Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Grove oppskrifter med finfin smak

Bytt fra fint til grovt og kjenn nye smaker, opplev spennende variasjon og få bedre helse.
Skriv ut

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser mellom 70 og 90 gram fullkorn hver dag. Den gode nyheten er at dette er en kostholdsendring som det er lett å få suksess med. Å bytte fint med grovt handler først og fremst om å huske på å at det meste av kornbasert mat kan vris i en grovere retning – både hverdagsmat og festmat. 

 

For å hjelpe med inspirasjon til overgangen fra fint til grovt har vi samlet velsmakende, sunne og spennende oppskrifter som er basert på grovt mel – der du kanskje ellers ville valgt finbakst.  

 

Grove skiver gir mer smak 

 

En enkel måte å gå fra fint til grovt, er å bytte ut den fine loffen i klassiske påsmurte retter med grovt brød. Med frisk garnityr blir snitter av grovbrød et fristende herremåltid. Rekesmørbrød med lodderogn og salat på grove skiver og grove smørbrød med røkelaks er lekker og tradisjonsrik festmat, som godt kan spises grovt til lunsj og middag. Og hverdagstoasten? Smaker deilig med grovt brød – for eksempel i et ostesmørbrød med sennep, syltet rødløk og ruccula som vist på bildet.

Bytt fra fint til grovt når du lager ostesmørbrød

Ostesmørbrød med sennep, syltet rødløk og ruccula.

 

>> Slik baker du et godt, grovt brød.

 

Baker du bagetter, vil du fort finne ut at også disse får mer smak med mer sammalt mel i seg. Fullkornsbagetter eller grove bagetter smaker fantastisk med kyllingsalat. Det samme gjelder for hamburger- og pølsebrød, som gjerne kan bakes med sammalt hvete.

For deg som ikke vil bake alt selv har også butikkene mengder av gode tilbud på grove alternativer, for eksempel til fiskeburgeren.

 

Når vi spiser ulike kornsorter utvider vi smaksbildet vårt og blir kjent med flere smaker. Havre har for eksempel en nøtteaktig smak som gir karakter til brødet. En karismatisk og typisk brødsmak finner vi hos bygg, som oppleves rund og mild. Rug har derimot en kraftigere smak som gir god fylde, og blir derfor mye brukt i brød.

 

Grovt mel i søtbakst

 

Grovt korn smaker ikke bare godt – det er også godt for kroppen. Grove kornprodukter har et høyt innhold av fiber. Fiber gir en god metthetsfølelse fordi magen må jobbe ekstra lenge med maten. Vi holder oss mett lenger og det blir lettere å ikke spise mer mat enn vi trenger til hvert måltid.

 

Havrevafler med nordnorsk vri

Havrevafler med nordnorsk vri.

Vi foreslår å gjøre kjøkkenets aller søteste avdeling litt grovere. Ta for eksempel vaflene. Både havrevafler, havrevafler med nordnorsk vri og byggvafler er grove og gode på smak, og smaker nydelig med gulost og skinke hvis du vil prøve noe annet enn det søteste pålegget. 

 

Helgens luftige bollebakst kan også få en ny vri, hvis vi baker grove boller eller  sportsboller med deilig havre, gulrot og eple. Havreboller med vaniljekrem er også av det grovere slaget, og dufter nydelig av søt kardemomme. 

 

For en enkel og rask hverdagsdessert eller helgefrokost er selvfølgelig arme riddere kosemat nummer 1, men med denne varianten kan du også redde gårsdagens grovbrød – vinn vinn!

 

Grovt mel i pannekaker og pizza

 

Når vi har så mange sunne og gode kornslag gir det oss nesten uendelig mange muligheter til å variere baksten og matrettene. Det elsker vi!

Grove lunsjpannekaker

Med sammalt mel i røren blir pannekakene både mer mettende og litt sunnere.

 

Hvis du liker å prøve nye smaker, så kan du lage en ny vri på de klassiske pannekakene. Eventyrerens turmat blir litt mer spennende med grove pannekaker som niste. For de som vil prøve ny middag eller kvelds hjemme, så anbefaler vi  grove, fylte pannekaker med mettende kyllingkjøttdeig og grønnsaker.

 

Les også: Derfor er en grov matpakke best for barna.

 

Vi foreslår å prøve en kul brødpizza til kvelds. Ta to grove skiver, fyll på med snadder som grønnkål og blåmuggost og sett i ovnen – digg!

 

En annen artig pizzavariant er brødtallerken – det var slik vikingene lagde pizza.  Ellers kan du jo prøve å bytte ut den hvite pizzadeigen med en grovere bunn? Perfekt når du vil kose deg til hverdags.

 

>> Her er 5 gode grunner til å spise mer grovt.