Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Kanelboller

Kanelboller i mange varianter

Kanelboller, kanelsnurrer, skillingsboller eller “kanel i svingene” – kjært barn har mange navn. Her er oppskriftene for enhver smak.

Kanelboller er velduftende og søt gjærbakst som passer perfekt til kaffen eller som turmat. Smaken av kanel, smør og sukker har gjort bakverket til en favoritt i norske hjem. Kanelboller finnes i mange varianter, som gjør det mulig å servere den gode smaken i forskjellige former.

Kanelboller bakt med den japanske tangzhong-metoden

Kanelboller bakt med tangzhong-metoden.

 

Kanelboller i Norge

Bollenes kanelkrydder kommer opprinnelig fra Østen. Vi tror at tyske handelsmenn brakte godsakene fra Europa til Norge – og aller først til Bergen.

 

Opprinnelig kostet bollene én skilling og fikk derfor navnet «skillingsbolle» i Norge. Vi baker fremdeles bergenske skillingsboller her til lands.

 

De klassiske saftige kanelbollene går aldri av moten, men i de senere årene har bakere eksperimentert med ulike bakemetoder. Kanelboller bakt med tangzhong-metoden gjør baksten ekstra luftig.

 

Stor variasjon av kanelboller

Bollene varierer både i størrelse, topping og innhold. De kan være så små som 5 cm i omkrets til Finlands større varianter på 20 cm. Svenskene lager også «hagabullar», som kan være opptil 30 cm i diameter.

Kanelboller kan være små og lette eller bakes som flotte kaker i store, ildfaste former.

 

I Norden baker vi ofte kanelsnurrer med perlesukker på toppen, mens glasur er mer populært i USA. Vi liker også å ta med oss kanelknuter på tur. Svenskene bruker kardemomme i sine boller, som gir de en ekstra fyldig smak.

Bollene kan også settes sammen til kaker. Kanelsnurrkake i springform er populær, mens denne varianten i ildfast form også kommer med epler. Mmm, deilig!

 

Liker du å variere etter sesong? Til jul baker mage julesnurrer med kanel og ingefær eller disker opp med dekorative kanelstjerner på kakebordet. 

 

Kanelbollens dag

Vi finner varianter av kanelsnurrer over hele verden, men den klassiske kanelbollen er særlig populær i de nordiske landene. I Norden er herligheten så folkekjær at vi siden 1999 har feiret kanelbollens dag.

 

Kanelbollens dag feires 4. oktober. Mange nordmenn har trykket dagen til sitt hjerte. Vi baker kanelsnurrer hjemme og norske bakerier dufter spesielt godt av deilig kanel denne høstdagen.

 

Lyst å lære hvordan man snurrer kanelknuter? Sjekk ut denne videoen vi har laget sammen med våre venner i MatPrat: 

 

Kanelboller - Flere oppskrifter og artikler

Kanelknuter

Kanelknuter er luftige smaksbomber med sukker, smør og kanel. Denne oppskriften gir deg boller både voksne og barn vil elske.
Middels
Middels

Kanelsnurrer

Kanelsnurrer til kaffen er alltid en god idé. Denne oppskriften gir myke og saftige kanelsnurrer med masse smak.
Middels
Middels

Kanelboller – saftige og gode

Kanelboller, skillingsboller eller kanelsnurrer er deilige søte hveteboller med krydret fyll av kanel, smør og sukker. Perfekt som turmat eller til kaffen.
Middels
enkelt

Tangzhong kanelboller

Kanelboller! Kan du kjenne duften? Disse er ekstra saftige og holdbare, bakt med tangzhong-metoden.
Middels
Middels

Eple- og kanelboller

Saftige eple- og kanelboller kan enkelt lages som en bollekake i ildfast form og går fort når du har lyst på noe godt. Hvetebollene er og fin turmat.
Middels
Middels

Kanelstjerne

En dekorativ kanelstjerne av søt gjærbakst med deilig kanelfyll. Den er enklere å lage enn det ser ut! Se trinn-for-trinn-bildene for fremgangsmåte.
Middels
Middels

Kanelsnurrkake

Kanelsnurrkake er en stor kakevariant av skillingsboller eller kanelboller bakt i kakeform. Søt gjærbakst fylt med kanel, sukker og smør er en sikker vinner som turmat og til kaffen.
Middels
Middels

Julesnurrer

Julesnurrer er herlige hveteboller med kanel, muskat, ingefær og nellik med smak og duft av jul. Perfekte til julefrokosten, eller som en smak på førjulen.
Middels
Middels

Bergenske skillingsboller

Ekte bergenske skillingsboller har kanel i svingene og sukker på toppen. Dette er de beste som er!
Middels
Middels