Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Derfor bør barna smøre matpakken sin selv

Selvgjort er velgjort, også i matboksen! La barna være med på å smøre nistematen sin selv, så blir den garantert mer populær.
Skriv ut

Det er noe eget med å nyte maten man selv har valgt ut og laget. Enten det er kake, middag eller frokost, smaker det ofte best med det velkjente og selvlagede.  

 

Dette gjelder også barn – og barns matpakker. I 2018 gjorde Forskningsrådet en stor matpakkeundersøkelse som tydelig viser at selvlaget mat er den som oftest ble spist. 

 

Blant de elevene som laget matpakken selv, spiste 84 prosent opp all maten. Hvis det var noen andre som hadde laget skolematen for dem, var det derimot bare 69 prosent som spiste opp alt.

 

Får for mye å velge mellom

 

En som er opptatt av skolemat er ernæringsfysiolog Helene Holbæk. Hun forsket på skolemåltidet da hun tok sin mastergrad ved klinisk ernæringsfysiologi på Universitet i Oslo. 

 

– Noen matvarer og pålegg egner seg bedre i matpakken. Barna selv vet godt hva som funker og ikke. Det er viktig at matpakken består av mat som er god også etter flere timer i sekken, mener Holbæk.

 

Ernæringsfysiologen kan også fortelle at lærere melder om at avanserte og flotte matpakker ofte bestående av flere deler ikke blir spist opp. Barna rekker ikke å finne ut av hvordan de skal spise den og det blir for mye å velge mellom. Dermed blir halve matpakken liggende. 

 

– Det enkle er nok det beste når det kommer til matpakke, sier Holbæk.

 

En grov sandwich med godt pålegg og en frukt ved siden av smaker deilig, metter og er enkelt for barna å spise. Det er viktig at barna får i seg nok næring, de er i vekst og skoledagen krever mye energi.

barn lager matpakke selv

Ett av fire barn smører selv

 

Opplysningskontorene i landbruket gjennomførte i juni 2021 en spørreundersøkelse i regi av Norstat. Her spurte vi blant annet om hvem i familien som lager matpakke til barna. Svaret var at det i de fleste tilfellene er mamma som står for matpakkesmøringen – 70 % av de spurte sier det er mamma som gjør jobben.

 

Men også pappa er på banen: 50 % av de spurte i undersøkelsen svarte at han smører matpakke til barna. 27 % av barna smører matpakke selv. Totalsummen blir over 100 ettersom jobben i mange familier deles mellom både mamma, pappa og barn. 

 

–  Å ha med barna på matlaging kan kreve litt tid, men jeg vil likevel oppfordre foreldre å inkludere barna i matpakkesmøringen. Det gir kunnskap om mat og kosthold, og er med på å bygge gode matvaner tidlig i livet. Også har som regel barna enda mer lyst på mat de selv har laget, sier daglig leder Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn. 

barn smører matpakker

 

 

Sist oppdatert 11.08.2021

Finn mer om samme tema: