Skolebrødets dag
Den gode, fine hvetebollen med deilig eggekrem og søt melisglasur – skolebrød, også kalt skolebolle, 12-øres, purke, ola-bolle, pai og skillings. Kjært barn har mange navn.
Bollen dukket trolig opp på 1950-tallet og har med tiden blitt en av folkets favoritter. Skolebrød er en av de mest spiste hvetebollene i Norge. Den er spesielt populær blant skoleelever. Også i utlandet faller skolebrødet i smak, blant annet i på et bakeri i New York kan man få kjøpt norske skoleboller.
Opplysningskontoret for brød og korn har etablert skolebrødets dag til siste fredag før sommerferien. Etter et flittig år på jobb eller skole er det lov å kose seg litt. Bakerier over hele landet vil markere skolebrødets dag i år for 8. gang, fredag 21. juni 2024.
Ta turen innom ditt bakeri på skolebrødets dag og nyt et herlig skolebrød. Eller bak selv med vår oppskrift på klassiske skoleboller eller en sunnere variant med grovt mel og bær.
> Slik lykkes du med søt gjærbakst.
Det finnes noen regler for hva et skolebrød er, søte hveteboller med eggekrem med eller uten vaniljesmak toppet med melisglasur og kokos. Men det finnes også flere lokale varianter.
Hvordan man spiser bollen kan og være nokså individuelt, noen sparer det gule til slutt, andre gomler i seg kokosen på toppen først. Hvilken type er du?
De aller fleste har et eget forhold til skolebrødet. Del ditt skolebrød med oss via #skolebrødetsdag.
Prøv også oppskriftene på miniskolebrød, kjempeskolebrød, veganske, glutenfrie eller fargerike skolebrød
Sist oppdatert 31. mai 2024