Derfor bør du la barna smøre matpakka si sjøl!

Selvgjort er velgjort, også i matboksen! La barna være med på å smøre nistematen sin selv, så blir den garantert mer populær.
Skriv ut

Det er noe eget med å nyte maten man selv har valgt ut og kreert. Enten det er kake, middag eller niste, smaker det ofte best med det velkjente og selvlagede.  

 

All erfaring viser at dette også gjelder barn – og barns matpakker. I 2012 publiserte Forskningsrådet en stor matpakkeundersøkelse som tydelig viste at selvlaget mat var den som oftest ble spist. Blant de elevene som laget matpakken selv, spiste 85 prosent opp all maten. Hvis det var noen andre som hadde laget skolematen for dem, var det derimot bare 72 prosent som spiste opp alt.

 

En som er opptatt av skolemat er Helene Holbæk, hun forsker på skolemåltidet i sitt masterstudie ved klinisk ernæringsfysiologi på Universitet i Oslo. 
– Noen matvarer og pålegg egner seg bedre i matpakken. Barna selv vet godt hva som funker og ikke. Det er viktig at matpakken består av mat som er god også etter flere timer i sekken, mener Helene.

 

Den blivende ernæringsfysiologen kan også fortelle at lærere melder om at avanserte og flotte matpakker ofte bestående av flere deler ikke blir spist opp. Barna rekker ikke å finne ut av hvordan de skal spise den og det blir for mye å velge mellom, så da blir gjerne halve liggende

– Det enkle er nok det beste når det kommer til matpakke, sier Helene. En grov sandwich med godt pålegg og en frukt ved siden av smaker deilig, metter og er enkelt for barna å spise. Det er viktig at barna får i seg nok næring, de er i vekst og skoledagen krever mye energi.

 

Selvgjort er velgjort 

 

barn lager matpakke selv

 

 

 

Bedre tid i nord

Det burde være enkelt; Å involvere barna i daglige gjøremål kan jo frigjøre masse tid i en hektisk hverdag for travle foreldre. Likevel viser tallene at ikke mange benytter seg av muligheten.

 

En undersøkelse Ipsos MMI utførte for TINE, viste at hele syv av ti kvinner smører matpakka til barna uten at de små er med. Blant unge kvinner (18-39 år) var tilsvarende tall ni av ti. Mennene er litt flinkere til å delegere bort jobben; Seks av ti lar barna smøre sin egen matpakke. 

 

Det er også noen lokale forskjeller. For mens syv av ti i Oslo oppga at barna aldri er med på å smøre matpakka, var det kun tre av ti som sa det samme i Trøndelag og Nord-Norge.

 

–  Å ha med barna på matlaging kan kreve litt tid, men jeg vil likevel oppfordre foreldre å inkludere barna matpakkesmøringen. Det gir kunnskap om mat og kosthold, og er med på å bygge gode matvaner tidlig i livet. Også har som regel barna enda mer lyst på mat de selv har laget, sier Torunn Nordbø, daglig leder ved Opplysningskontoret for brød og korn. 

 

Forandring fryder

 

LYS324444_OPPL_FB_003-lprmatpakke_SverreJarild

 

De fleste norske barn spiser matpakke med brødskiver hver dag. Men det er ikke nødvendigvis gulost og leverpostei som stør øverst på ønskelista. Vi fikk søsknene Gard (12) og Nora (8) til å komponere hver sin drømme-matpakke.

 

– Jeg har sagt at jeg liker litt forandring sånn at jeg ikke får det samme pålegget hver dag, og hvis jeg er litt lei brødskiver hender det at jeg får pitabrød eller wrap i stedet, sier Gard.

 

For at matpakka skal være ekstra god mener han det er viktig med både godt brød og godt pålegg.

 

– Jeg liker best grovt eller halvgrovt brød. Av pålegg er jeg veldig glad i skinke og salami, sier Gard. Jeg liker også grønnsaker som agurk, tomater og salat, men det er best når mamma pakker de hver for seg, så jeg kan legge de på brødskivene selv. Hvis ikke blir brødskivene fort litt myke og våte, og det er ikke så godt.

 

Ekstra god med pesto

Nora er ikke like begeistret for grovt brød, men også hun foretrekker å legge grønnsakene på brødskivene selv.

barn smører matpakker

 

– Jeg synes lyst brød er aller best, det er ikke så godt hvis det er nøtter eller store kornbiter i. Det beste pålegget er Nugatti, men det får jeg nesten aldri. Jeg liker også gulost med paprika på brødskiva, og knekkebrød med leverpostei og agurk. Jeg pleier også å få med frukt og yoghurt i matpakka, sier hun.

 

– Hvis dere skulle lage deres egen drømme-matpakke, hva ville dere valgt?

Gard lager matpakke

 

– Jeg tror jeg ville valgt en skive grovbrød eller eller ciabatta, sier Gard.

– På den ville jeg først smurt på litt grønn pesto, så ville jeg hatt på gulost, litt ekstra god spekeskinke, tomat, salat, og kanskje litt urter, timian eller rosmarin. Så litt mer pesto oppå der igjen. Det tror jeg hadde blitt kjempegodt. Hvis jeg skulle lage en brødskive til hadde det vært godt med gravlaks og sennepssaus, eller en med røkelaks, eggerøre og salat.

 

>> Se flere drømmebrødskiver! 

 

Også Nora har klare meninger om hva drømme-matpakka skal inneholde;

 

– Jeg tror jeg ville valgt pitabrød med fetaost eller mozarellaost, så ville jeg ha hatt pesto, salat og tomater, sier hun. Jeg er også veldig glad i bagett med ost og skinke, eller bare en brødskive med sjokoladepålegg, som er noe av det beste jeg vet om.

 

– Lager dere noen gang matpakke selv?

 

– Nei, det er nesten alltid mamma som lager matpakke til oss, og det er alltid brødskiver, sier Gard. Når pappa lager er det ofte nudler eller pasta på termos, det er ganske godt det også.

 

Tips når barna skal smøre matpakke selv

 

  • Sett av tid. Tillatt rot. Ingen er eksperter første gang de prøver, ei heller når det gjelder matpakkesmøring. 
  • Finn frem nok bestikk. Barn kan være skeptisk til blanding av smaker, så egen skje eller kniv til de ulike påleggene kan være lurt.
  • Fortell og forklar; Hva er egentlig de svarte prikkene i brødet? Hvorfor blir osten fuktig? Usikkerhet kan får enkelte barn til å avstå fra å smake.
  • Gi rom for eksperimentering. Agurkroser og hjerteformede brødskiver er sånt du kanskje ikke har tid til å lage selv, men som kan være morsomt for barna å kreere.
  • Ta med barna når du handler inn. Kanskje de har blitt introdusert for nye smaker hos nabobarna eller på skolen?  Får de være med på å velge ut brød og pålegg, er sjansen større for at det blir spist.  
Ost og skinke blings

Blings med ost og skinke er enkelt å lage

 

Sist oppdatert 31.07.2017

Les eller skriv kommentarer