Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Derfor bør barna selv smøre nistematen sin

Selvgjort er velgjort, også i matboksen! La barna være med på å smøre nistematen sin selv, så blir den garantert mer populær.
Skriv ut

Det er noe eget med å nyte maten man selv har valgt ut og laget. Enten det er kake, middag eller niste, smaker det ofte best med det velkjente og selvlagede.  

 

Dette gjelder også barn – og barns matpakker. I 2018 gjorde Forskningsrådet en stor matpakkeundersøkelse som tydelig viser at selvlaget mat er den som oftest ble spist. 

 

Blant de elevene som laget matpakken selv, spiste 84 prosent opp all maten. Hvis det var noen andre som hadde laget skolematen for dem, var det derimot bare 69 prosent som spiste opp alt.

 

Får for mye å velge mellom

En som er opptatt av skolemat er ernæringsfysiolog Helene Holbæk. Hun forsket på skolemåltidet da hun tok sin mastergrad ved klinisk ernæringsfysiologi på Universitet i Oslo. 

 

– Noen matvarer og pålegg egner seg bedre i matpakken. Barna selv vet godt hva som funker og ikke. Det er viktig at matpakken består av mat som er god også etter flere timer i sekken, mener Holbæk.

 

Ernæringsfysiologen kan også fortelle at lærere melder om at avanserte og flotte matpakker ofte bestående av flere deler ikke blir spist opp. Barna rekker ikke å finne ut av hvordan de skal spise den og det blir for mye å velge mellom. Dermed blir halve matpakken liggende. 

 

– Det enkle er nok det beste når det kommer til matpakke, sier Holbæk.

 

En grov sandwich med godt pålegg og en frukt ved siden av smaker deilig, metter og er enkelt for barna å spise. Det er viktig at barna får i seg nok næring, de er i vekst og skoledagen krever mye energi.

 

barn lager matpakke selv

 

 

Bedre tid i nord

En undersøkelse Ipsos MMI har utført for TINE, viste at hele syv av ti kvinner smører matpakka til barna uten at de små er med. Blant unge kvinner (18-39 år) var tilsvarende tall ni av ti. Mennene er litt flinkere til å delegere bort jobben; seks av ti lar barna smøre sin egen matpakke. 

 

Det er også noen regionale forskjeller. For mens syv av ti i Oslo oppga at barna aldri er med på å smøre matpakka, var det kun tre av ti som sa det samme i Trøndelag og Nord-Norge.

 

–  Å ha med barna på matlaging kan kreve litt tid, men jeg vil likevel oppfordre foreldre å inkludere barna i matpakkesmøringen. Det gir kunnskap om mat og kosthold, og er med på å bygge gode matvaner tidlig i livet. Også har som regel barna enda mer lyst på mat de selv har laget, sier daglig leder Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn. 

 

 

barn smører matpakker

 

 

Tips når barna skal smøre matpakke selv

  • Sett av tid. Tillat rot. Ingen er eksperter første gang de prøver, ei heller når det gjelder matpakkesmøring. 
  • Finn frem nok bestikk. Barn kan være skeptisk til blanding av smaker, så egen skje eller kniv til de ulike påleggene kan være lurt.
  • Fortell og forklar; Hva er egentlig de svarte prikkene i brødet? Hvorfor blir osten fuktig? Usikkerhet kan får enkelte barn til å avstå fra å smake.
  • Gi rom for eksperimentering. Agurkroser og hjerteformede brødskiver er sånt du kanskje ikke har tid til å lage selv, men som kan være morsomt for barna å kreere.
  • Ta med barna når du handler inn. Kanskje de har blitt introdusert for nye smaker hos nabobarna eller på skolen?  Får de være med på å velge ut brød og pålegg, er sjansen større for at det blir spist.  
Ost og skinke blings

Blings med ost og skinke er enkelt å lage

 

Sist oppdatert 07.08.2019

Les eller skriv kommentarer