Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

20 % mer grovt, grønt og sjømat

Helsemyndighetenes mål er at befolkningen skal spise 20 % mer grove kornprodukter, grønt og sjømat i 2021 enn vi gjør nå.
Skriv ut

– Skal vi nå målene, må myndighetene, matprodusentene og handelen samarbeide. Derfor er det flott at bransjen samler seg til et felles løft for sunt kosthold, sier helseminister Bent Høie i Helsedirektoratets pressemelding

 

Tirsdag 16. mai signerte flere bakeri-bedrifter tilslutningsavtaler om å gjøre det enklere for forbruker å ta sunne matvalg.

>> hvorfor er fullkorn sunt

 

Intensjonsavtalen er et samarbeid mellom næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter og dagligvarehandel og Helse- og omsorgsdepartementet som skal tilrettelegge for et sunnere kosthold. Samarbeidet innebærer felles gjennomgang og analyse av hva som styrer forbrukernes valg, hvordan kommunikasjon om kosthold virker, hva som fungerer og hvilke målgrupper som er viktigst. Bransjene vil både i fellesskap og sektorvis arbeide for tiltak som kan bidra til å nå målene.

 

Arbeidet for å nå målet er allerede i gang. På signeringsdagen møtte bransjene grove kornprodukter, frukt og grønt og sjømat i en workshop for å komme fram til konkrete tiltak.

 

>> saltpartnerskapet – bakeriene tar grep for saltreduksjon

 

Måltidsdøgnet i grovt, grønt og blått

 

Det første konkrete resultatet av samarbeidet for et sunnere kosthold kommer fra Opplysningskontoret for brød og korn, Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker og Norsk Sjømatråd. De tre kontorene viser hvor enkelt og ikke minst godt det er å spise mer grovt, grønt og blått i løpet av «måltidsdøgnet».

 

– Vår rolle for å nå målet om 20 % mer er opplysning og inspirasjon. Vi viser forbruker hvordan spise litt mer grovt, grønt og blått til de ulike måltidene samtidig som det smaker godt og ikke krever for mye. Mat og måltider skal være en balanse av god smak, glede og sosialt samt helse, – sier Torunn Nordbø, daglig leder ved OBK.

Kontorene stiller seg positive til flere samarbeid for bedre folkehelse i fremtiden.

 

Slik kan du øke inntaket ditt:
Til frokost er kjøleskapsgrøt et ypperlig alternativ. Den lager seg selv og gir enkelt en næringsrik og god start på dagen. Havre gir kroppen energi som varer og hjertevennlig fiber og fett. Bær på toppen hjelper kroppen å nyttiggjøre seg mineralene i korn.

Kjøleskapsgrøt med friske bær gir en knall start på dagen med energi som varer.

Velger du grovbrød som basis for lunsjen får kroppen flere antioksidanter og fiber som er godt for magen, metter lenge og holder konsentrasjonen på topp ut arbeidsdagen. Sjømat som pålegg er lettvint og fin måte å øke inntaket på, og gir påfyll av proteiner, kroppens byggeklosser og mineralene jod og selen. 

En saftig og grov blings med fiskekake og rødbeterelish er ikke feil til lunsj!

Riktig snacks er viktig, både for motivasjon og helse . Velger du frukt og nøtter til mellommåltid får kroppen påfyll av energi. Oppskåret frukt og en håndfull nøtter smaker godt, og bidrar med sunt fett, fiber og vitaminer, og holder deg mett frem til neste måltid.

Denne hawaii-inspirerte middagen blir raskt en favoritt hos store og små. God på smak og lett å lage!

Poke bolle med marinert laks, grønnsaker og byggris til middag smaker nydelig! Også er det så lett å lage. Mer fisk til middag blir ikke noe problem da.

I samme slengen får kroppen et fullverdig måltid rik på vitaminer, mineraler, omega 3 fettsyrer og fiber som bidrar til god hjertehelse.

En søt og god vitaminbombe – grønn smoothie med smak av banan, lime, ingefær og havre

Avslutt dagen med noe friskt og godt før kroppen skal roe ned før natten. Med en grønn smoothie til kveldskos får kroppen vitaminer, mineraler og kostfiber.

 

 

#mergrovtgrøntogblått