Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY
Kanelboller

Kanelboller som gir vann i munnen

Kanelboller, kanelsnurrer, skillingsboller eller “kanel i svingene” – kjært barn har mange navn. Her er oppskriftene for enhver smak.

Kanelboller er velduftende og søt gjærbakst som passer perfekt til kaffen eller som turmat. Smaken av kanel, smør og sukker har gjort bakverket til en favoritt i norske hjem.

Kanelboller bakt med den japanske tangzhong-metoden

Kanelboller bakt med tangzhong-metoden.

 

Kanelboller i Norge

Bollenes kanelkrydder kommer opprinnelig fra Østen. Vi tror at tyske handelsmenn brakte godsakene fra Europa til Norge – og aller først til Bergen.

 

Opprinnelig kostet bollene én skilling og fikk derfor navnet «skillingsbolle» i Norge. Vi baker fremdeles bergenske skillingsboller her til lands.

 

De klassiske saftige kanelbollene går aldri av moten, men i de senere årene har bakere eksperimentert med ulike bakemetoder. Kanelboller bakt med den japanske tangzhong-metoden gjør baksten ekstra luftig.

 

Stor variasjon av kanelboller

Bollene varierer både i størrelse, topping og innhold. De kan være så små som 5 cm i omkrets til Finlands større varianter på 20 cm. Svenskene lager også «hagabullar», som kan være opptil 30 cm i diameter.

Kanelboller kan være små og lette eller bakes som flotte kaker i store, ildfaste former.

 

I Norden baker vi ofte kanelsnurrer med perlesukker på toppen, mens glasur er mer populært i USA. Vi liker også å ta med oss kanelknuter på tur. Svenskene bruker kardemomme i sine boller, som gir de en ekstra fyldig smak.

Bollene kan også settes sammen til kaker. Kanelsnurrkake i springform er populær, mens denne varianten i ildfast form også kommer med epler. Mmm, deilig!

 

Og liker du å variere etter sesong? Til jul baker mage julesnurrer med kanel og ingefær eller disker opp med dekorative kanelstjerner på kakebordet. 

 

Kanelbollens dag

Vi finner varianter av kanelsnurrer over hele verden, men den klassiske kanelbollen er særlig populær i de nordiske landene. I Norden er herligheten så folkekjær at vi siden 1999 har feiret kanelbollens dag.

 

Kanelbollens dag feires 4. oktober. Mange nordmenn har trykket dagen til sitt hjerte. Vi baker kanelsnurrer hjemme og norske bakerier dufter spesielt godt av deilig kanel denne høstdagen.

Kanelbolle på café

4. oktober fylles norske hjem og bakerier med deilig duft av kanel og sukker – en koselig høsttradisjon.

Kanelboller - Flere oppskrifter og artikler

Kanelknuter

Kanelknuter hyggelig til kaffen og ypperlig som turmat når du trenger et piff mot toppen!
Middels
Middels

Kanelsnurrer

Kanelsnurrer til kaffen er alltid en god idé. Herligheten kan nytes alene eller sammen med en god venn.
Middels
Middels

Saftige kanelboller

Kanelboller, skillingsboller eller kanelsnurrer er deilige søte hveteboller med krydret fyll av kanel, smør og sukker. Perfekt som turmat eller til kaffen.
Middels
enkelt

Tangzhong Kanelboller

Kanelboller! Kan du kjenne duften? Disse er ekstra saftige og holdbare, bakt med den japanske tangzhong-metoden.
Middels
Middels

Eple- og kanelboller

Saftige eple- og kanelboller kan enkelt lages som en bollekake i ildfast form og går fort når du har lyst på noe godt. Hvetebollene er og fin turmat.
Middels
Middels

Kanelstjerne

En dekorativ kanelstjerne av søt gjærbakst med deilig kanelfyll. Den er enklere å lage enn det ser ut! Se trinn-for-trinn-bildene for fremgangsmåte.
Middels
Middels

Kanelsnurrkake

Kanelsnurrkake er en stor kakevariant av skillingsboller eller kanelboller bakt i kakeform. Søt gjærbakst fylt med kanel, sukker og smør er en sikker vinner som turmat og til kaffen.
Middels
Middels

Julesnurrer

Julesnurrer er herlige hveteboller med kanel, muskat, ingefær og nellik med smak og duft av jul. Perfekte til julefrokosten, eller som en smak på førjulen.
Middels
Middels