Korn og mel

Her finner du informasjon om aktørene i verdikjeden korn til brød, hvor mye og hva slags korn som dyrkes i Norge.

Nyheter Korn og mel Kosthold Bærekraft Matpakketips

Hvete – det allsidige kornslaget

Hvete (Triticum aestivum var. aestivum L.) er en svært gammel kulturplante, man mener at arten har vært brukt som mat i over 12 000 år.

Bygg – kornslaget vi dyrker mest av

Bygg er rikt på antioksidanter, har et sjenerøst innhold av fiber og det er dokumentert at det forebygger kreft. Dette er et skikkelig helsekorn.

Havre – lett å lage god mat med

Havre har mange helsemessige gevinster. Den er i tillegg lettvint å lage god mat med, og dessuten velsmakende og billig.

Rug – kornet som gir de saftigste brødene

Rug er den kornsorten vi bruker nest mest av i brød, etter hvete. Rug gir en fyldig og saftig smak og brød med god holdbarhet.

Fakta om spelt

Spelt (Triticum spelta) er et gammelt kornslag i hvetefamilien, ofte omtalt som urkornet. I mange år var spelt så å si borte fra butikkhylle, men har fått en oppsving i popularitet de senere årene.

Urkorn

Urkorn er forfedrene til dagens hvetekorn, og det hele startet med einkorn. Andre sorter som går under samlebetegnelsen urkorn er emmer og spelt.

Hva er steel cut havre?

Steel cut havre, eller knivkuttet havre på godt norsk, er i vinden som aldri før. Her er forklaringen på de forskjellige variantene.

Denne bøtta med såkorn gir 382 brød

Når Ole Einar Amlie har fått sådd denne bøtta med såkorn, har han lagt grunnlaget for å kunne høste 382 brød på den andre siden av sommeren.