Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Helter på jordet – med skiver i matpakken

For bøndene som jobber lange dager med å så korn i jorda, er det bare én ting som duger i matpakken.
Skriv ut

Blåveis, hvitveis – og synet av traktorer som kjører att og fram på langstrakte, gråbrune jorder: Tre sikre vårtegn.

 

Våronna betyr lange, intense økter på traktoren, og kornbønder som ikke tar seg tid til en tur hjemom tunet for lunsj. De smører heller med seg matpakke med noen brødskiver som de spiser utpå jordet – der deres innsats gir korn til fremtidige brød.

 

Her er fem travle bønder og deres matpakker i våronna.

 

Anne Kristin Syverstad (55), Helgerud gård, Rakkestad

Bondens matpakke i våronna: Anne Kristin Syverstad

Anne Kristin har 27 våronner bak seg. I matpakken har hun en blings med karbonade, salat, agurk og tomat, og en med egg, skinke og tomat.

 

– Jeg er så ydmyk og takknemlig over at jeg kan være med på å produsere sunn og næringsrik mat, og det å skulle gjøre det på en mest mulig ærlig og bærekraftig måte, sier hun.

 

Som bonde ser hun store forandringer i landbruket og mener vi har større respekt for livet i jorda nå. Samspillet mellom de mange milliarder av organismer i jorda ser hun på som særlig viktig.

 

Asta Irene Solberg (54), Øberg gård, Halden

Bondens matpakke i våronna: Asta Irene Solberg har rugbrød med servelat, agurk og paprika i matpakken.

Asta Irene har drevet gården siden 2003, i samarbeid med faren og to naboer. I matpakken har hun en skive rugbrød fra en lokal baker, med servelat, agurk og paprika, og en skive valnøttbrød med gulost og paprika.

 

– Jeg koser meg veldig med lunsjen ute. Vi er heldig her i Norge som har så god og sikker mat, og anledning til å spise det vi har lyst på. Det er ingen selvfølge, sier hun.

 

Hun synes det er veldig meningsfylt å tenke på at all mat, både til mennesker og dyr, har dyrket mark som utgangspunkt.

 

Oddmund Stensrud (72), Stamsås gård, Rakkestad

Bondens matpakke i våronna: Oddmund Stensrud har en brødskive med servelat og en med ost og paprika i matpakka.

Oddmund har drevet med våronn i 60 år. Og det er fortsatt like moro! I matpakken i våronna har han en brødskive med servelat og en med ost og paprika.

 

– Mens jeg spiser tenker jeg på det jeg driver på med, at jeg må gjøre en best mulig jobb for å få en bra avling av god kvalitet, både for en selv og for kjøperen, sier han.

 

Oddmund synes det er artig å være med på å produsere noe folk har bruk for – mat er vi jo avhengig av!

 

>> Les også: Drømmer om korn og kjærlighet i våronna

 

Gina Stensrud (46), Stensrud gård, Rakkestad

Bondens matpakke i våronna: Gina Stensrud har hjemmebakt brød med eggeskiver og spekeskinke i matpakka.

Gina samarbeider med faren Oddmund om drift og har kjørt minst 20 våronner. I matpakken har hun hjemmebakt brød med eggeskiver og spekeskinke.

 

– Jeg tenker ofte på forfedrene som drev før. Vi har våre store traktorer og store maskiner, de gikk kanskje der med en hest med et redskap etter, sier bonden.

 

Hun synes det er viktig at vi kan produsere maten vår selv, og ikke være nødt til å importere fra andre land som trenger den.

 

Jørgen Høie (63), Dehli gård, Rakkestad

Jørgen Høie blir aldri lei brødskiver.

Jørgen har kjørt våronn siden han var 10 år. I matpakken har han tre skiver med havrebrød fra ferdig brødblanding: En med salami, en med gulost og reddik og en med tunge. Han mener man aldri blir lei av brødskiver. Pålegg som ost og pølse er like godt hver gang.

 

– Mens jeg spiser tenker jeg på alt fra utsikten, til den steinen der borte som jeg skulle hatt med meg, sier Jørgen.

 

Han er opptatt av at jobben må gjøres ordentlig.

 

– Vi må tenke at kornet – om det er på jordet, eller i tørka, eller i hus – kan ende i frokostblandinga eller brødet mitt om noen måneder, sier han. 

 

>> Se også: Stor samleside om matpakker