Salt og helse
Et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk som igjen høyner risikoen for hjerte- og karsykdom.
Over 30 prosent av befolkningen har høyt blodtrykk, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i Norge.
Gjennomsnittsnordmannen spiser i dag 10 gram salt daglig. Nasjonalt råd for ernæring utarbeidet i 2011 en tiltaksplan for å redusere saltinntaket i befolkningen. Tiltaksplanen går ut på å redusere saltinnholdet i bearbeidede matvarer og mat på serveringssteder. Målet er å redusere saltinntaket med 15 prosent innen 2018, og med 30 prosent innen 2025.
Bakerbransjen er aktive i saltpartnerskapet og langt fremme når det gjelder saltreduksjon.
Det er ikke kun personer med høyt blodtrykk som kan få en helsegevinst av å spise mindre salt. Også hos barn og voksne med i utgangspunktet normalt blodtrykk øker dette med stigende saltinntak.
Hvorfor bør vi spise mindre salt?
Forskning viser at mye salt ikke er bra for helsen vår.
Det er vitenskapelig dokumentert at:
- Inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer hos både kvinner og menn.
- Inntak av bearbeidet kjøtt er en viktig kilde til salt i kostholdet. Mye bearbeidet kjøtt øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm.
- Inntak av salt, saltede og saltkonserverte matvarer øker risikoen for kreft i magesekken.
En stor andel av oss vil i løpet av livet bli behandlet for høyt blodtrykk. Dersom vi gradvis klarer å redusere saltinntaket i befolkningen med 10-30 prosent, har en rekke beregninger vist at dette kan gi betydelige helsegevinster og reduksjoner i helseutgiftene. Det er likevel store individuelle forskjeller i hvor mye salt vi får i oss, og årsaker til høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer er mange og sammensatte. Å redusere saltinntaket er derfor ett av flere grep vi kan gjøre for å redusere sjansen for helseproblemer.
Hvordan redusere saltinntaket?
Salt er en vanesak, og en gradvis redusering av saltinntaket kan derfor være nyttig. Noen enkle grep kan for eksempel være:
- Se etter brød med lite salt. Det er et stort utvalg med bare 0,9 gram salt pr 100 gram brød.
- Velg nøkkelhullmerkede produkter.
- Begrens inntaket av ferdigretter og bearbeidet kjøtt.
- Benytt heller friske urter og tørket krydder i matlagningen i stedet for salt.
- Prøv å tilsette sitron, pepper eller ulike typer eddik for å gi maten mer smak.
- Smak på maten før du salter.
Kilde: Helsedirektoratet
Sist oppdatert: 09.03.2017