Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Inviter til afternoon tea som førjulskos

Afternoon tea gir muligheter til å oppmuntre hverandre i juletiden med gode julesmaker, varm te – og en dæsj royal, britisk eleganse.
Skriv ut

De som er hekta på britiske tv-serier som The Crown, Downton Abbey og Belgravia er godt kjent med begrepet afternoon tea

 

Nå går vi inn i juletiden. Hva med å benytte høytiden til å be inn noen av de aller nærmeste til en afternoon tea med julevri på serveringen?

 

Vi har satt sammen en oppdekning som gir et hint av britisk overklasse – og som samtidig gir varm og god julestemning. 

Afternoon tea med juletema: kakebord

Det tradisjonelle måltidet gir mange muligheter til kreativ matglede. Her viser vi en oppskalert variant, men vi oppfordrer alle til å sette sitt eget preg på festen og la personligheten skinne.

Afternoon tea er et begrep som har røtter helt tilbake til 1840 da hertuginnen av Bedford følte seg litt sulten før middag. Adelen omfavnet raskt tradisjonen, men i dag er måltidet populært blant alle. 

 

>> Se også alle våre oppskrifter til afternoon tea

 

Varm te hører selvfølgelig med til måltidet, men i høytiden er det lov med sprett av gylne bobler for ekstra luksus. For å virkelig å få følelsen av en ekte britisk afternoon tea, kan du presentere maten på et serveringsfat med flere etasjer og bruke glass i ulike høyder i oppdekningen.

 

Afternoon tea er et måltid der man selv kan improvisere mye i serveringen, men for en full afternoon tea-oppdekning er det tre viktige bestanddeler som serveres sammen med te: Sandwicher, scones og småkaker.

 

1. Sandwicher for afternoon tea til jul

Bakst på bunnen av fatet

 

På bunnen av fatet kan du presentere ulike former for smørbrød og sandwicher. Til vår julete afternoon tea har vi valgt brioche med eggesalat, gravlaks med sennepsaus på surdeigsbrød og lefserull med lammerull og rødbetsalat. 

 

Her kan du også gjerne bruke andre sandwich-varianter – med julens pålegg er mulighetene mange!

 

2. Scones for afternoon tea til jul

Afternoon tea med juletema: pepperkakesconesScones er viktige i en oppdekning for afternoon tea. Her har vi laget en variant av scones med julens krydder, som vi kaller pepperkakescones. Du kan også tilsette  tranebær for mer julete smak eller prøve våre scones med appelsin, rosiner og nøtter .

 

De mest entusiastiske kan lage clotted cream som tilbehør. For de mer utålmodige er det ingenting i veien for å bruke pisket krem i stedet. Hjemmelaget appelsinmarmelade og appelsincurd er også klassisk tilbehør til scones som passer godt i julen. 

 

3. Småkaker til afternoon tea i julen

 

Landets bakerier bugner over av nydelige fristelser og godsaker som egner seg ypperlig til afternoon tea med juletema. Snarveien til suksess!

 

Kanskje du vil servere en miks av hjemmelaget og kjøpt? Velg ut noen morsomme bakeprosjekter og la de profesjonelle ta seg av resten. Sandkaker som smelter på tungen og forseggjorte småkaker fra konditoren kan pryde gjestebordet og samtidig gi lave skuldre. 

 

Hvis du liker det litt enkelt kan du dempe snobbefaktoren på flere måter. Du kan for eksempel servere julekakene som du allerede har i hus, lage punsjeboller av dem eller servere trifle i glass.

Afternoon tea med juletema: Småkaker på toppen av fatet

På toppen av fatet har vi lagt kokosboller med pepperkake, rocky road og gule bomber

 

Marvposteier eller andre av dine julefavoritter passer også perfekt til afternoon tea. 

 

TIPS! Mye av maten kan forberedes i god tid. Du kan dekke bordet kvelden i forveien, gjøre klar småkaker, røre sammen scones dagen før, og steke dem rett før gjestene kommer. 

 

>> Slik oppbevarer du julekakene.

 

Oppskriftene er laget i samarbeid med MatPrat.

Finn mer om samme tema: