen til en litt tykk lefse og steke brødet i en stekepanne over primusen. 

 

Bak brød på grillen

 

Og når du så har funnet et sted du kan grille, da kan du grille brød. Ja, det er helt sant; Brød kan fint grilles! 

 

Skal du steke brød som har lang steketid, er det viktig at du velger indirekte varme på grillen. Har du kullgrill så legg grillkull i midten, men ikke på sidene. Da kan du plassere baksten på hver sin side av grillkullene, og de får da ikke direkte varme, men indirekte. Du må da også bruke lokk på grillen, for å få samme effekt som i en stekeovn.

 

Om du skal steke et grytebrød på grillen må du klargjøre grillen til høy varme, rundt 250 °C.

 

Forvarm gryta med lokk i grillen i omtrent 15 minutter, slik at den blir god og varm.

Legg deigen over i den varme gryten. Sett lokket på gryta, og legg lokket på grillen. Stek brødet i 30 minutter med lokk, og deretter 15 minutter uten lokk. 

 

Eller hva med grillet focaccia? Enkelt og godt!

 

focaccia på grill

Focaccia kan fint bakes på grillen!

 

NB! Om du griller ute, bruk godkjente bål- og grillplasser. Husk å forholde deg til regler om varme i skog og mark hvis du skal grille utendørs. Dette kan du lese mer om hos Norsk brannvernforening

 

Kaldheving – for hjemmeferie med god tid

 

Hjemmeferie betyr god tid til å planlegge baksten. Godt brød tar tid! De fleste brøddeiger med gjær kan med fordel kaldheves. 

 

Gjennom kaldheving får melkesyrebakteriene tid til å utvikle seg, siden deigen hever lenge. Det gir brødet mer smak og en bedre skorpe.

 

Et kaldhevet brød vil som regel ha en hevetid på 12 timer, men deigen kan fint stå i kjøleskapet opp til 24 timer, men helst ikke lenger.

 

Du kan fint kaldheve de fleste deiger, selv om det ikke står i oppskriften. Halvér gjærmengden i oppskriften, og du er i gang. Hva med en herlig fletteloff eller et surdeigsbrød med havre?

 

Husk å nyte fri!

 

Vi trenger fri og ferie. Det å kjenne lave skuldre, litt solbrente skuldre, noen irriterende myggstikk, sene frokoster og enkle lette måltider. Når vi har ferie har vi bedre tid til å gå innom bakeriene som har stort tilbud av deilige bakervarer. Stikk innom bakeriet på din ferietur. Vi lover at det vil øke ferielykken!

 

Nyt god bakst og en god tur!

 

Finn mer om samme tema: