Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Hvordan man skal spise et skolebrød? Folket er delt.

Spørsmålet om hvorvidt man skal spise det gule på skolebrødet til slutt, deler Norges befolkning i to.
Skriv ut

De fleste har studert hvordan andre spise skolebrød – men finnes det en fasit? Folket har talt, og her er de vanligste måtene å spise skolebrød på.

 

Slik spiser vi skolebrød

Fat med forskjellig typer skolebrød

Blant våre oppskrifter finner du mange deilige måter å bake skolebrød på.

–  50 % av oss spiser skolebrød på tvers som en vanlig bolle, mens 47 % spiser seg rundt og sparer det gule til slutt, forteller fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat.  

 

Dette kommer frem i en spørreundersøkelse om skolebrød i regi av Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat – Opplysningskontoret for egg og kjøtt. 

 

Undersøkelsen ble gjennomført i mai i anledning 5-års jubileet for Skolebrødets dag, og ble utført av meningsmålingsbyrået YouGov.

 

Feirer skoleslutt med søte saker

Skolebrødets dag på Kjølsdalen Montessoriskule

Det er lov med litt eksta kos etter et flittig år på skole eller jobb.

I år er det femte året Skolebrødets dag blir feiret, som alltid er den siste fredagen før skoleferien. Merkedagen ble etablert av Opplysningskontoret for brød og korn i 2017 som en årlig tradisjon for å feire at skoleåret er over.

 

– Vi er opptatt av å fremme et sunt kosthold med hovedvekt på grove bakervarer med høyt innhold av fiber. Men i et sunt kosthold er det også plass til å kose seg litt. Å feire at skoleåret er over med et skolebrød, synes vi er en fin tradisjon, sier Nordbø.

 

Bakerier og butikker over hele landet tar del i feiringen, og i år er også MatPrat – Opplysningskontoret for egg og kjøtt, med som samarbeidspartner på merkedagen. 

 

>> Skolebrødets dag feires på et bakeri nær deg. Her kan du sjekke hvor!

 

Kjøper heller enn å bake

Skolebrød

Er dette bakverket med flest forskjellige navn? En ting er sikkert – vi liker å kjøpe skolebrød!

Når det gjelder hva man kaller dette bakverket, er også Norge delt på midten.

 

– Det er omtrent like mange som kaller det for skolebrød som skolebolle. Generelt ser det ut til at betegnelsen følger alder: Jo eldre man er, jo større sannsynlighet er det for at man kaller det skolebrød ser det ut som, forklarer Nordbø.

 

Skolebolle er også et vanligere begrep på Vestlandet enn i resten av landet. 

Og på Sørlandet? Der er de ganske alene om å kalle bakverket for purke/porke, tolvøres eller skillings.

 

Spørreundersøkelsen viste også at de fleste som spiser skolebrød kjøper dem hos bakeren eller i butikk. Bare 1 av 10 baker alltid skolebrødene selv. 

 

Og selv om bakverket (ihvertfall for mange) har ‘brød’ i navnet, er dette slett ikke hverdagsmat. De fleste av oss spiser bare skolebrød ved spesielle anledninger. Faktisk er det bare 5 % av oss som spiser skolebrød hver uke. 

 

>> Ikke så glad i søtt? Prøv våre sunne skolebrød med sammalt hvete og blåbær.