Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

10 miljøvennlige middager

Miljøvennlige middager basert på korn er godt for kloden, bra for helsa og gir god samvittighet. Her er 10 av våre favoritter.
Skriv ut

Middager basert på korn er miljøvennlige middager. Kornproduksjon gir mye mat ved hjelp av lav ressursbruk. Derfor setter kornbasert mat et svært lavt klimaavtrykk på planeten vår. Det er en effektiv og bærekraftig måte å lage mat på, som er god for alle.

 

Korn er også godt for helsa di. Et av Helsedirektoratets kostråd er at du spiser grove kornprodukter hver dag. I Norge dyrker vi mye bygg og havre, som er energieffektiv mat for både kropp og klode. Bygg er rikt på antioksidanter og havre er sunn helsemat med lang holdbarhet. 

 

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Å velge en miljøvennlig middag er en vennlig handling både mot deg selv og for de rundt deg. Vi er derfor ikke så opptatt av å holde opp pekefingeren og si hva man ikke skal gjøre, når det finnes så mye positivt vi kan gjøre. Kornbaserte middager er et fint sted å starte.

 

Vi har hentet frem 10 miljøvennlige middager fra oppskriftsdatabasen vår til inspirasjon for deg som vil leve vennlig for kroppen og miljøvennlig for planeten:

 

Miljøvennlig middag nummer 1: Middagsskive med makrell i tomat

 

Miljøvennlig middag: Brødskive med makrell i tomat

Et fullverdig måltid for de dagene du ikke har tid, lyst eller ork til å lage noe komplisert. Steker du brødskiven i panna, gir den mer middagsfølelse. 

 

Miljøvennlig middag nummer 2: Brødpizza med blåmuggost og grønnkål

Miljøvennlig middag: Brødpizza med blåmuggost

Denne enkle retten er super om du vil bli kvitt brødrester. Brødet blir knasende godt og du kan toppe skivene med hva du selv ønsker. Prøv også brødpizza med tomat.

 

Miljøvennlig middag nummer 3: Brødpudding

Miljøvennlig middag: Brødpudding

Spar brødskalkene i fryseren og når du har nok kan du lage en velduftende brødpudding med spinat og sopp. Server gjerne med frisk salat, så blir middagen ekstra grønn!

 

Miljøvennlig middag nummer 4: Pannekaker med rester

Miljøvennlig middag: Restepannekaker

Dette er en gylden mulighet til å lage god middagsmat av pannekaker, samtidig som du får ryddet i kjøleskapet. Spe på med hoisinsaus eller syltet ingefær hvis du ønsker et japansk preg på den miljøvennlige middagen din.

 

Miljøvennlig middag nummer 5: Suppe med brødkrutonger

Miljøvennlig middag: Løksuppe

Vil du bruke restebrødet på en smart måte? Denne franske løksuppen gir vann i munnen! Toppet med brødkrutonger og ost blir den ekstra fyldig. En miljøvennlig middag som er ekstra god på kalde dager. 

 

Miljøvennlig middag nummer 6: Ostesmørbrød

Miljøvennlig middag: Ostesmørbrød

Det er ingen grunn til å kaste tørt brød når du kan lage deilig helgekos som dette. Dette er en skikkelig snadderskive du blir ordentlig mett av.

 

Miljøvennlig middag nummer 7: Grønnsakswok med byggryn

Miljøvennlig middag: Grønnsakswok med byggryn

Bygg er god helsemat, så derfor anbefaler vi varmt å bytte ut ris med byggryn der du kan. Byggryn og grønnsakswok i friske farger gir en sunn og miljøvennlig middag.

 

Miljøvennlig middag nummer 8: Byggrynssalat

Byggrynssalat

Har du lyst på proteinrik miljøvennlig middagsmat? Kyllingssalat blir en klassiker i ny drakt når du blander inn pesto og byggryn. Med noen grove skiver ved siden av blir den ekstra mettende.

 

Miljøvennlig middag nummer 9: Byggotto

Miljøvennlig middag: Byggotto

Gyldne søtpoteter, fetaost og parmesan gjør dette til en deilig selskapsrett. Denne middagen kan fint serveres vegansk.

 

Miljøvennlig middag nummer 10: Middagsgrøt

Byggrøt

Grøt er en favoritt, og er finfin miljøvennlig middag. Byggrynsgrøt med gulrot smaker nesten som gulrotkake og kan enkelt tilpasses et vegansk kosthold. Bak retten i ovnen og hell deilig lønnesirup over.

 

Liker du våre miljøvennlige middager og vil lære mer om vennlighet for planeten vår?

>>Her er gode tips til hvordan du kan redusere matsvinn av brød.

Finn mer om samme tema: