Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Våre beste brødhacks

Slik gjør du gammelt brød digg igjen.
Skriv ut

Hvem vil vel spise tørt brød? Ikke vi! Det vil si – vi spiser gjerne tørt brød så lenge det er brukt på en ny måte.

 

Sammen med MatPrat har vi funnet frem til våre beste brødhacks for å forlenge brødets levetid og redusere brødsvinnet. Sjekk ut disse raske og enkle brødknepene:

 

Hack #1: Long life hack

Det dufter vel ikke akkurat nystekt av et brød som har ligget noen dager i brødboksen. Men med et enkelt triks snur du nedtur til opptur på få minutter.

 

Skru på springen og la vannet renne litt. Fukt brødskorpen godt og stek det deretter på 200 ° C i 5-10 minutter. Da har du sprøtt og godt brød igjen til hverdagsfrokosten. Trikset fungerer nok best om du spiser det rett etter det er fuktet og gjenstekt.  

 

Hack #2: Frys brødet i skiver

Her er et supert knep for deg som vil unngå at brødet blir tørt i brødskuffen.

 

Før du fryser brødet skjærer du det i skiver og har det i en plastpose. Da tar du bare opp de skivene du trenger, og slipper å ta opp hele brødet. Frossent brød egner seg særlig godt i matpakker og holder brød og pålegg friskt lengre. Smaker ferskt og gir null brødsvinn. 

 

Hack #3: Brødkrutonger

Du kan enkelt trylle daggammelt brød om til gylne og sprø krutonger. Brødkrutongene passer perfekt til vårens salater og supper.

 

Del brødet i terninger, og legg dem over på en stekeplate med bakepapir. Hell olje over og strø på med flaksalt eller urtekrydder. Stek i ovnen på 180° C i cirka 15 minutter. Da blir krutongene gyldne og knasende gode. Hvis du oppbevarer de i tette glasskrukker vil de holde seg lenger.

 

Hack #4: Eltefrie rundstykker av brødrester

Hvorfor kaste når du kan resirkulere? Disse eltefrie rundstykkene er gode både for deg og lommeboka.

 

Skjær brødet i mindre biter, og ha dem i kjøkkenmaskinen. Brødsmulene kan brukes med det samme eller fryses for senere bruk. Bland sammen 250 gram brødsmuler med 250 gram hvetemel, 1 ts salt og 1/2 ts tørrgjær. Tilsett cirka 4 dl vann, juster slik at deigen ikke er for fast. Det er bare å prøve seg fram!

 

Hev deigen på kjøkkenbenken i 10-12 timer, gjerne over natten. Bruk så en bakeskrape eller en kniv til å dele den i passe store emner. Før emnene over på en stekeplate kledd i bakepapir og plasser de med litt avstand mellom seg. Sett stekeplaten inn i kald ovn på nederste rille og stek rundstykkene på 200 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.

 

Hack #5: Strøøøken grilled cheese

Gjør noe annerledes og gøy lag ostesmørbrød med strykejern! 

 

Dette er en hack med en twist. Hvis du ikke har strykejern kan du selvfølgelig steke ostesmørbrødene i ovn eller panne.

 

Ta fram et ark aluminiumfolie, smør to brødskiver med smør og legg de med den smurte siden mot den blanke siden av folien. Deretter legger du på ost på skivene, før du slår de sammen med skinke i midten. Pakk inn sandwichen som en matpakke og varm de med strykejernet i 2 minutter på hver side. Smaker strøkent og gir garantert brød og sirkus for barna!

 

Hack #6: «Churros» av tørt brød

 

 

Ok, så kanskje det ikke er helt ekte churros, men dette knepet forvandler tørt brød til en skikkelig digg snack.

 

Skjær 6 brødskiver i strimler. Legg brødstrimlene i en bolle. Smelt 50 g smør og bland inn 2 ss sukker og 1 ts kanel, hell det over brødstrimlene og rør forsiktig om. Legg så strimlene på en plate med bakepapir. Brødchurrosene stekes nederst i ovnen på 180 °C  i 10 min. For ekstra hverdagskos kan du dyppe de i smeltet sjokolade eller karamell.

 

> Her kan du lese mer hvis du vil bidra til å redusere matsvinn av brød.

 

PS! Er du opptatt av å redusere matsvinnet, anbefaler vi også MatPrats web-tv-serie #diggigjen!