Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Takkebakst

Flatbrød – tradisjonsbakst på sitt beste

Her finner du fremgangsmåten på takkebakst og oppskrifter på flatbrød som passer din middagsrett.

I Norge har vi spist flatbrød helt siden middelalderen – det har vært selve matbrødet her til lands. Kunnskapen om hvordan baksten blir til har gått i arv fra generasjon til generasjon.

 

Det er ikke så rart at brødet har vært populært her til lands. Dersom brødet oppbevares tørt og kjølig kan det lagres over lang tid – opptil et helt år.

 

Flatbrød er dessuten veldig anvendelig og kan spises som tilbehør til fisk, saltkjøtt, supper og gryteretter. Noen liker det særlig godt med smør eller rømme, mens andre synes det er godt med kokte poteter som pålegg på toppen.

 

Selv om oppskriftene på brødet er forskjellige, er fremgangsmåten for baksten nokså lik. Vi har fått hjelp fra kokebokforfatter Bodil Nordjore til å vise hvordan man steg for steg kan lage den tradisjonsrike takkebaksten hjemme.

 

Flatbrød med spelt

Flatbrød med speltDenne oppskriften er laget av tidligere landslagsbaker Øyvind Skogsholm Hansen. Prøv det til spekemat!

 

Grovt flatbrød

Grovt flatbrød

Bodil Nordjore har lagd en grovere sort flatbrød som inneholder rug, havregryn, grov og fin hvete. Det passer særlig godt til middagsmat.

 

Grovt flatbrød med potet

Grovt flatbrød med potet

Grovt flatbrød med potet fra Bodil Nordjore er bakt med potet, rug, havregryn og grov hvete og stekt på takke.

flatbrød

Dette brødet er ypperlig til spekematen i jula, eller til supper og gryteretter året rundt.

 

Fint flatbrød

Tradisjonsbakt med kjevler

Bodil Nordjore har også gitt oss oppskriften på en finere sort som er bakt med grov og fin hvete. Perfekt til middagen eller bare for seg selv.

 

>> Les også fra Matprat.no: Slik lager du mølje.

 

 

 

 

Flatbrød - Flere oppskrifter og artikler

Flatbrød

Flatbrød er tradisjonsbakst på sitt beste. Brødet bakes uten gjær og kjevles i millimeter tynne leiver som stekes på takke. Flatbrød er yppelig til spekematen i jula, eller til suppe og gryteretter året rundt.
lang
vanskelig

Grovt flatbrød med potet

Grovt flatbrød med potet fra Bodil Nordjore smaker godt til suppe og middag. Det er bakt med potet, rug, havregryn og grov hvete og stekt på takke.
Middels
vanskelig

Grovt flatbrød

Grovt flatbrød fra Bodil Nordjore smaker godt og passer til supper og annen middagsmat. Det er bakt med rug, havregryn, grov og fin hvete og stekt på takke.
Middels
vanskelig

Fint flatbrød

Fint flatbrød fra Bodil Nordjore smaker godt og passer til supper og annen middagsmat. Det er bakt med grov og fin hvete, og stekt på takke.
Middels
vanskelig

Flatbrød med spelt

Flatbrød med spelt er tradisjonsbakst uten gjær, kjevlet tynt, og stekt på takke. Passer ypperlig til spekemat til jul, eller til suppe og gryter året rundt.
lang
vanskelig

Takkebakst trinn for trinn

Slik lager du tradisjonsrik takkebakst som lefser og flatbrød.