Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

7 supertips for en stressfri førjulstid

Okei, vi kan ikke love deg en heeelt stressfri førjulstid – men akkurat når det kommer til juleforberedelsene kan vi triksene som gjelder!
Skriv ut

Førjulstiden kan gi høye skuldre for noen og enhver. Listen over alt som skal gjøres kan bli lang – og da gjelder det å ha noen triks på lager som senker stressnivået.

 

Her er våre 7 supertips til en stressfri julstid: 

 

1. Sett tidlig i gang

Stressfri førjulstid: Bak kaken mor monsen tidlig og frys ned.

Vårt første tips for en stressfri førjulstid er å bake julekakene i god tid før jul og fryse dem ned. Dermed blir det mindre å gjøre i desember. Sarah Bernhardt i langpanne, smultringer, kransekake, kransekakestenger, mor monsen og fattigmann egner seg godt til dette. Det samme gjør lussekatter, julekake, vørterbrød og rundstykkene til julefrokosten.

 

2. Bak syv slag på to dager

Å bake 7 slag julekaker av 1 deig bidrar til en stressfri førjulstid

Man ikke ha syv slag til jul. Men har du først bestemt deg for å fylle opp kakeboksene med variert bakst, kan du spare tid ved å effektivisere julebakingen. Velger du de riktige oppskriftene og planlegger godt, kan du gjøre unna alle syv slagene på to dager. 

 

Dag 1: Da baker du kokosmakroner, krumkaker og brune pinner. Samme dag lager du deigen til kakene som skal bakes neste dag: Smultringer, kakemenn, sirupsnipper og sandkaker 

 

Dag 2: Ta ut gårsdagens deiger fra kjøleskapet og bak ut kakene. 

 

Skal du være enda mer effektiv, kan du bruke vår oppskrift på 7 slag julekaker fra 1 deig – det hele tar kun noen timer og gir mengder med småkaker til jula gjennom. Et klart steg på veien mot en stressfri førjulstid!

 

3. Pynt ferdigbakte pepperkaker 

Noen ganger er det lov til å jukse litt – du kan rett og slett hoppe over pepperkakebaksten og gå rett på pyntingen, gjerne med hjelp av barna. Sett frem melis i fine farger, nonstop og kakepynt og la de små pynte av hjertens lyst.

 

4. Ta julebaksten med venninnegjengen

 

Føler du at jula er mye stress og lite kos? Gjør som denne venninnegjengen fra Nesodden – møt hverandre en helg før jul og bli ferdig med alle syv slagene på én gang. Hver person tar kun med seg én kakedeig, og kommer hjem med like mange kakebokser som antall venner. Nyttig, sosialt og hyggelig!  

 

5. Juleverksted med afternoon tea

Slå to fluer i en smekk for en stressfri førjulstid: afternoon tea og juleverksted

Slå to fluer i en smekk og gjør det enkelt og elegant på én gang: Velg afternoon tea som servering til juleverkstedet.

 

Men hvordan kan afternoon tea være stressfritt? Hemmeligheten ligger i forenklingen: 

Med afternoon tea kan du gjøre mange av forberedelsene i forveien og du kan selv bestemme hvor du vil legge lista. Teselskapet gir deg den luksuriøse julefølelsen, samtidig som du får gjort unna juledekorasjonene eller en julegave eller to.

 

6. Kjøp julebaksten hos bakeren

Å kjøpe julebakst hos bakeren bidrar til en stressfri førjulstid

Husk at det er lov å ikke gjøre alt selv. Landets lokale bakerier bugner av julefristelser i alle former og farger. Mange steder kan du bestille større bakverk noen dager i forveien eller bare stikke innom for dagens anbefaling.

 

7. Lag kjappe middager av brødskiver

Du trenger slett ikke ha dårlig samvittighet for å spise brød til middag – tvert i mot! Skiver er sunn, norsk tradisjonskost – og med grovt brød som utgangspunkt for middagen er det enkelt å lage et næringsrikt og godt måltid for en billig penge. Brødmiddager er raske, gir lite oppvask og er rimelige – en gullkombinasjon for en stressfri førjulstid.

 

>> Her finner du ti brødmiddager til under 50-lappen.

 

Vil du lage brødmiddagene mer i takt med høytiden anbefaler vi MatPrat sine smørbrød med smak av jul. Ribbesandwich med frukt og valnøtter er julaften på ei skive og toast med blåmuggost og fenalår gir garantert julestemning. Spiller du på pinnekjøtt-laget vil du elske toast med pinnekjøtt og hoisinsaus. Pulled pork med julerub og rugbrødtoast med kalkun er bittelitt lettere smørbrød til middag.