Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Firebarnsmor fikk full brød-pott

Tonje Røllander Ørsvik fra Kragerø kan smile ekstra bredt på verdens brøddag 16. oktober: Hun vant nemlig 156 brød på quizen til Opplysningskontoret for brød og korn!
Skriv ut

Gleden var stor da hun fikk vite at hun hadde vunnet brød for et helt år.

 

– Vi er en husstand på seks – mannen min, meg selv, ei jente på 7 år og gutter på fem år, fire år og fem måneder. Det går derfor helt klart mye brød hos oss, sier Tonje.

 

Hver dag skal datteren ha med skolemat, og de to barnehagebarna har med seg matpakke til turdagen en dag i uken. I tillegg spises det brød både til frokost og kveldsmat, samt et mellommåltid i ny og ne.

 

At hun det nærmeste året kan hente ut 156 brød i nærbutikken Kiwi Kalstad i Kragerø det kommende året var derfor en svært velkommen overraskelse.

 

– Denne premien kommer til å merkes på matbudsjettet, sier hun.

 

En klimavennlig premie

 

Og det er ikke bare Tonje som drar fordeler av premien. Hver gang Tonje eller noen i familien hennes tar seg en brødskive, gir de nemlig et lite bidrag til miljøet. Korn og brød er av de mest miljøvennlige matvarene vi har. 

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til et brøddøgn i uka. (Foto: brodogkorn.no/Birgitte Sjøberg)

 

– Verdens brøddag 16. oktober er en god anledning for oss i Opplysningskontoret for brød og korn å sette søkelyset på korn som bærekraftig mat, forteller daglig leder Torunn Nordbø.

 

Hun oppfordrer alle som er opptatt av miljøet til å ta et brøddøgn i uka – det vil si et døgn der du spiser brød til alle måltider.

 

Brøddøgnet tjener to formål: Det ene er å sørge for at det blir mindre matsvinn, ettersom du får spist opp alle brødrestene du sitter igjen med i løpet av en uke. Det andre er at når du spiser brød, spiser du mat som setter et lavere klimaavtrykk enn de fleste grønnsaker, kjøtt og fisk.

 

Glad og overrasket

 

Brødvinner Tonje Røllander Ørsvik har med sin premie på 156 brød muligheter til å gjøre mye godt for miljøet det kommende året. 

 

Gevinsten fikk hun etter å ha svart på Opplysningskontorets quiz om barns kosthold.

 

– Jeg hadde aldri i verden trodd at jeg kunne vinne. Jeg har jo svart på en del quizer, men har aldri vunnet noe før, sier hun.

 

Et lite håp var det selvfølgelig likevel da hun satt og svarte på spørsmålene.

 

– Men siden jeg er litt i ammetåke om dagen, hadde jeg faktisk glemt at jeg hadde svart på denne quizen. Jeg ble derfor både glad og overrasket da jeg fikk beskjed om at jeg hadde vunnet, sier hun.

 

Brødvinner Tonje Røllander Ørsvik med sønnen Karsten på armen fikk utdelt sin premie på 156 brød fra daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn (til venstre), salgskonsulent Heidi Røren Dahl fra Bakehuset (til høyre) og butikksjef Anne-Sofie Vig ved Kiwi Kalstad. (Foto: Birgitte Sjøberg)

 

Liker grovbrød best

 

Selv spiser Tonje brød omtrent to ganger om dagen. Favoritten er grove brød med frø i.

 

– De smaker godt og gjør dessuten godt for kroppen. Jeg varierer pålegget, men er veldig glad i servelat og leverpostei. I tillegg går det mye i kokt egg på brødskivene, sier hun.

 

Hun forteller at også barna er glad i leverpostei, gjerne med litt majones og noen skiver agurk.

 

– Salami er også en favoritt blant de yngste i familien, legger hun til.

 

Et brød for alle

 

Salgskonsulent Heidi Røren Dahl hos Bakehuset AS er glad for å kunne dele ut denne premien. 

 

– Brød er gjerne en stor del av familiens kosthold – enten det er til matpakke, frokost, kveldsmat eller som tilbehør til middag. Jeg syns derfor det er inspirerende med en konkurranse som setter fokus på brød, sier hun.

 

Med et godt utvalg mener hun de fleste vil kunne finne et brød de liker, og deretter kan de toppe det med det pålegget de liker aller best.

 

– Nå har denne familien muligheten til å prøve ut ulike brødtyper eller hente sitt favorittbrød gjennom et helt år. Det er bra både for lommeboken og magen, sier hun.

 

Forenkler hverdagen

 

For at brød er bra for kroppen, er hun ikke i tvil om.

 

– Grovt brød med høyt innhold av fullkorn og fiber er bra for oss og har en positiv innvirkning på fordøyelsen. Det gir også god metthetsfølelse og smaker dessuten kjempegodt, sier Dahl hos Bakehuset.

 

Hun tror brødet kan være en positiv bidragsyter for mange i letingen etter gode og sunne matvaner som kan forenkle hverdagen.

 

– For mange er brødet uunnværlig, og det har også en helsegevinst for en del av oss. Jeg tror dette er grunnen til at brødet fortsatt lever i beste velgående, og slik håper jeg det kommer til å være i mange år fremover, sier hun.