Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Matpakker med farge og variasjon

Det er ikke store grepene som skal til for å gjøre matpakken mer fristende og lekker.

Norske matpakker er både bejublet og utskjelt – og populariteten ser ikke ut til å dale. Å ha tilgang til mat på farten, der det ikke alltid er en butikk eller kantine i nærheten, er nærmest noe vi nordmenn er flasket opp med.

 

Men matpakker kan jo være så mangt. Det kan være den svette gulostskiva med tørre kanter, eller det kan være en fristende kyllingsandwich med salat, avokado og koriander. Vi er ikke i tvil om hvilken vi hadde valgt!

 

Matpakkehacks x 13

 

I filmen nedenfor finner du våre beste matpakketips eller såkalte matpakkehacks, som vi har laget sammen med våre kolleger i MatPrat.

Matpakker for de med dårlig tid

 

For mange er det viktig at det går raskt å lage matpakken om morgenen. Minuttene er dyrebare når man skal rekke jobb eller skole, og kanskje lå noen minutter for lenge i senga.

 

Samtidig blir man jo også fort lei om man hver eneste dag har den nøyaktig samme matpakken med seg, fordi man ikke hadde noe tid til å pønske ut en mer fancy måte å lage matpakken på.

 

Vårt beste stalltips for de med dårlig tid, som har en klar påleggsfavoritt – men som ikke har allverdens tid om morgenen, er å variere litt på tilbehøret. 

Lekkert, sant? Det tar faktisk bare ett minutt ekstra å legge på salat, tomat og litt spirer. Da blir den klassiske skiven med ost og skinke laaaangt mer fristende.

 

Vi tok tiden: Det tar faktisk bare ett minutt å gjøre om den trauste skiva til et lekkert smørbrød. 

 

Ta for eksempel de som elsker leverpostei. Varierer man med tilbehør som purresprøstekt baconrødbet eller slangeagurk, trenger ikke matpakken å se helt lik ut hver dag. 

 

Eller de som foretrekker ost: Her er den klassiske paprikaen et selvsagt tilbehør, men også kaviar er en populær favoritt sammen med gulosten

 

Man kan også oppnå rask og god variasjon ved å bytte ut smøret på brødskiven. For eksempel er pesto en god erstatning, enten sammen med kalkunpålegg eller med tomat og mozzarella. Kjøttpålegg som skinke og salami smaker også veldig godt sammen med sennep. Dessuten er kremost et godt alternativ til smør – enten sammen med røkelaksappelsin eller druer

 

Slik kan man med ganske få sekunder gi den gode, gamle matpakken nytt liv. 

 

Matpakker for de helt uten tid

 

Noen ganger er det heller ikke nok med en rask matpakke. Dersom man skulle ha vært ute av døra for fem minutter siden, er det ikke engang tid til å smøre smør på skiva.

rundstykker formet som hjerter med ost og skinke

Har du disse liggende i fryseren, går det superkjapt å få matpakken ferdig. Bakst og pålegg i ett!

 

Her er løsningen småbakst med innbakt pålegg. Genialt å fiske ut av fryseren når man må ha med seg noe i fart! Innen lunsjtid er maten ferdig tint, og man kan nyte lunsj med nybakt smak.

 

Noen forslag: Brødhjerter med ost, purre og skinkegrove fylte horntacomuffinsboy stuffingspacchetto eller pestosnurrer.  

 

Matpakker for de som vil gjøre seg ekstra flid

 

Og så har vi de dagene du har ekstra god tid, da. Når du har lyst å lage en instagramvennlig matpakke som høster anerkjennende blikk rundt lunsjbordet.

 

Da kan du for eksempel trå til med en blings med grillede grønnsaker og hummus, en fiskeburger med coleslaw eller brødspyd med ost, skinke og urteaioli.  

 

Et annet alternativ er å mekke sammen en salat med mettende gryn som nistemat. Vi kan for eksempel friste med en oppskrift på klassisk byggrynssalat, en lun kyllingsalat med hel hvete og en byggrynsalat med fetaost og mynte

 

Lytt til erfarne matpakkesmørere

 

Torunn Nordbø er utdannet innen ernæringsfag og har vært daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn helt siden oppstarten i 2007.

 

Med enkle grep kan hvem som helst få til en fristende nistemat på selv den travleste morgen. Torunn Nordbø har lang og rik erfaring som matpakkesmører, både som mor, men også som mormor. Her deler matpakkeeksperten sine 13 beste matpakketips som matpakkesmører. Hvis du er lei av den samme matpakken hver dag, så kan du også hente inspirasjon fra våre 20 tips til matpakker. Kanskje er din nye favoritt på vår topp-20-liste?

 

Nedenfor har vi samlet noen av de mange oppskriftene vi har til matpakkeinspirasjon. Sjekk også søket på matpakker i oppskriftsdatabasen vår dersom du vil ha enda flere tips!

Matpakker - oppskrifter, inspirasjon og artikler

Brød med banan og peanøttsmør

Banan på skiven er næringsrikt og søtt pålegg. Skjær frukten i skiver og fordel på et polarbrød med peanøttsmør.
rask
enkelt

Salamiblings

Salamiblings lager vi av grovt brød, kremost, spekepølse og slangeagurk. Sandwichen passer perfekt til matpakken, som turmat eller til lunsj.
rask
enkelt

Brødhjerter

Herlige små hjertebrød som passer perfekt i matpakken helt uten pålegg. Bak en stor porsjon og frys ned, så kan du ta opp etterhvert som du ønsker.
rask
Middels
Grovt

Blings med ost og skinke

Ost og skinke blings er en evig klassiker hos både unge og gamle. Med hjemmelaget urteaioli smaker den enda bedre!
rask
enkelt

Grove horn med ost og skinke

Grove horn med ost og skinke har fyllet inni seg, og passer derfor godt i matpakken og som turmat. Du lager dem av sammalt hvete, og drysser sesamfrø på toppen.
rask
Middels
Grovt

Fiskeburger med coleslaw

Fiskeburger med coleslaw, en klassisk amerikansk kålsalat, er en mektig god matpakke. Med grovt brød og grov fiskeburger har du en mettende og sunn lunsj.
rask
enkelt

Blings med peanøttsmør og banan

Denne blingsen er superenkel å lage og passer godt i matpakka. Den er både søt, god og sunn med banan, nøtter og grovbrød.
rask
enkelt

Bagett med kyllingsalat

Kyllingsalat på grov bagett er næringsrik og mettende lunsjmat. Salaten inneholder eple, gulrot og karri som gjør den frisk og god.
rask
enkelt

Bagel med kremost og røkt laks

Prøv den amerikanske favoritten, bagel, med den norske favoritten røkt laks og kremost. En herlig smakskombinasjon som er både sunn og perfekt matpakke.
rask
enkelt

Brødspyd med ost, skinke og urteaioli

Brød med ost og skinke er en evig klassiker hos både unge og gamle. Med urteaioli smaker den enda bedre! Server den som en dobbel blings eller som et morsomt brødspyd.
rask
enkelt

Blings med fiskekake

Fiskekake på brødskiva, gjerne grove varianter av begge to, sammen med en frisk rødbeterelish er et deilig og næringsrikt måltid. Spis blingsen til lunsj eller som en liten middag.
lang
enkelt

Grov panini

En saftig grov panini med ost, kalkun, pesto og tomat. Perfekt matpakke som kan nytes både varm og kald.
rask
enkelt