Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Folkets beste tips for å redde brødet fra søpla

Vi ba om å få høre hva dere gjør for å unngå å kaste brød i søpla. Og tipsene haglet inn!
Skriv ut

Nylig arrangerte Opplysningskontoret for brød og korn en konkurranse på Facebook og Instagram der vi ba om å få høre hva dere gjør for å redusere matsvinn av brød. Responsen var overveldende: På rundt ti dager har vi fått inn over 500 svar på konkurransen. Her var det mange gode tips og smakfulle oppskrifter!

 

At mange av dere er flinke til å unngå å kaste mat, det er tydelig. Det porsjoneres og fryses ned. Brødskivene får en runde i brødristeren. Det spises opp til siste smule. Eller det lages nye gode retter eller produkter av brødet. Brød, altså! Vi blir riktig så stolte av både brødet og av dere.

 

arme riddere av grovt brød med lønnesirup

 

Forslagene som har rast inn inneholder blant annet digge ostesmørbrød, arme riddere og brødpudding.

 

Det å kombinere brød med smeltet ost eller pisket egg er perfekt. Dette er retter til både hverdager og helger. Noen av dem er faktisk også bokstavelig talt til fest, som denne brødpuddingen i festdrakt.

 

Brødpudding i festdrakt

 

En liten brødskalk kan bli til så mye. Flere nevner brødrasp og brødkrutonger som gode tips til å bruke opp den siste brødresten. Om du lager brødsmuler kan brødrestene også ende som nye brød, vafler eller som disse eltefrie rundstykkene. Om du ikke vil lage det akkurat nå, så fryser du bare ned brødsmulene. 

 

Tips! Merk gjerne posen med brødsmulene med hva du har tenkt å lage. Så blir du inspirert neste gang du dykker ned i fryseren.

 

Fem vinnere

 

Hovedvinneren Nina Ottersen, som får en pakke med forkle, handlenett og brødpose, har vi trukket ut blant alle de som kom med tips om å bruke brødristeren, toastjernet eller stekeovnen for å ta vare på brødrestene.

 

I tillegg har vi trukket ut noen blant dem som kom med spesielt gode tips til resteretter, som får en liten tilleggspremie.    

 

Det gjelder for det første Verena Erne Grønning, som kom med et smakfullt forslag om brødrøsti. Rösti er en sveitsisk potetrett, som av mange sveitsere blir rangert så høyt at de anser den som nasjonalretten. I Verenas versjon erstatter hun potetene med brødrester, og blander med ost og egg før det stekes i stekepannen.  

 

Et annet forslag som vi fikk fra flere er strata. Retten, som også kalles stratta, er faktisk amerikansk selv om navnet kanskje høres mer italiensk eller øst-europeisk ut. Innenfor geologien betyr strata lagvis med steinarter og jord. Retten strata er lagvis med brød, grønnsaker og andre ingredienser, en ovnsrett fra 80-tallet. Herlig retro! Og midt i blinken. Vi har trukket ut Oline Dalen som kom med dette tipset.

 

Det var flere av dere som tipset om bergensk brødkake. Vi burde jo visst at Bergen selvsagt har en egen brødkake. Takk for dette gode tipset! Nå skal brødrestene bli kake med melisglasur. Siv Gullaksen var den vi trakk ut av de som tipset om dette.

 

Soll, søll, sæll, brødsoll. Kjært barn har som kjent mange navn, og dette er et litt bortglemt kjært barn som blant annet Jan Erik Holm tipset oss om. Soll er tradisjonell husmannskost. Det er brød eller flatbrød eller kavringer i biter, med melk eller surmelk på. Og her kan man tilsette mye godt: sukker, syltetøy, frukt eller bær.

 

Vi har tatt direkte kontakt med alle vinnerne. 

 

>> Alle våre oppskrifter med rester av brød