Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Sunnhet i en liten, grov skive!

Mat er nødvendig for å leve. Det vet alle. Men det er ikke uvesentlig hva vi spiser, og myndigheter og fageksperter forsøker ustoppelig å gi oss kostholdsråd for å hjelpe oss å velge rett.
Skriv ut

«Litt av alt og alt med måte» er nok det kostrådet som står sterkest. Kroppen trenger tilstrekkelig av ulike næringsstoffer for vekst, utvikling og prestasjon. Tilstrekkelig, ikke for mye og ikke for lite.  Skal man være sunn er fokus fort over på «ikke for mye», men hva er egentlig den rette balansen?

 

Dette er vanskelig for de fleste, og enkle løsninger finnes knapt. Men en ting vet vi heldigvis; Grovt brød er på alle måter sunt!

 

I en grov brødskive får du både fiber og protein i tillegg til en mengde mineraler og vitaminer som er nødvendig for en sunn kropp.  Og så smaker grove brød fantastisk, gleden av å spise godt brød til maten er av stor mental betydning. Grovt brød er bra for vekten, bra for hjertet, bra for tarmen og bra for hodet med andre ord!

 

Grove brød og grove kornprodukter bør utgjøre en stor del av kostholdet ditt, fordi dette i seg selv er viktige kilder til svært mange av de næringsstoffene vi trenger. Men også fordi man idet man velger den grove skiva åpner for stor variasjon av annen mat i form av pålegg, eller der brødet er en del av et annet måltid.

 

Grove brød og kornbasert mat er den viktigste kilden til fiber i det norske kostholdet, cirka halvparten av fiberinntaket kommer fra brød og korn. Fiber er viktig for å holde vekten, da den «fyller opp» magen og gir deg metthetsfølelse, og gir magen noe å jobbe med over lang tid. Fiber har også mange andre positive effekter på kropp og sjel; Den fremmer veksten av sunne bakterier i mage og tarm, stabiliserer blodsukkeret, senker kolesterolet og renser tennene.

 

Grove brød er også en viktig kilde til protein. Protein er kroppens byggesteiner og gir deg en langvarig metthetsfølelse på samme måte som fiber.

 

Over hele verden har brød en symbolsk kraft: Det står for solidaritet og muligheten til å dele i et fellesskap. 16. oktober er FNs Matvaredag, og her til lands har vi i flere år markert dagen gjennom «Brøddagen». Her går norsk kornproduksjon og hele verdikjeden fremover med møllere, bakere, Opplysningskontoret for brød og korn og dagligvarehandel sammen om å vise frem brødmangfoldet ovenfor norske forbrukere.  Nyt, det er sunnhet i hver eneste lille, grove skive!

 

God Brøddag! 

 

Sist oppdatert: 12.10.15