Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Speltmel

Spelt er nært beslektet med hvete, men har en annen glutensammensetning.
Skriv ut

Speltmel finnes som siktet spelt og sammalt spelt. Spelt kan erstatte hvete i de fleste bakverk og matretter, men må behandles på en litt annen måte.

 

Bake med speltmel

 

Hvis man skal bake med spelt, kan man som hovedregel bytte ut hvetemelet i oppskrifter med spelt. Spelt tåler litt mindre elting enn vanlig hvetemel.

 

Det er også viktig å være oppmerksom på at speltmel og hvetemel ikke har samme vannløselighet. Derfor vil du måtte justere mengden på væske i oppskriften dersom du bytter ut hvetemel med spelt. Her gjelder det å prøve seg litt frem til man finner den riktige væskemengden.   

 

Oppskrifter med speltmel

 

Har du lyst å prøve deg med på å bake med spelt uten altfor mye eksperimentering med væskemengden, anbefaler vi å prøve ut noen av oppskriftene våre med spelt. 

 

Blant våre brød med spelt, finner du for eksempel oppskrift på grovt speltbrød, tomat- og valnøttbrød og et rug- og speltbrød. Eller kanskje et sconesbrød som bakes uten gjær, og dermed lages i full fart?  

 

Rundstykker med spelt er også populært blant hjemmebakere. Hos oss finner du valnøttrundstykker med spelt, speltbrød med surdeig fra Litauen og klassiske speltrundstykker.  

 

Dessuten kan speltmel fint brukes i søte oppskrifter! Hva med for eksempel en bringebærkake med speltmel, grove muffins eller en grov sjokoladefondant?

 

>> Sjekk også vår faktaside om kornslaget spelt

>> Alle våre oppskrifter med speltmel

>> Mer om spelt hos Wikipedia

 

Sist oppdatert: 30.08.2022