Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Kristiansand – bakernes by

Skal du feriere i nærheten av Kristiansand i sommer? Da anbefaler vi et besøk til et av byens herlige bakerier.
Skriv ut

God stemning, deilige smaker og velduftende tradisjoner holdes stolt i hevd i sørlandsbyen. Noen av bakeriene er av nyere dato, men mange har vært familiedrevet i generasjoner. Vi har besøkt syv av byens bakerier i samarbeid med Maison mat & vin og anbefaler deg å gjøre det samme!

Drømmeplassen 

kvinne med fanget fullt av brød

 

I et slakteri fra 1800-tallet i Skippergata midt i byen har Åkki Lidi drevet bakeri i åtte år. Både brød og boller bakes i en 17 tonn tung steinovn. Alt lages fra bunnen av, og det tar tre døgn fra kornet legges i vann til brødet kommer ut av ovnen ferdig stekt.

 

Bestselgeren er «Lenas grovbrød», men de har også det som av flere betraktes som byens største boller, sjokoladekaken «Trippel lykke» og Lidis spesialsandwich fylt med reker og druer.

 

Dampbageriet

 

bakeribesøk_kristiansand2

 

Espen Albert er fjerdegenerasjons baker i «Dampen», som lokalbefolkningen liker å si. Bakeriet er Norges nest eldste etter Baker Hansen i Oslo, med historie tilbake til 1862. På 1970-tallet var Dampen et av landets største industribakerier, men i dag er bakeriet igjen en liten håndverksbedrift med tre utsalg og en kaffebar. Hovedutsalget ligger tradisjonen tro plassert i Rådhusgaten, ved Nedre Torg. Bestselgeren er uten tvil brød og rundstykker bakt av fire ulike grove deiger som brettes sammen. 

Kjøkkenskapet

barkeribesøk_5

 

I aktivitetssenteret Aquarama i umiddelbar nærhet av Bystranda, ligger dette bakeriet. Brødene blir levert av søsterselskapet «Lille bageri» og lages om til fantastiske sandwicher.

 

– Hvis du sier til noen at du skal til «Kjøkkenskapet» er det ingen tvil om hva du skal spise, sier daglig leder Cathrine Trybakken. Hemmeligheten er at brødet skjæres på langs i rundt 25 centimeter lange skiver og fylles med alt fra kylling med aïoli og tomatpesto, til leverpostei med bacon.

Torgrim Hansen Bakeri

kvinne med smurte blingser

 

Lunsjmat er populært i dette bakeriet, som har vært drevet gjennom fem generasjoner. Daglig leder Elise Torgrimsen deler ansvaret for driften med sin far og bror. Det var Elises tippoldefar som startet bakeriet i 1911.

 

De er kjent for sine steinovnsbakte brød, gigantiske smørbrød laget med brødskiver skåret på langs og fylt med alskens godsaker. Bestselgeren er imidlertid «Torgrims beste», som står for hele 90 prosent av brødsalget.

 

Grim bakeri

baker holder brett med skolebrød

 

Rett ved Kristiansands største ungdomsskole på Grim holder bakeren Roy Kristiansen til. Han har også utsalg på Lund og i Søgne. Den lokale varianten av skolebrød eller skoleboller «12-øres» er definitivt bestselgeren. I tillegg er sommerloffen med smak av dill og sitron en klar favoritt i sommerhalvåret.

Geheb konditori

Baker utenfor Geheb bakeri

 

 I byens hovedgate, Markens, ligger Geheb som har levert baker- og konditorvarer til byens befolkning i over 100 år. Bakeriet og konditoriet har fem utsalg og ledes i dag av Kjetil Hodne og Tore Bjørn Birkeland. Fra gammelt av var det hit man gikk for å spise finere konditorvarer. Napoleonskaken med ekte jamaicarom og kokt vaniljekrem er viden kjent og lages ennå. Det gjør også de andre kake-delikatessene, som firkløverkaken, ostekaken og bløtkaker. Likevel spår de selv at det er de «farlige gode» kokosbollene som blir sommerens bestselger.

 

Søren Kristensen Bakeri

par med kaker i bakeri

 

Hos baker- og konditormester Jan Vidar Josephsen og Ellen Kristensen på hjørnet av Dronningens gate og Holbergs gate er bryllups- og festkaker spesialiteten. Ellen er barnebarn av bakeriets grunnlegger, og kan vise til en lang og stolt tradisjon.

 

Bakeriets superbrød er veldig populært, og det samme er deres egen variant av «12-øres», hvor hemmeligheten er surdeig av hvete.