I Norge har syltetøy av bær og frukt vært særlig viktig, ettersom sesongen er så kort. Vi har derfor bevart sommerens søte smaker på glass for å kunne smake de hele året gjennom. Smaken av jordbær, stikkelsbær, rips og appelsin er eksempler på smaker nordmenn er særlig glade i.
Ved å lage syltetøy av frukt og bær selv vet du nøyaktig hva pålegget inneholder. Syltetøy, marmelade og gelé lages ved å først høste inn modne frukter og bær, og deretter koke fruktmassen sammen med vann, sukker og syre til en passelig konsistens. Deretter heller man over syltetøyet i sterile glass med lufttette lokk.
Syltetøyets geléaktige konsistens skyldes stoffet pektin. Pektin er en type stivelse som finnes i frukt og grønnsaker. Når fruktpektin kokes på høy temperatur sammen med syre og sukker får fruktmassen en fastere konsistens etter at den er avkjølt.
Ulike deler av frukten og bærene vil gi ulik konsistens på syltetøyet. Ved å ta med tykkere biter av fruktskall, for eksempel av appelsin, så lager vi marmelade. Hvis vi derimot filtrerer fruktmassen slik at den blir blank, så lager vi gelé. Syltetøy er en mellomting og har en mindre fast konsistens.
Oppskrifter på syltetøy, marmelade og gelé
Hjemmelaget jordbærsyltetøy gir deg smaken av norske jordbær hele året. Bland jordbær og sukker til frysetøy eller lag et snartkokt syltetøy i gryte. Smaker himmelsk sammen med nybakt loff eller halvgrove minibagetter.
Dette er et deilig pæresyltetøy laget på gråpærer med smak av kanel. Syltetøyet lager du enkelt på under én time.
Stikkelsbærsyltetøy er nydelig pålegg til høstens lune kvelder. Serveres på ristet brød med et glass melk ved siden av.
Ferskt rugbrød med søtt rabarbrasyltetøy med hint av vaniljesmak gir en fin helgefrokost eller dessertskive til lunsjen.
Hjemmelaget appelsinmarmelade bringer barndomsminnene frem for mange! Denne appelsinmarmeladen er smakt til med vanilje og smaker nydelig på nystekte scones.
Ripsgelé er ikke bare for tilbehør til viltgryta, den smaker vel så godt på brødskiva. Og enda bedre når du lager den selv.