Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Sparer miljøet med dagsfersk bakst

Bakeriene tjener penger på varer de ellers ville kastet, og kundene får ferske bakervarer på supersalg. Ikke rart at alle elsker appen Too Good To Go!
Skriv ut

Appen Too Good To Go kom på markedet for nærmere tre år siden. I appen kan kunder kjøpe billige overskuddsvarer fra restauranter, bakerier og andre produsenter av ferskmat. Varer som ellers ville blitt kastet ved stengetid fordi de ikke kan selges neste dag, selges billig som forundringsposer til miljøbevisste kunder.

 

På denne måten reddes hver dag over 3000 porsjoner med mat fra å havne i søpla.

 

300 bakerier er med

 

Bakeriene utgjør en stor andel av dem som er med i kampen mot matsvinn ved hjelp av denne appen. Blant appens 1100 samarbeidspartnere er det mer enn 300 bakerier.

 

– Kundene vil gjerne ha mye å velge mellom selv om de kommer på slutten av dagen. Samtidig er det vanskelig for bakeriene å beregne hvor mye mat som selges hver dag, forteller rådgiver Line Larsen hos Too Good To Go.

 

For de små bakeriene som ikke ligger innendørs på et senter, kan noe så enkelt som regnvær påvirke salget i stor grad. Med en profil hos Too Good To Go får bakeriene et verktøy de kan bruke for å sørge for at overskuddsvarene faktisk blir spist – også på regnværsdagene.

 

– I tillegg får de muligheten til å glede forbrukeren, tjene en liten slant på noe de ellers hadde kastet og ikke minst vise at de er bevisste og bidrar til mindre matsvinn, sier Larsen.

 

Vondt i magen av å kaste

 

Et av bakeriene som er med i ordningen er håndverksbakeriet Aanerud Bakeri, med utsalg på Årnes og Jessheim. Før de begynte å tilby overskuddsvarene sine via appen, ga de ofte bort overskuddsvarer til sykehjem i nærheten – men det var ikke alltid disse

hadde behov for bakervarer.

Daglig leder Heidi A. Aasli hos Aanerud Bakeri er glad for å ha muligheten til å tjene penger på varer som ellers ville blitt kastet. (Foto: Jan Espen Mathisen/Granat Studios)

 

– Da gjaldt det å finne andre måter å bli kvitt kaker og brød på, for jeg fikk skikkelig vondt i magen av å kaste maten, forteller daglig leder Heidi A. Aasli hos Aanerud Bakeri.

 

At de nå både kan delta i kampen mot matsvinn og tjene noen kroner på det i tillegg, synes hun er flott. Selv om det ikke er noen voldsom fortjeneste av salget med Too Good To Go, hjelper det på.

 

– I løpet av det første året tjente vi 70 000 kroner på disse posene, og det er jo flott med tanke på at dette er varer som ellers ville blitt kastet, sier hun.

 

Aasli forteller at stadig flere blir oppmerksom på tilbudet til bakeriet. Ofte blir posene bortbestilt lenge før stengetid.

 

– Jeg vet at det er dem som bestiller rett over midnatt for å være sikre på at de får en pose. Det lønner seg å være tidlig ute, sier hun.

 

Forundringsposer som begeistrer

 

Hvor mange poser det selges kan variere fra dag til dag. I utgangpunktet legger bakeriet ut rundt 25 forundringsposer som kan kjøpes billig ved stengetid. Blir det salget i løpet av dagen bra, kan det hende noen trekkes tilbake. Sitter de igjen med ekstra mye varer, kan det bli lagt ut flere poser mot slutten av dagen.

 

Posene til Aanerud Bakeri koster 35 kroner og inneholder litt forskjellige bakervarer til en verdi av minimum 100 kroner.  

 

– Mange blir nesten som barn med forundringspakker på tivoli når de kommer og henter posen sin, og jeg må innrømme at det er moro når noen blir skikkelig begeistret over det de får, sier Aasli.

 

Dette bekreftes av Eva Myrvang, som er en av Aaneruds fornøyde kunder. Hun er innom bakeriet en gang i uka for å redde bakervarer til overs.

 

Myrvang forteller at hun har handlet hos det familieeide bakeriet i alle år, og at bakervarene er i en klasse for seg.

 

– Siden jeg bor like ved, kan jeg også gå til bakeriet og hente varene mine. Da forurenser jeg ikke ved å hente dem heller! Det gjør godt å kunne spare miljøet samtidig som vi kan kose oss med gode kaker, sier hun.

Eva Myrvang stikker innimellom innom sitt lokale bakeri ved stengetid for å hente en forundringspose med bakervarer. (Foto: Jan Espen Mathisen/Granat Studios)