Lussekatter

Luciadagen feires 13. desember med safrangule lussekatter og tente lys. Her er historien bak bakverket.
Skriv ut

Lussekatter er søt gjærbakst som lages til Luciadagen. Safranen symboliserer sola og lyset, mens spiralformene i baksten er gamle symboler på både sol og liv.

Den norske versjonen av Luciadagen kommer opprinnelig fra Sverige.

 

Den farlige lussenatta

I eldre tider fikk buskapen (gårdens besetning av husdyr) i Sverige en «lussebit» for å beskytte seg mot onde makter den farlige lussenatta. Etter hvert ble det vanlig at også folk fikk en ekstra god frokost på Luciadagen. På starten av 1800-tallet begynte man på storgårder i Vest-Sverige med at en ung kvinne, utkledd som engel med levende lys i håret, serverte lussefrokost til herskapet før soloppgang. Det er trolig her den norske skikken med å servere lussekatter stammer fra.

 

Djevelkatt

Vi har også lånt navnet på bakverket fra svenskene. Et eldre svensk navn på baksten var «döfvelskatt» eller «dyvelskatt», som betyr «djevelkatt». I Norge har vi byttet bort «djevel» og bruker «lusse» i stedet, etter den gamle norske folketroen om Lussi.

 

Oppsto først i Tyskland

Det er sannsynlig at skikken med lussekatter først oppsto i Tyskland på 1600-tallet.
Der mente man at djevelen, i form av en katt, ga uoppdragne barn juling, mens en Kristus-skikkelse i barneform delte ut boller til de snille. For å holde den mørke djevelen unna, ble baksten farget med «lysende» safran.

 

Kirkeport og prestens hår

Vi er mest vant med å få lussekattene formet som enkel eller dobbel lussekatt. Føler du deg ekstra kreativ og er klar for noe nytt, er det hele fem andre måter å forme deigen på, og alle har sitt eget navn:

  • enkel
  • dobbel
  • gutt
  • lilje
  • vogn
  • kirkeport
  • prestens hår

Navn på de ulike lussekattene til Lucia-dagen

At det er rom for så mange former gjør jo at det å bake lussekatter blir ekstra gøy. Om du ikke har lyst til å bake lussekattene selv har de fleste butikker og bakerier lussekatter i disken til Luciadagen.

 

Oppskrifter på lussekatter for alle

Bak lussekatter på den tradisjonelle måten,

med tangzhong metoden,

glutenfrie lussekatter,

eller lussekatter uten egg og melk

Sist oppdatert: 4. desember 2025

Finn mer om samme tema: