Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Vi kan sammen redde brødet fra søpla

Vi som forbrukere har de beste mulighetene for å redde brødrestene fra søppelkassen.
Skriv ut

Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn

 

Det var mange som satte brødskiven i halsen da de fikk høre NRK fortelle i programmet «Matsjokket» hvor mange fullt spiselige brød som kastes hver dag.

 

Matsvinn i Norge er en stor og viktig utfordring. Forskningsprosjektet ForMat i regi av Matvett  og Østfoldforskning viser eksempelvis at norske forbrukere hver dag kaster 170 000 brød rett i søpla. Det tilsvarer at en familie på fire i snitt kaster ett helt brød i søpla hver uke.

 

Brød og korn er blant de mest bærekraftige matvarene vi har. Men det nytter lite om maten er produsert på en miljøvennlig måte, hvis den kastes i stedet for å spises. Derfor må alle ledd i verdikjeden ta ansvar for å få ned svinnet. 

 

Det handler nemlig både om hvordan bakeriene bruker emballasje, om hvordan dagligvarekjedene styrer bestillingene og om hvordan vi opptrer som forbrukere.

 

Få brødet til å vare lenger

Mye av matsvinnet stammer fra dagligvarebransjen og bakeriene. Men i motsetning til brødrestene i norske hjem, er dette brød som blir gjenbrukt. Overskuddsproduksjonen går nesten i sin helhet til dyremat eller til veldedige formål.

 

Bakeribransjen meldte også nylig at over halvparten av bakeriene rapporterer at de har redusert svinnet i 2019

 

Skal vi sørge for at mer av brødet som blir bakt faktisk blir spist av noen, er det dermed vi som forbrukere som sitter med de beste virkemidlene.

 

>> Les også: 9 tips til bærekraftig brødspising

 

Gresk brødpudding

Brødrestene kan bli en deilig brødpudding med inspirasjon fra det greske kjøkken.

Så hva kan vi gjøre? Mye handler om hvor mye vi kjøper inn om gangen og hvordan vi får brødet til å vare lenger ved å oppbevare det rett. Brød bør oppbevares i romtemperatur i en lukket, ren brødboks eller i en brødpose av plast. Å fryse ned brød, enten hele eller i skiver, er også en praktisk og god måte for å holde brødet ferskt lengst mulig.

 

Nytt liv til brødrestene

Men kampen mot brødsvinn handler like mye om vår fantasi og vilje til å bruke brød som har blitt tørt på andre måter enn til brødskiver. Brødrester kan nemlig enkelt få nytt liv! Enten det er den enkle varianten med ristet brød eller ostesmørbrød, eller om man utnytter brødrestene i avanserte middagsretter og desserter. Gode måltider basert på dagsgammelt brød er bare et lite klikk unna.

 

En diskusjon om matsvinn styrer ofte fort inn på om det er butikkene eller forbrukerne som er «verst». Men istedet bør vi betrakte matsvinn-problematikken som et samarbeidsprosjekt. 

 

Vi i Opplysningskontoret for brød og korn skal ta vår del med å hjelpe forbrukerne til å oppbevare brød rett, bruke brød til mer enn frokost og lunsj, og å bruke brødrestene godt.

 

>> Les også: Sparer miljøet med dagsfersk bakst

 

Finn mer om samme tema: