Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Grove grep nødvendig for å nå kostmål

Inntaket av grove kornprodukter har gått ned. Det viser en fersk rapport fra Helsedirektoratet. Små grove grep kan gjøre kosten vår mer næringsrik.
Skriv ut

De gjeldende kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å spise grove kornprodukter hver dag. Ifølge anbefalingene betyr dette at vi skal spise til sammen 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn daglig. Rapporten fra Helsedirektoratet fra desember 2023, viser at det er potensiale i befolkningen for å spise mer grovt.

 

Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn

– Vi kaster oss på den ene helsetrenden etter den andre, men svaret på hvordan vi kan leve sunnere ligger rett foran nesa på oss. Et så enkelt grep som å bytte ut fine kornprodukter med grove kan gi flere helsegevinster, og potensialet er stort når vi ser på hvordan kostholdet vårt ser ut i dag. Hvis du velger grovere kornprodukter får du mye næring og flere vitaminer og mineraler som kroppen vår trenger, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

 

Fiber er gunstig for fordøyelsen, tarmflora og magehelsen. Et inntak i tråd med anbefalingene kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer.

 

Grovt skiller de yngste  

I rapporten fra Helsedirektoratet pekes det også på rapporten UNGDATA 2020-2022, som viser store sosiale forskjeller når det gjelder hva unge spiser av grovt. Andelen som spiser grovt, er nesten dobbelt så stor for ungdom fra familier med høyest sosioøkonomisk status.

 

– Grove kornprodukter er viktige byggeklosser for unge kropper. På sikt kan dette få konsekvenser for folkehelsen, og skape et enda større klasseskille enn det vi har i dag. Det er derfor særlig viktig at andelen grove kornprodukter øker i den yngre delen av befolkningen, sier Nordbø.

 

Tre råd for å spise mer næringsrikt 

1. Bruk Brødskalaen

Brødskiver med ulik grovhet på brødskalean

Velg brød som er merket «grovt» eller «ekstra grovt». Se oppskrifter på våre groveste brød, og sjekk hvor grove egne brød er med grovhetskalkulatoren vår.

 

2. Lur inn litt grovt

Pannekaker

Når du lager vafler, pannekaker og pizza kan du bytte ut deler eller hele andelen siktet mel med sammalt mel. Se tips til hvordan du kan lage grove oppskrifter med finfin smak.

 

3. Bytt til bygg

Prøv bygg som tilbehør til middag, eller i stedet for ris i risengrynsgrøten. Om du bløtlegger bygget et par timer i forkant vil konsistensen bli mykere, og mer lik ris. Hva med å prøve en av disse 8 fristende oppskrifter med bygg?

 

Publisert: 7. desember 2023