Hvordan spise bærekraftig?

Gjør minst én dag i uken til et «brøddøgn», samle opp brødrester og lag alle måltider med brød og/eller korn som hovedingrediens. Slik sparer du tid, penger og miljøet, og gir ditt faste bidrag til en bærekraftig utvikling!
Skriv ut

Lever vi bærekraftig, etterlater vi jorden i samme eller bedre stand til å fø kommende generasjoner. Ingen tviler på viktigheten av dette lenger, og alle monner drar. Men bærekraft er et veldig stort ord. Det kan ofte virke umulig å kunne bidra nok som enkeltmenneske, selv om man virkelig ønsker det. De store grepene ligger utenfor vår kontroll, og ansvar for disse må tas på høyeste hold. Men én ting av stor betydning, både for klimaet og for helsen vår, har vi alle kontroll over; maten vi spiser. Hva det er vi spiser, hvordan vi spiser den og hvordan vi håndterer eventuelle rester!

 

Vi kaster heldigvis langt mindre brød i dag enn tidligere. 13 % av husholdningenes matsvinn kommer fra brødprodukter. Produktutviklingen i bakerbransjen har bidratt til et utall størrelser og varianter av brød. Det er enkelt å oppbevare brød slik at de holder lenge. Videre er det et vell av muligheter til å bruke brødrester i andre måltidsløsninger enn den tradisjonelle skiva.

 

HA et bærekraftig brøddøgn i UKEN!

«Kjøttfri mandag», «sukkerfri torsdag» og «oppdrettsfri laks»… De fleste kostholdsfilosofiene som bygger på klima og bærekraft har et «ikke» i seg. I korn- og brødbransjen anbefaler vi et bærekraftig brøddøgn i uken – et matkonsept uten pekefinger og som gjør det enkelt å bidra litt.

 

Overskuddsbrød er en utmerket ingrediens som kan løfte et måltid til de store høyder, det er absolutt ingen grunn til å kaste skalker noe annet sted enn rett i fryseren!

 

Her er eksempler på bruk av brød og kornprodukter gjennom hele måltidsdøgnet, et bærekraftig, smakfullt og hyggelig klimatiltak i hverdagen.

 

En søt og syndig start på dagen;

arme riddere av grovt brød

 

Arme riddere av grovt brød til frokost er en god anledning til å bruke opp brød som er noen dager gammelt.

 

Sulten til lunch?

klimasmart


Det kan gjøres så enkelt og godt som grovbrød med pålegg. Prøv deg på brødskive med makrellrøre, viltsmørbrød eller soppsandwich. Eller komponer din egen klimasmarte blings.

 

Litt sunn snacks til kaffen?

crostini

 

Crostini kan toppes med hva som helst, ta det du har i kjøleskapet. Oppbevar crostiniene i en lufttett beholder. De holder seg i omtrent en uke. Her er vår oppskrift på crostini med soppstuing.

 

Suppe er høstmat!

brødrester

 

Lag brødkrutonger med smak av urter, chili eller curry og få brukt opp daggammelt brød samtidig som du tar salaten eller suppen til et nytt nivå.  Brødsuppe til kveldsmat blir fort en grønn vane.

 

Del gjerne ditt bærekraftige brøddøgn med oss på facebook eller instagram med #klimamat og #brodogkorn 🙂

 

 

Les eller skriv kommentarer