Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 1 - 2 dager
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? fin
Hvor mye bakst blir dette? 3 brød
Hvor lang tid tar det? 1 - 2 dager
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? fin
Hvor mye bakst blir dette? 3 brød

Fint surdeigsbrød

Fint surdeigsbrød ligner litt på loff, men har friskere smak og god holdbarhet med rustikt utseende. Surdeigen lager du på forhånd, og den hever brødet naturlig uten tilsatt gjær.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

  • Start med å lage bakeklar surdeig ved å blande surdeigstarter, sammalt mel og vann i en bakebolle. La starteren stå på benken i 4-6 timer, kanskje også noe lengre. Hvor lenge starteren din må stå for å bli aktiv avhenger litt av hvor «god» den er, hvilken temperatur det er i rommet, eller til og med hvilken tid på året det er.
  • Bland hvetemel, havsalt, surdeig og vann. Hold igjen 1 dl av vannet til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet i 10 minutter og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er nok eltet når den er smidig og slipper kanten av bakebollen.
  • Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse. Det tar cirka 2 timer. Hevetiden avhenger av temperatur og kvalitet på surdeigen din, så her er det store variasjoner!
  • Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i tre like store emner som du former til store boller. La bollene heve videre i 30 minutter.
  • Form til runde eller avlange brød. Legg dem i hevekurver som er strødd med mel eller på en stekeplate med bakepapir.
  • Dekk brødene med et klede, og la dem heve til dobbel størrelse, 1-2 timer.
  • Hvis du har hevet brødene i hevekurver, velter du de forsiktig ut på en stekeplate med bakepapir. Frittstående brød pensler du med vann og dekorerer med litt mel på toppen. Snitt brødene på skrå eller på langs med en skarp kniv.
  • Forvarm ovnen til  250 °C. Sett brødene midt i ovnen, og senk temperaturen til 220 °C. Stek brødene i ca. 30-45 minutter til de er gylne. Avkjøles på rist.

Les også: 

>> Gode tips for å lykkes med surdeig

 

Finn mer om samme tema:

3.3 / 5
210 stemmer